21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Vijandig gesprek tussen Obama en Netanjahoe zorgt voor diplomatiek tumult in VS en Israël
Publicatiedatum: woensdag 30 juli 2014 Auteur: Brabosh | 993 keer gelezen
Verenigde Staten, Binyamin Netanyahu, Operation Protective Edge »

In Israël en in de Verenigde Staten is nogal wat opschudding ontstaan nadat het Israëlische televisiestation Channel 1 een fragment onthulde van een deel van een telefonisch gesprek dat president Barack Obama en premier Benjamin Netanjahoe hebben gevoerd op zondag 27 juli 2014.

Het werd een allesbehalve vriendelijke oefening in diplomatie. Obama eist hier de eenzijdige terugtrekking van het IDF uit de Gazastrook, zonder veiligheidsgaranties en het onmiddellijk stoppen van alle vijandelijkheden in de Strook.

Van Hamas wordt niks in ruil verwacht. Onderhandelingen over een staakt-het-vuren zouden pas nà de terugtrekking van Israël worden opgestart door Qatar en Turkije.

Het bewuste fragment:

Barack Obama: Ik eis dat Israël instemt met een onmiddellijk, eenzijdig staakt-het-vuren en alle offensieve acties stopt, in het bijzonder luchtaanvallen.

Benjamin Netanjahoe: En wat zal Israël krijgen in ruil voor een staakt-het-vuren?

Obama: Ik geloof dat Hamas zal ophouden met raketten af te vuren – rust zal rust ontmoeten.

BN: Hamas heeft alle vijf vorige staakt-het-vurens gebroken. Het is een terroristische organisatie die zich heeft toegelegd op de vernietiging van Israël.

Obama: Ik herhaal en verwacht dat Israël onmiddellijk en eenzijdig al zijn militaire activiteiten stillegt. De beelden van verwoesting in Gaza verwijderen de wereld van Israël’s positie.

BN: Het voorstel van Kerry was volkomen onrealistisch en geeft Hamas militaire en diplomatieke voordelen.

Obama: Binnen een week na het einde van Israël’s militaire activiteiten zullen Qatar en Turkije onderhandelingen beginnen met Hamas gebaseerd op de overeenkomsten van 2012 met inbegrip van Israel’s belofte om de blokkade en de beperkingen op Gaza op te heffen.

BN: Qatar en Turkije zijn de grootste supporters van Hamas. Het is onmogelijk om op hen te betrouwen als eerlijke bemiddelaars.

Obama: Ik vertrouw Qatar en Turkije. Israël verkeert niet in de positie dat het zijn bemiddelaars kan kiezen.

BN: Ik protesteer omdat Hamas kan doorgaan met het lanceren van raketten en tussnels gebruiken voor terreuraanslagen.

Obama: (Netanjahoe onderbrekend) De bal ligt in het kamp van Israël en het moet onmiddellijk zijn militaire activiteiten beëindigen.

Waar of niet, Oren Nahari van de Israëlische staatsomroep Channel 1, blijft in elk geval bij zijn verhaal. Behalve dan dat Israël en de Verenigde Staten het gesprek hardnekkig ontkennen en beweren dat het script niet accuraat werd weergegeven.

Op 9 oktober 2009, kondigde het Noorse Nobelprijs Comité aan dat het de Nobelprijs voor de Beste Israëlbasher Vrede 2009 zou schenken aan president Obama. Hoewel de pas verkozen Obama zich op dat ogenblik nog volop aan het opwarmen was voor zijn presidentsbeleid, had hij al meteen de hoofdprijs afgeschoten.

En dat enkel en alleen omwille van het uitspreken van een ‘goed bedoelde’ intentie om overal in de wereld vrede te zullen brengen en – zoals het een echte moderne wereldleider betaamt – te beginnen bij het miniscule conflictje Israël en Palestina, net alsof er maar één plek in de wereld bestaat waar het misloopt.

Obama denkt er thans over om de Nobelprijs voor de Vrede 2009 terug te geven aan het Comité. Wellicht uit schaamte omdat hij van al zijn uitgesproken intenties en loze beloftes vijf jaar later nog altijd niks gebakken heeft.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.