24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
CIDI krijgt tientallen meldingen binnen van antisemitisme
Publicatiedatum: vrijdag 25 juli 2014 Auteur: De redactie | 892 keer gelezen
Antisemitisme binnenland, islamitische fascisme, Operation Protective Edge »
Het aantal meldingen van antisemitisme dat de afgelopen dagen is binnengekomen bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is een stuk hoger dan normaal. Het CIDI heeft al tientallen meldingen binnengekregen.

CIDI-directeur Esther Voet zegt tegen elsevier.nl dat de meeste meldingen gaan over uitlatingen op sociale media. Ook is er melding gedaan door een rabbijn, bij wie vandalen een baksteen door de ramen probeerden te gooien.

Normaalgesproken krijgt het CIDI, dat jaarlijks de Monitor antisemitische incidenten in Nederland publiceert, drie tot vier meldingen per week binnen. Vorig jaar registreerde de organisatie 147 antisemitische incidenten tegenover 114 in 2012.

Nu de spanningen tussen Israël en de Palestijnen hoog zijn opgelopen, zijn er tientallen meldingen binnengekomen. 'We moeten de meldingen nog onderzoeken. Een melding betekent niet dat er ook aangifte wordt gedaan,' zegt Voet.

Ook het CIDI zelf heeft meer last van antisemitische geluiden. 'Er is dagelijks gescheld aan de telefoon, veel meer dan normaal.' Voet heeft op sociale media ook te maken met antisemitische berichten, die aan haar persoonlijk worden gericht.

Het CIDI onderzoekt alle meldingen en stelt vast of er daadwerkelijk sprake is van antisemitisme. 'Dat iemand iets als antisemitisme ervaart, wil niet zeggen dat daar daadwerkelijk sprake van is,' zegt Voet.

Voet gaat woensdag in gesprek met burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag om te praten over het anti-Israëlprotest zaterdag in Den Haag. Daarbij waren hakenkruizen te zien en werd met teksten verwezen naar de Tweede Wereldoorlog.

Donderdagavond organiseert het CIDI samen met andere Joodse organisaties een manifestatie op de Dam in Amsterdam. De organisaties willen met de manifestatie benadrukken dat Israël het recht heeft op zelfverdediging.

Redactie Jodendom-online: vorige week de volgende tweet:

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.