1 Tewet 5782 | 05 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Waarom Israël een dicht bevolkte wijk in Gaza heeft aangevallen
Publicatiedatum: donderdag 24 juli 2014 Auteur: Ryan Jones | 956 keer gelezen
Chamas, Gaza, IDF, Verenigde Naties, Binyamin Netanyahu, Oorlogsvoering, Media_Politiek, Operation Protective Edge »
Na meer dan twee weken strijd in Gaza heeft Israël zondag de eerste reeks internationale veroordelingen gekregen, na een dag van bloedige gevechten, die het leven hebben gekost aan tientallen Israëlische strijders en minstens 70 Palestijnen.

Als we de Palestijnse schattingen moeten geloven, waren de meeste van hun doden burgers, inwoners van de belegerde voorstad Shejaiya van Gaza-stad.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de Israëlische operatie 'een gruwelijke actie', en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei sarcastisch: 'Het is een hel van een precisie-operatie.'

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft ondertussen uitgelegd, dat de aanval op Shejaiya absoluut noodzakelijk was, omdat deze wijk de afgelopen week was gebruikt als lanceerplaats voor ongeveer 150 raketaanvallen op de Joodse Staat, en dat er nog steeds een flink arsenaal projectielen ligt.

Shejaiya, dat op ruim een kilometer van de grens van de Gazastrook met het zuiden van Israël ligt, is volgens de Israëlische troepen die daar actief zijn, een uitgestrekt bolwerk van Hamas, met een groot netwerk van tunnels, die worden gebruikt om raketten op te slaan en het zuiden van Israël binnen te dringen.

Netanyahu zei dat dit een strategische bedreiging is, die gewoon moest worden aangepakt. Tijdens een persconferentie, waarin hij de dood van dertien Israëlische soldaten tijdens de gevechten in Shejaiya bevestigde, verklaarde de premier: 'Bij de actie van afgelopen nacht hebben we nog meer tunnels gevonden, naast de andere tunnels die we al ontdekten, waarvan er enkele Israël bereikten. We vonden handboeien en verdovende drugs. Dit is ongetwijfeld een onderdeel van de strategie van Hamas. (…) Wanneer deze tunnels niet waren gevonden, zouden de resultaten veel ernstiger zijn geweest.'

Wat betreft het grote aantal Palestijnse doden, wees Netanyahu er op, dat Israël de inwoners van Shejaiya enkele dagen voor de aanvallen heel duidelijk had gewaarschuwd om te vertrekken. 'We hebben er dagenlang bij de burgerbevolking op aangedrongen om te vertrekken, door middel van folders, uitzendingen en telefoongesprekken. We hebben hen aangespoord om te vertrekken, omdat we niet willen dat onschuldige burgers gevangen raken in het kruisvuur tussen Israël en Hamas,' benadrukte de Israëlische leider. 'Maar het is Hamas die de burgers beval op hun plaats te blijven. Het is Hamas dat wilde dat die burgers zouden blijven, zodat het een menselijk schild zou hebben voor zijn terroristische machinerie.'

Zoals de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton vorige week verklaarde, is het hoge aantal burgerdoden waarschijnlijk onderdeel van het barbaarse plan van Hamas. Hamas hanteert 'een strategie die ontworpen is om Israël te dwingen zijn eigen burgers te doden, zodat de rest van de wereld hen [Israël] zal veroordelen,' zei Clinton voor India's NDTV.

Maar je kunt de situatie vergelijken met een humeurig kind, dat voortdurend schopt, bijt en op andere manieren een oudere en sterkere broer of zus aanvalt, totdat de onvermijdelijke vergelding komt, en dan de vermoorde onschuld speelt. Omdat ik de vader van vijf kinderen ben, ben ik goed vertrouwd met dit scenario.

Tenzij de ouders tussenbeide komen moet het oudere kind op een of andere manier in actie komen om de aanvallen te stoppen en zo mogelijk toekomstige agressie af te schrikken. Wanneer dat niet gebeurt, zal het jongere vechtlustige kind alleen maar zijn aanvallen blijven uitbreiden, totdat er enige vorm van reactie volgt.

Dit zelfde is het geval met Hamas. Het breidt voortdurend zijn aanvallen op Israël uit, daarmee een onvermijdelijke reactie uitlokkend. En net als een slechte ouder, die geen oog heeft voor de langdurige voorafgaande provocaties, komt de internationale gemeenschap pas betekenisvol tussenbeide nadat Israël er genoeg van heeft en actie heeft ondernomen.

Indien de wereld zich echt zorgen zou maken over de 70 of meer die zondag zijn gedood, zou hij dit probleem maanden of zelfs jaren geleden in de kiem hebben gesmoord, door de militaire opbouw van Hamas te voorkomen, want voor elke redelijke waarnemer was de uiteindelijke uitkomst hiervan duidelijk.

Hetzelfde geldt voor onze ouder in het bovenstaande scenario. Als ik, als vader, echt het geweld tussen mijn kinderen wil voorkomen, dan maak ik een eind aan het gedrag van de weerbarstige jongere broer of zus, voordat het oudere kind het nodig vindt om te reageren.

Evenzo, als politici en deskundigen echt van mening zijn dat Israël het recht heeft zich te verdedigen, waarom bieden ze dan geen uitvoerbare alternatieven aan bij hun kritiek op acties zoals die van gisteren? Wanneer Israël Shejaiya niet zo krachtig had moeten aanvallen om het grote aantal tunnels en aangetroffen raketten te vernietigen, wat had het dan moeten doen?
Israël moest iets doen, want 'zijn ouders', de internationale gemeenschap, waren duidelijk niet van plan om iets te doen. Niemand is blij met de doden in Shejaiya. Maar niemand levert een alternatieve oplossing voor een situatie die niet mag blijven bestaan.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.