8 Tammoez 5781 | 18 juni 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Spanning stijgt: Israël wil bestand met 72 uren verlengen; Hamas dreigt gevechten te hervatten
Publicatiedatum: donderdag 07 augustus 2014 Auteur: Brabosh | 863 keer gelezen
IDF, Raketaanvallen, Staakt-het-vuren, islamitische fascisme, Media_Politiek, Operation Protective Edge »
Aan de grens van Israël met Gaza, woensdag 6 augustus ’14. Onder bewaking van IDF-soldaten zijn technici van de Israel Electric Corporation IEC, gehelmd en voorzien van kogelvrije vesten, begonnen om de verbindingen te herstellen die lopen van de electriciteitscentrale in het zuiden van Israël naar de Gazastrook.

Vandaag, donderdag, 7 augustus, de 31ste dag van OPE (Operation Protective Edge), lijkt het 72-uren staakt-het-vuren nog steeds stand te houden. Er werden reeds meer dan 48 uren geen raketten meer afgevuurd naar Israël met al de IDF-strijdkrachten die zich hebben teruggetrokken uit de Strook.

Gisteren heeft het IDF ca. 30.000 reservisten terug naar huis gestuurd, maar er blijft nog een troepenmacht over van meer dan 50.000 soldaten, die bivakkeren aan de grens met Gaza in afwachting van het bereiken van een duurzamer staakt-het-vuren.

Hamas in de tang genomen
Stafchef van het IDF Benny Gantz zei gisteravond dat Israël voorbereid is om de Hamasleiders onder vuur te nemen van zodra ze tevoorschijn komen uit hun schuilplaatsen en waarschuwt hen dat het IDF hard zal terugslaan indien de terreurgroep zijn aanvallen tegen Israël zal hervatten.

Stafchef van het IDF Benny Gantz“Hun commandanten verschuilen zich in hun bunkers en waar we ze ook maar kunnen raken, zullen we hen raken en we willen hen raken,” zei Gantz.

“Ze kunnen buitenkomen als ze dat graag wensen en als ze dat doen, zullen ze de gevolgen kunnen zien van de schade die hun milities hebben veroorzaakt en de schade in de Gazastrook, die helaas, de schuld is van Hamas.”

“Ik hoop dat deze les zal doordringen in heel de Gazastrook, omdat we niet zullen aarzelen om door te gaan met strijdkrachten te mobiliseren als dat noodzakelijk is om de veiligheid van de Israëlische burgerbevolking te verzekeren.”

Hamas is op zijn buik naar Egypte gekropen om er te smeken voor een staakt-het-vuren,” zei gisteren luitenant-kolonel Ori Shechter en vice-commandant van de Nahal Brigade op de radio van het leger en merkte op dat de lijst met eisen van Hamas al lang vergeten is.

“Zij gingen naar Egypte en wij [de Israëlische onderhandelaars] waren nog niet eens daar. Het IDF heeft een overweldigende overwinning behaald. Stop met te zeggen dat we verloren hebben. We hebben gewonnen en Hamas zwaar verloren,” en voegde eraan toe dat “het  jaren zal duren vooraleer Hamas van deze klap is hersteld.” Hij voorspelde vier of vijf jaren van rust.

De tijd dringt
De spanning begint langzaam toe te nemen want morgen, vrijdagochtend om 7u00 loopt het huidige bestand af en tot nog toe is nog niks zeker. In Caïro verlopen de gesprekken erg moeizaam. Vertegenwoordigers van Hamas, de Islamitische Jihad en de Palestijnse Autoriteit aan de ene kant, onderhandelen via de Egyptische bemiddelaar met de Israëlische delegatie, zonder rechtstreeks met elkaar te praten. Niet bepaald erg praktisch terwijl de uren en minuten snel wegtikken.

Amos GiladEerdere berichten dat de Israëlische delegatie reeds dinsdag naar Caïro waren afgereisd kloppen niet. In werkelijkheid is pas gisteravond de delegatie vertrokken. De Israëliërs lijken duidelijk geen haast te maken om met Hamas aan de onderhandelingstafel te zitten.

De delegatie wordt geleid door een belangrijke afgevaardigde van Israël’s ministerie van Defensie, Amos Gilad, samen met nog twee anderen. Echter de naaste vertrouweling van Netanjahoe, Yitzhak Molcho, maakt in tegenstelling tot eerdere berichten, geen deel uit van de delegatie.

