23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Om middernacht eindigt de gevechtspauze – en dan?
Publicatiedatum: woensdag 13 augustus 2014 Auteur: Aviel Schneider | 1.001 keer gelezen
Chamas, Gaza, Verenigde Naties, Binyamin Netanyahu, Staakt-het-vuren, Israëlische blokkade, Lieberman, Oorlogsvoering, Operation Protective Edge »
Woensdag, om middernacht, komt er een einde aan de gevechtspauze van drie dagen. De Palestijnen hebben laten weten, dat ze die niet willen verlengen. Daarmee zetten ze Israël onder druk om tegemoet te komen aan de Palestijnse voorwaarden.

Onderhandelingen in Kaïro hebben Israël en de Palestijnen (Fatach en Hamas) nog geen vooruitgang bereikt. Hamas houdt vast aan een volledige opheffing van de blokkade van Gaza, een eigen haven en een vrije visserijzone tot 12 mijl uit de kust. Bovendien weigert Hamas de demilitarisering van de Gazastrook en eist van Israël de 500 meter brede veiligheidszone langs het grenshek terug

Tussendoor sijpelen steeds berichtjes door, waaruit op te maken is dat Israël steeds dichter bij de Palestijnse voorwaarden komt. Uit Egyptische bronnen klinkt dat niet over demilitarisering wordt gesproken en dat de blokkade stapsgewijs wordt opgeheven.

Gisteravond heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu enkele ministers details van de onderhandelingen in Kaïro voorgelegd. Netanyahu maakt zich zorgen, dat zijn veiligheidskabinet de afspraken in Kaïro niet zal goedkeuren.

Minister zoals Avigdor Lieberman, Itzchak Aharonovitsch, Naftali Bennett, Gilad Erdan en mogelijk Gidon Sa'ar zijn ontevreden over Netanyahu's onderhandelingen in Kaïro. 'We kopen rust met geld,' waarschuwde Bennett, die meerdere malen heeft opgeroepen om Hamas te vernietigen.
Een hoge ambtenaar zei tegen het dagblad Yediot Achronot, dat de besproken overeenkomsten niets goeds voor Israël betekenen.

Wat Netanyahu eveneens beïnvloedt is het spektakel van de VN-mensenrechtenorganisatie, die Israël wil aanklagen voor oorlogsmisdaden. De gedachte hieraan dwingt Netanyahu tot een politiek compromis in plaats van nog een keer de Gazastrook binnen te vallen.

Indien beide partijen het om middernacht niet eens zijn en Hamas Israël weer met raketten beschiet, dan moet Israël reageren. Hoe lang Israël meedoet aan dit circus hangt er waarschijnlijk van af, hoeveel schade de raketten in Israël zullen veroorzaken.

Hamas heeft niets te verliezen en moet zijn volk een politiek succes tegenover Israël tonen. De oorlog heeft Hamas verloren en juist waarom moet Hamas de politieke onderhandelingen winnen, waarin ze hun burgerbevolking het puin en de nederlaag kan verklaren.

De Israëlische regering en het leger zeggen het volk, dat een zware slag is toegebracht aan Hamas. Dat kan wel zo zijn, maar onder de bevolking bemerken de mensen dat Israël weer politieke fouten maakt. Zo sterk als Israël zich op het slagveld heeft bewezen, zo zwak is Israël aan de politieke onderhandelingstafel.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.