25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Slagkracht Hamas neemt af; tunnelnetwerk groter dan vermoed
Publicatiedatum: vrijdag 25 juli 2014 Auteur: Brabosh | 960 keer gelezen
Chamas, Gaza, Peilingen en Statistieken, Binyamin Netanyahu, Oorlogsvoering, Operation Protective Edge »
Gaza, donderdag 24 juli 2014: IDF soldaten zeggen hun gebeden op

Vandaag 25 juli 2014, aan het begin van de 18de dag van OPE (Operation Protective Edge) en de 8ste dag van het grondoffensief, lijkt de bende misdadigers van Hamas en het dozijn gelieerde terreurorganisaties die onder haar commando opereren, stilaan in de hoek van de verliezers te worden gedreven. Ook de vuurkracht van de vijanden van de Joodse staat lijkt stilaan af te nemen.

Zopas (6u47 locale tijd) klonken voor het eerst in acht uren weer de alarmsirenes in het gebied van de Regionale Raad van Eshkol die de bevolking waarschuwen voor inkomende raketten, na een nacht van relatieve stilte. Twee raketten zijn naar verluidt ingeslagen, maar noch schade noch gewonden werden gemeld.

Gisteren werden er ca. 65 raketten afgevuurd op willekeurige burgerdoelwitten in Israël waarvan ook één raket naar de zuidelijk gelegen badplaats in Eilat, die overigens onderschept werd door het Iron Dome raketafweersysteem. De dag voordien waren dat nog 97 raketten. Hoewel, ratten die in het nauw worden gedreven, kunnen nog bijzonder scherp en dodelijk uithalen.

Gaza, donderdag 24 juli 2014. Ongeveer 150 Gazaanse militanten, het merendeel van Hamas, gaven zich zonder slag of stoot over aan het IDF. Door Shin Beth wordt slechts de helft van hen verdacht van terreuraanslagen en zij worden momenteel verhoord.

De contra-terreuroperatie zal aldus wellicht nog enkele weken aanslepen. Steeds meer stemmen in Israël gaan op om de Gazastrook tijdelijk te bezetten om het IDF aldus meer tijd te gunnen om het uitgebreide tunnelnetwerk van Hamas te ontmantelen en het gebied zoveel mogelijk uit te kammen op wapens, qassam- en lange-afstandsraketten.

Uit een peiling van Channel 2 bleek dat de Israëliërs nogal verdeeld zijn over de huidige crisis. 46 procent van de Israëliërs wil dat Operation Protective Edge verder loopt totdat Hamas in de Gazastrook van de macht is verdreven. Een andere 41 procent van de Israëliërs vindt dan weer dat de operatie mag beëindigd worden van zodra al de terreurtunnels werden vernietigd. Uit diezelfde peiling blijkt ook dat 82 procent van de Israëliërs van oordeel is dat premier Benjamin Netanjahoe de crisis goed aanpakt.

De premier lijkt intussen niet erg geneigd om snel een staakt-het-vuren met Hamas te accepteren. “Hamas stelt eisen van hier tot in Vladivostok,” zei de premier gisteren , waarbij hij de voorwaarden van Hamas verwierp om Operation Protective Edge te stoppen. “Wij gaan met volle kracht door met Operation Protective Edge, zowel aan de grond als in de lucht,” zei hij op een speciale sessie in de Knesset.

Op het kaartje van het IDF hieronder worden een aantal terroristentunnels gemarkeerd, die vanuit de Gazastrook rechtstreeks en soms kilometers diep in Israël reiken. Let wel: dit is maar een gedeeltelijk overzicht van het netwerk:

map-tunnels2

Het moge wel duidelijk wezen dat zelfs indien een staakt-het-vuren wordt bereikt, het IDF zich niet meteen zal terugtrekken zolang het netwerk van dergelijke tunnels blijft bestaan en de veiligheid van Israël permanent bedreigt. Sinds het begin van het grondoffensief op 18 juli hebben IDF soldaten 31 tunnels ontdekt waarvan er tot op heden 11 door het IDF werden vernietigd.

“Er kan geen staakt-het-vuren bestand komen in de Gazastrook zolang de terreurtunnels van Hamas blijven bestaan,” zei Isaac Herzog van de linkse Arbeidspartij en voegde eraan toe dat Israël een “diplomatieke Iron Dome” moet optrekken in eventuele volgende vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

De 36-jarige opper-sergeant Yair Ashkenazy, een reservist afkomstig uit Rehovot, werd op vrijdagochtend vermoedelijk geveld door friendly fire. De dodentol aan Israëlische zijde is aldus opgelopen tot 33 soldaten alsmede vier burgers. Die dodentol zal waarschijnlijk nog toenemen want in een aantal hospitalen vechten nog vele soldaten voor hun leven.

Bekijk hier de lijst van Israëlische slachtoffers die continu wordt bijgehouden. Zie ook op The Jerusalem Post: “In Memoriam: The 33 IDF soldiers who gave their lives to protect Israel” [lezen] en op de site van het IDF: “Fallen Soldiers of Operation Protective Edge” [lezen]

Gisteravond stond – althans volgens Hamaswoordvoerder Ashraf al-Qudra – de dodentol onder de Palestijnen op 798 mensen. Vermoedelijk zal de kaap van 800 slachtoffers vandaag wel overschreden worden. Echter, nergens vermeldt Hamas de dood van eigen combattanten waardoor de indruk is ontstaan dat het allemaal om burgers zou gaan.

Dat werd gisteren door verschillende bronnen pertinent tegengesproken. Roni Daniel vertelde op Channel 2 TV dat tussen de 200 en 300 schutters van de terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad (PIJ) in de Gazastrook werden gedood sinds het begin van Operation Protective Edge. Ehud Ya’ari van Channel 2 TV schat dat aantal nog veel hoger in en noemde het cijfer van maar liefst ca. 500 gedode terroristen “vanuit een zeer betrouwbare bron.”

Over de kwestie van de aanslag met mortiergranaten op een UNRWA school van gisterennamiddag, waarbij vele burgerslachtoffers vielen, heb ik elders reeds bericht, zie: “Mortiergranaten die vele doden maakten in VN school Gaza waren wellicht van Hamas.” [lezen]

Tot zover dit overzicht  van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen 24 uren.

italie-protest

Milaan, donderdag 24 juli 2014. Zo’n 500 Italianen hielden op het Piazza San Babila een pro-Israël manifestatie. “Vogliamo la pace! Wij zijn trots om Israëli te zijn!” klonk het enthousiast in koor.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.