21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Ondanks kritiek gaat Israël door met ontmanteling van tunnelnetwerk
Publicatiedatum: donderdag 31 juli 2014 Auteur: Brabosh | 1.130 keer gelezen
Rosj Hasjana, Gaza, IDF, UNRWA, (zelfmoord) aanslagen, Oorlogsvoering, Operation Protective Edge »
Gaza Stad, 30 juli 2014. Tijdens de nachtelijke luchtaanvallen van het IDF sneuvelden weer heel wat gebouwen in Gaza. De ravage is werkelijk enorm. Vanop het dak van deze moskee vuurde Hamas raketten en mortiergranaten af op Israël. In de kelders en bijgebouwen van de moskee lagen enorme hoeveelheden wapens en raketten opgeslagen. Het IDF restte geen andere keuze dan het doelwit uit te schakelen. De minaret ging tegen de vlakte. (foto: AFP)

Vandaag, donderdag 31 juli 2014, de 24ste dag van OPE (Operation Protective Edge) en de 14de dag van het grondoffensief, is een bestand met Hamas verder weg dan ooit. Deze oorlog is tot dusverre het bloedigste conflict sinds Hamas in de zomer van 2007 met een gewelddadige putsch de macht greep en al de meer ‘gematigde’ Palestijnse leiders over de grens zette.

Terugblikkend op Operation Pillar of Defense (nov. 2012) en verder terug naar Operation Cast Lead (winter 2008/2009) hadden maar weinigen kunnen vermoeden dat het in juli 2014 hier op uit zou draaien. Al de nachtmerries lijken bewaarheid te worden. Intussen loopt de dodentol aan beide zijden schrikbarend op.

Aan Palestijnse zijde staat volgens Hamas de tol na 23 dagen strijd op 1360 mensen waarvan een onbekend aantal terroristen, maar volgens Israël zou het om vele honderden gaan. Gisteren alleen al stierven er weer ca. 110 Palestijnen.

Aan Israëlische zijde zijn reeds 56 soldaten gevallen en vier burgers omgekomen. Drie Israëlische soldaten kwamen om toen zij een tunnelschacht ontdekten in een ‘kliniek’ van de UNRWA in Khan Younis en bleek dat deze op twee plaatsen was geboobytrapt. Matan Gottlieb, 21, uit Rishon Lezion; Omar Chai, 21, uit Savion en Guy Algranati, 20, uit Tel Aviv schoten er het leven bij in. Een tiental andere soldaten raakten licht tot zwaar gewond.

Hamas vuurde gisteren ca. 130 raketten af op Israël. Ondanks het feit dat Israël gisteren na de middag eenzijdig een humanitaire pauze afkondigde, die liep van 15u00 tot 19u00 (locale tijd), ging Hamas gewoon door met het afschieten van raketten.

jp25sep2014b

Israël ontsnapt aan grote ramp
En het is verre van voorbij. Ondanks alle binnen- en vooral buitenlandse kritiek, heeft het  Israëlisch kabinet gisteren het licht op groen gezet voor het IDF om door te gaan met het  grondoffensief, in het bijzonder de ontmanteling van het tunnelnetwerk.

Israël heeft deze ochtend 16.000 reservisten van het IDF opgeroepen. Zij vervoegen de ruim 60.000 soldaten die thans in en om de Gazastrook opereren.

In Israël is men blijkbaar erg geschrokken van de omvang van dit netwerk. Bovendien is gebleken dat dit netwerk aan tunnels deel uitmaakte van een plan van Hamas om in september met Rosj Hasjana (Joods nieuwjaar) een grootscheepse aanval uit te voeren op Israël.

Door de onverwachte ontwikkelingen sinds het einde van het vredesproces op 30 april jongstleden, de ontvoering en moord van de drie Joodse studenten en aansluitend het begin van OPE, werd dit invasieplan van Hamas voortijdig onthuld en het mag voor iedereen nu wel duidelijk zijn dat het volk van Israël aan een grote ramp is ontkomen.

Video: IDF ontdekt wapens en een tunnelingang in moskee 31.07.2014

Ik durf er haast niet aan te denken dat ik op 24 of 25 september 2014 ‘s ochtends zou inloggen op The Jerusalem Post en had moeten lezen dat Hamas via een onbekend tunnelnetwerk in het holst van de nacht de Joodse staat was binnengevallen.

Duizenden Israëliërs zouden zijn afgeslacht en misschien wel honderden burgers met bruut geweld ontvoerd en via de tunnels overgebracht naar Gaza. Ik wordt er doodmisselijk van als ik daaraan denk, maar dit illustreert wel echt de ramp waaraan Israël thans is ontkomen.

Video: IDF ontdekt wapens en een tunnelingang in moskee 31.07.2014

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.