25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Persconferentie van premier Netanjahoe omtrent de operatie in Gaza
Publicatiedatum: donderdag 07 augustus 2014 Auteur: Brabosh | 868 keer gelezen
Chamas, Gaza, Binyamin Netanyahu, Media_Politiek, Operation Protective Edge »
Persconferentie van premier Benjamin Netanjahoe van gisteravond 6 augustus 2014 voor de buitenlandse pers. De premier toonde aan de hand van beelden hoe Hamas en andere terreurgroepen zich verschuilen in de dichtbevolkte wijken van de stad en vanuit huizen, moskeeën en scholen, raketten afvuren naar Israël.

Daar bevinden zich ook talloze ingangen naar tunnels die rechtstreeks leiden naar het grondgebied van Israêl, van waaruit doodseskaders van Hamas en de Islamitische Jihad trachten gewelddadige aanslagen te plegen tegen de locale Israëlische bevolking en pogingen ondernemen om burgers en soldaten te ontvoeren om ze later eventueel om te ruilen voor gevangen Palestijnse terroristen.

Hamas gijzelt de eigen burgerbevolking en in plaats van hen te beschermen posteren ze hen in de vuurlijn in de hoop dat er veel zullen omkomen, vertelde de premier en voegde eraan toe hoe Hamas schaamteloos de toenemende dodentol onder de Palestijnen manipuleert als instrument voor de propaganda bedoeld om Israël internationaal te demoniseren en delegitimeren.

Netanjahoe bedankt iedereen dat ze het recht van Israël erkennen om zich te verdedigen tegen de terreur, maar begrijpt niet waarom er dan zoveel kritiek en tegenstand komt van zodra Israël dat recht ook daadwerkelijk uitoefent.

Hamas doet precies hetzelfde als bv. Isis, Boko Haram en Al Qaeda. Hij noemde de dubbele oorlogsmisdaad van Hamas, met name het onder vuur nemen van burgers (van Israël) en het zich verschuilen achter de burgerbevolking (in Gaza), een test voor de democratie die zich dringend moet beraden hoe op dergelijke tactiek moet gereageerd worden.

De premier verwees ook naar het feit dat Hamas het staakt-het-vuren voorstel van drie weken geleden heeft verworpen, identiek hetzelfde voorstel dat Hamas afgelopen maandag 4 augustus heeft aanvaard. Op dat ogenblik toen Hamas dat voorstel verwierp, waren er ‘slechts’ 185 Palestijnen omgekomen. Dat betekent concreet dat 90 procent van de omgekomen Palestijnen hadden kunnen voorkomen worden indien Hamas toen het voorstel had aanvaard.

Israël betreurt ten zeerste de doden die zijn gevallen onder de burgerbevolking maar de premier stelde dat Hamas, en alléén Hamas en dus niét Israël, de volle verantwoordelijkheid draagt voor het tragische verlies aan mensenlevens en voor de materiële schade die werd aangericht als gevolg van de misdaden van Hamas.

Vandaar dat de internationale gemeenschap moet verhinderen dat Hamas zich kan herbewapenen als onderdeel van een algemene demilitarisering van de Gazastrook. Dat is de enige garantie dat een conflict van dergelijke omvang met zoveel slachtoffers, zich niet meer kan herhalen, zei de premier.

Daarna volgt nog ruim tien minuten lang vraag en antwoord met de perslui in de zaal.

PM Netanyahu’s statement to the foreign press

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.