25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
'Parijse intifada' breidt zich uit over EU
Publicatiedatum: donderdag 24 juli 2014 Auteur: Guy Muller | Devorah | 1.029 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Europese Unie, Frankrijk, Groot Britannie, islamitische fascisme, Intifada, Media_antisemitisme, Media_Politiek, Operation Protective Edge »
Een “Parijse Intifada” noemde een politieagent de anti-Israeldemonstratie van rellende jongeren afgelopen zaterdag en zondag (19/20-7) in Sarcelles, een voorstad van Parijs waar veel Joden wonen, aldus de Algemeiner.

Van de koshere buurtsuper Naouri is weinig over, alleen het geraamte staat nog nadat betogers de winkel in brand staken. Hetzelfde geldt voor een nabijgelegen apotheek met Joodse eigenaar. Op een synagoge in de buurt is een vuurbom gegooid, die overigens geen ernstige schade aanrichtte.
Honderden jongeren zijn zondag, ondanks een demonstratieverbod, de straat op gegaan met pijpen en stokken. Zij schreeuwden “dood aan Israel”. De politie heeft geprobeerd de demonstratie uiteen te drijven en blokkeerde de toegang tot een andere synagoge in Sarcelles.
De relschoppers vielen journalisten aan en politieagenten raakten door hun demonstratietechnieken gewond. Een lokale politieagent beschreef de scènes als die van “een stadsguerrilla”.

Weer ontaard
Dit is niet de eerste keer dat anti-Israeldemonstraties in Frankrijk uit de hand lopen. Eerder deze week raakten 14 agenten gewond na een vreedzame mars van 3.000 man die begon bij station Gare Du Nord. Een andere demonstratie in Parijs ontaardde snel toen betogers Joodse doelen aanvielen en onder het aanheffen van de ‘anti-Israelleuzen’ : “Dood aan de Joden” en “Hitler had gelijk”,  meldt de website JSS News.
Vorige week liepen demonstraties voor Gaza ook uit op rellen. Twee synagoges in Parijs werden aangevallen en in Nice werd tijdens een bijeenkomst geschreeuwd: “Wij zijn allemaal Mohamed Merah’s”. Merah is de terrorist die in 2012 een aanslag pleegde op een Joodse school in Toulouse, waarbij vier personen werden vermoord onder wie drie kinderen.
Omwonenden maken zich zorgen en begrijpen weinig van deze manier van Gaza steunen.  De voormalige Franse opperrabbijn Berheim laat via Facebook weten “Hoewel de context steun voor Gaza is, zijn het eigenlijk anti-Israel- en antisemitische demonstraties. Dit is ongehoord.”

Plunderingen
Franse politici en leiders van de gemeenschap noemen de Parijse rellen "ondraaglijk" geweld tegen de Joodse gemeenschap. Tevens vernielden en plunderden de antisemitische relschoppers Joodse bedrijven. Auto's werden in brand gestoken. Dit allemaal onder de motto van een 'pro-Palestijnse betoging'.

Het is de 3e keer in een week waar deze antisemieten slaags raken met de Joodse inwoners van Sarcelles, ook bekend als 'Klein Jeruzalem". Zo riepen de relschoppers afgelopen zondag: "Vergas de Joden" en "Dood aan de Joden".

Minister-president Manuel Valles noemt de situatie ondragelijk en noemt de aanvallen op de synagoge en op een kosjere winkel antisemitisch. "Nergens in Frankrijk kan dit geweld rechtvaardigen." De burgemeester van Sarcelles, Francois Pupponi, meent dat de gewelddadige aanvallen door "horde van wilden" werden uitgevoerd.

De relschoppers, die met wapenstokken rond zwaaiden en met brandbommen gooiden, schreeuwden: "Dood aan de Joden"en "Snij de kelen van Joden door”. David, een Joodse geluidstechnicus vertelde The Times: "Het wierp ons terug naar 1938".

Volgens Israel heeft in de afgelopen 10 dagen een alijah plaats gevonden van 1000 Franse Joden.


Voor woensdag en zaterdag zijn weer demonstraties gepland.

Belgie
Zorg over antisemitisme laaide ook in België op toen de eigenaar van een café in Saint-Nicolas een bord had geplaatst waarop stond geschreven dat honden in zijn café is toegestaan, maar onder alle omstandigheden zijn zionisten in zijn café niet welkom.

In Brussel werden vlaggen in brand gestoken en autoruiten ingeslagen.  Op de betoging, waarvoor geen toestemming was gegeven door het stadsbestuur, kwamen zo’n 5000 mensen af. De demonstratie verliep aanvankelijk zonder incidenten

Een anti-Israelische demonstratie in het Antwerpse Borgerhout leidde vorige woensdag tot rellen. Grimmige deelnemers trokken op naar de Diamantbuurt, waar veel Joden wonen en werken, en richtten daarbij schade aan. Afgelopen zaterdag werden in Antwerpen 50 jongeren gearresteerd bij een illegale betoging.

Aan het eind werden er leuzen geroepen als ‘Dood aan de joden’. De rellende jongeren liepen over auto’s heen en sloegen etalageruiten in. Enkele agenten raakten lichtgewond.

Duitsland
In Berlijn riepen anti-Israël betogers: "Allah Akbar [G'd is groot]", maar ook "Dood aan Israël" en scandeerden "zionisten zijn fascisten, zij doden burgers en kinderen".

Een imam in Berlijn bad openlijk voor vernietiing van de zionistische Joden en bad of "Allah hen wilde doden zodat er geen meer in leven zou zijn."


Groot-Brittannië
Paar dagen geleden zijn duizenden antisemieten de straten van Londen op gegaan en marcheerden door het centrum. Ook verzamelden zij zich bij de Israëlische ambassade in Kensington en schreeuwden van alles en nog wat uit.

Tienduizenden hebben zich ook verkast voor het kantoor van minister-president David Cameron en riepen: "Israël is een terroristische staat."

Ierland
In Belfast, Ierland, werden de ruiten een synagoge tijdens de nacht van Sjabbat ingegooid. De gemeenschap is vreselijk geschokken.

Al deze rellen zijn naar aanleiding van Operation Protective Edge, een operatie waar de IDF tracht Chamas te ontwapenen omdat er in een korte tijd 1000 raketten op de Israelische bodem is gevallen.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.