Gisteravond laat deelde Izzat Rishak, een belangrijk lid van het politburo van Hamas mede: “Wij hebben nog geen officieel antwoord ontvangen van Israël met betrekking tot de eisen die we aan de Egyptenaren hebben voorgelegd,” en voegde er zelfverzekerd aan toe: “Israël is geïnteresseerd in een overeenkomst, in het bijzonder na zijn nederlaag tegen het verzet en de overwinning van ons volk.”

De realiteit aan de grond vertelt precies het tegenovergestelde, want als er één ding zeker is, dan is dat het volk van Gaza bij deze zoveelste aanvalsoorlog van Hamas en Co er alleen maar heeft bij verloren. De schade is aanzienlijk, een kwart miljoen Gazanen leven tijdelijk nog in opvang, zonder stromend water en zonder electriciteit, de ziekenhuizen zijn overvol met gewonden.

Verlenging bestand met 72 uren: Israël JA, Hamas NEEN
In Caïro wordt verder onderhandeld om alleszins te trachten het huidige staakt-het-vuren dat morgenochtend afloopt, te verlengen met 48 tot 72 uren. Israël heeft gisteravond reeds ingestemd om het staakt-het-vuren onvoorwaardelijk te verlengen met opnieuw 72 uren. Echter, bij Hamas ligt dat heel wat moeilijker.

Bronnen bij Hamas zeggen dat wanneer het bestand morgenochtend afloopt zonder een overeenkomst, de gevechten morgenochtend om 7u00 zullen worden hervat. “De Al-Qassam Brigades en de Jeruzalem bataljons zullen hun aanvallen hervatten aan het einde van de staakt-het-vuren periode op vrijdag 8u00 (locale tijd),” klonk het deze ochtend nog in Gaza Stad.

Gal Berger van Israel Radio bericht dat Hamas en Islamitische Jihad nog steeds officieel moeten antwoorden op het voorstel om het staakt-het-vuren te verlengen met 72 uren. Beide terreurgroepen wachten naar verluidt nog steeds op een antwoord van Israël op hun eisenpakket.

Mousa Abu MarzoukOfficiële spreekbuis van Hamas Moussa Abu Marzouk zei dat de terreurgroep niet akkoord gaat met een verlenging van het 72-uren bestand dat morgenochtend afloopt, schrijft Ynet News.

Avi Issacharoff, journalist en politiek analyst voor The Times of Israel, bericht dat de Gazanen onderling sterk verdeeld zijn tussen zij die willen dat de gevechten worden hervat en anderen die hopeloos op zoek zijn naar rust.

Sameh, een prominente politieke analyst in Gaza, vertelde gisteren aan The Times of Israel: “De stilte is bedrieglijk. Het is nog niet voorbij. Hamas staat onder enorme druk om de gevechten te hervatten indien Egypte en Israël niet toestaan dat de blokkade op Gaza wordt opgeheven. De inwoners van de Gazastrook zijn verdeeld over terug willen vechten en ermee willen stoppen.”

Vanochtend luidt het dat de Palestijnen alvast één eis van het pakket hebben laten vallen. Het gaat met name over de reconstructie van de luchthaven en de zeehaven in de Gazastrook, die begin jaren 2000 werden vernietigd door het IDF toen de Tweede Intifada losbarstte. De betrokken partijen zijn akkoord gegaan om die kwestie op te schuiven naar allesomvattende vredesonderhandelingen. Een goed idee.

Israël’s schade
Intussen meet Israël zelf ook de geleden schade op. Dat er een zware financiële kater zit aan te komen staat nu al vast. De gevechten in Gaza hebben aan de Israëlische economie 4,5 miljard sjekels (978 miljoen euros) gekost, bericht Channel 2.

Israël zal 1 miljard sjekels (217,5 miljoen euros) uitbetalen aan de bedrijven die schade hebben geleden, maar niets aan de toerisme industrie die zwaar geleden heeft onder het conflict.

De operatie in de Gazastrook heeft het IDF 8 miljard sjekels gekost (1,74 miljard euros) en het budget voor het leger voor 2015 zal opnieuw moeten herbekeken worden rekening houdend met het conflict.

Watchman brengt de nieuwe dodelijke raketten van Hamas in kaart

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.