23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Acht mythen over het raketschild Iron Dome
Publicatiedatum: zondag 24 augustus 2014 Auteur: Ron Cantor | 1.209 keer gelezen
IDF, Iron Dome, Mythen, Sderot, Ashkelon, Raketaanvallen, Media_Politiek, Media_samenleving, Operation Protective Edge »

Na een week rust is het weer begonnen. Hamas schiet weer raketten af (soms tien tegelijk) op heel Israël. Maar het is een paradijs in het Heilige Land, omdat we de Iron Dome hebben. Of niet soms?

Terwijl het VN-'kartel' zegt dat wij een oneerlijk voordeel hebben ten opzichte van de terroristen die ons aanvallen, en zelfs suggereerde dat we de Iron Dome-technologie zouden moeten delen met Hamas, bestaan er wel enkele mythen over de effectiviteit ervan.

1. De Iron Dome is 100% effectief
Hoewel de Iron Dome in veel opzichten een wonder is, mist hij 10% van de raketten. Dat wil zeggen, dat van elke tien raketten die de Iron Dome tracht te onderscheppen, er één doorheen komt. Dat biedt goede kansen, maar we hebben het wel over een levende, functionerende maatschappij.

Dank God voor zijn tussenkomst. Onlangs kwam een raket neer in een winkelcentrum in Ashkelon, en verwondde niemand! Mijn hele schoonfamilie komt uit Ashkelon.

Een andere militair meldde, dat de Iron Dome een Hamasraket trachtte neer te halen, maar twee keer miste. Hij zei dat de raket vlakbij het hoogste gebouw in Tel Aviv zou inslaan, maar op het laatste nippertje blies een sterke windstoot hem weg en hij kwam in zee terecht. Dank God, maar we moeten wel met deze bijna-missers leven.

2. Door de Iron Dome heeft Israëls economie geen schade opgelopen
Mijn vriend Yosi werkt als kok in een restaurant bij het strand van Ashkelon. Toen wij hem en zijn vrouw een cheque bezorgden om heb te helpen met hun uitgaven, ging hij voor het eerst in drie weken weer naar zijn werk. Hamas ging akkoord met een gevechtspauze. Tegen de tijd dat wij weer vertrokken, was de Iron Dome uiteraard weer bezig inkomende raketten te onderscheppen. Dat was één van de acht gevechtspauzes die Hamas heeft. Verbroken. Yogi zit nu weer thuis.

Israëls toeristenindustrie heeft een klap gekregen. Wie wil er naar een land komen dat met raketten wordt gebombardeerd? Gezinnen gaan niet meer uit eten. Mensen raken banen kwijt. Salarissen kunnen niet meer worden uitbetaald. Hamas weet dat – de media vertellen het u niet.

Uiteraard is het gemakkelijk praten dat dit niets is vergeleken met wat de Gazanen doormaken ֪ – en dat klopt. Maar Israël wordt beschoten, gewoonweg omdat we bestaan als een Joodse Staat. Gaza wordt beschoten omdat hun terroristische leiders schaamteloos, oorlogszuchtig en illegaal burgers beschieten. Israël heeft geen keus.

3. Israëliërs moeten blij zijn met de actie, omdat ze weten dat de Iron Dome hen beschermt
Ik maakte deze video terwijl ik dekking zocht voor een inkomende raket.Ik maakte deze video terwijl ik dekking zocht voor een inkomende raket. Toen het allemaal voorbij was en ik weer op mijn fiets zat om naar huis te rijden, brak ik in tranen uit vanwege de absurditeit om te leven in een land waar terroristen lukraak op burgers schieten om hen te vermoorden – en dat andere landen dat dan ook nog eens rechtvaardigen.

Ik ben een man van 49 jaar, en ik was in tranen. Stelt u zichzelf eens voor als jongen of een meisje van vijf jaar... Je woont in Ashkelon, niet in Tel Aviv. Iedere nacht moet rennen voor je leven, en dat meerdere keren. Dat is traumatiserend, illegaal en onmenselijk. Je kunt niet van een land verwachten dat het zo doorleeft.

Vorige week reed ik terug vanuit Ashkelon, toen ik zag dat aan de andere kant van Rijksweg 4 het verkeer werd stilgelegd. Aan de andere kant stond een vrachtwagen in lichterlaaie. Hoewel ik er zeker van was dat er niemand in zat, omdat we onmiddellijk onze auto moeten verlaten als de sirene afgaat, vermindert dat niet het emotionele trauma van kinderen die zo’n beeld zien.

Yosi, die ik hierboven al noemde, slaapt in een kleine veilige ruimte, zonder airconditioning, bij een temperatuur van meer dan 30 graden, met zijn vrouw, kind, schoonmoeder en schoonzuster.

4. De Iron Dome doet rustig zijn werk
Mijn zwager heeft een Iron Dome batterij vlak achter zijn huis staan. Ik ken de precieze aantallen niet, maar voor de meer dan 3400 raketten die Hamas op Israël heeft afgevuurd, was Ashkelon een favoriet doel. Ik schat dat er dagelijks zo’n 15 tot 20 raketten op onze kuststad worden afgeschoten. Nog maar enkele weken geleden belde hij ons, dat er die ochtend verschillende explosies waren geweest.

Elke keer klinkt er een sirene, die bedoeld is om je snel wakker te maken. En als de Iron Dome dan vindt dat die raket burgers bedreigt, schiet hij er een onderscheppingsraket op af. Mijn zwager vertelde me: 'Elke keer is het alsof er een vliegtuig opstijgt vanuit zijn achtertuin! Probeert dan maar eens goed te slapen.

5. Als de Iron Dome raak schiet, is alles in orde
Dat klopt, behalve als er brokstukken uit de lucht vallen en je raken. Vlak nadat ik de video opnam van de Iron Dome die zijn doel – een Hamas-raket die bedoeld was om onschuldige kinderen te doden – neerhaalde, kwam er een enorm stuk van een raket met een moorddadige snelheid op de grond neer, in een openbaar park waar kinderen aan het spelen waren.

Een paar minuten geleden schoot Hamas 13 raketten af op gebieden in heel Israël. Volgens de Israëlische politie is een stuk van een raket neergekomen op de Hebronstraat, een belangrijke doorgaande weg in zuid-Jeruzalem. Enkele minuten eerder was in de hele stad een knal te horen, waarschijnlijk van het onderscheppen van de raket.

6. Israël kan altijd Iron-Dome-raketten blijven afschieten
Ja, dat is te hopen, maar begrijpt u alstublieft wel dat elke onderscheppingsraket bijna € 40.000 kost. En € 40.000 is veel meer dan het gemiddelde jaarinkomen van de Israëli's.

7. De raketten van Hamas staan niet op scherp
Dit hoorde ik een juridisch adviseur van de Palestijnse president Machmoud Abbas beweren. In werkelijkheid heeft elke Qassamraket tussen de 5 en 20 kg aan explosieven in een kop die vol zit met stalen kogeltjes. U moet ALLES wat de Palestijnse Autoriteit of Hamas zeggen, op juistheid controleren.Dezelfde adviseur zei dat Hamas absoluut geen kinderen als menselijke schilden gebruikt, ondanks de overweldigende bewijzen van het tegendeel. (Vervolgens beweerde ze dat de Kerstman echt bestaat!)

8. De Iron Dome ruimt ieder blijvend trauma uit de weg
In de eerste plaats, ik heb het grootste deel van deze oorlog gemist doordat ik in de VS zat. Sinds ik terug ben, hoefde ik maar vier keer weg te rennen voor raketten. En toch, elk geluid dat ik hoor, of het nou een auto is die optrekt, of een wasmachine die aan het centrifugeren is, of kinderen die spelen, steeds denk ik dat het een sirene is die voor een inkomende raket waarschuwt.

Als dat is wat ik doormaak, stelt u zich dan eens voor wat voor posttraumatische stress-stoornis de kinderen in Sderot, Ashkelon of Ashdod wel niet krijgen. Bang zijn om te gaan slapen, dromen van aanstormende raketten, denken dat je voor het einde van de zomer sterft of dat je ouders zullen sterven... dat is een traumatische ervaring die ik niemand toewens.

Net vandaag raakte een vrouw zwaar gewond bij een verkeersongeval, toen de sirenes begonnen te loeien. Dus ondanks het gebrek aan rechtstreeks succes van de Hamasraketten, hebben ze een indirect 'succes' dat levensveranderend en dodelijk kan zijn.

Tot slot zou ik willen voorstellen dat iedere commentator, zoals John Stewart, die denkt dat in een dergelijke oorlog leven gemakkelijk is omdat we de Iron Dome hebben, naar Israël komt en in Ashkelon of Sderot een hotelkamer huurt. Laten we eens zien hoe lang u het uithoudt. En misschien gebruiken we de Iron Dome niet boven uw hotel..., want – eerlijk is eerlijk – u zegt dat het disproportionele geweld is. Maar u zult ontdekken, dat wanneer u zelf of uw gezin worden aangevallen, u heel graag disproportionele geweld wilt!

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.