23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Internationaal tumult om lapje Israëlische grond terwijl Islamitische Staat het M-O verovert
Publicatiedatum: dinsdag 02 september 2014 Auteur: Brabosh | 1.088 keer gelezen
Yesha - Westbank, Verenigde Naties, 'Nederzettingen', Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's, Operation Brother’s Keeper, Operation Protective Edge »
Zoals kon voorspeld worden slaan weer overal in de wereld de stoppen door van elk redelijk fatsoen omdat Israël op zondag besloot om 4 km² land (4.000 dunams) te annexeren rondom de kleine Israëlische kolonie Gva’ot. Dat stukje grond ligt ten zuidwesten van Bethlehem voorbij de Groene Lijn van april 1949, door Obama en zijn kabinet smalend de ‘pre-1967 lijn’ genoemd (zie kaartje onderaan rechts).

Dit kleine lapje grond waar de huidige rel omdraait is niet toevallig hetzelfde gebied waar op 12 juni 2014 de drie Israëlische studenten Gilad, Naftali en Eyal werden vermoord en die de prelude vormde van 50 dagen oorlog. Israël werd zelfs tot een 10-daags grondoffensief in Gaza gedwongen om een einde te maken aan de rakettenregen. Tijdens Operation Protective Edge vuurde Hamas en Co maar liefst 4.480 raketten en mortiergranaten af op Israël. Op dinsdagavond 26 augustus hield Hamas er eindelijk mee op en zwegen de kanonnen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zou volgens zijn woordvoerder “gealarmeerd” zijn door de plannen van Israël om 4 km² land te annexeren in het zuiden van de “bezette” Westbank en de woordvoerder zei:

“De secretaris-generaal is gealarmeerd door de aankondiging van gisteren door de Israëlische autoriteiten om 1.000 aren tot ‘staatsgrond’ te verklaren in het gebied van Bethlehem op de Westbank. De inbeslagname van een dergelijk een grote strook land riskeert de weg vrij te maken voor verdere nederzettingen, die – zoals de Verenigde Naties bij vele gelegenheden heeft herhaald – illegaal zijn krachtens het internationaal recht en volledig tegen het nastreven van een tweestatenoplossing ingaat. De secretaris-generaal roept Israël op om te luisteren naar de oproepen van de internationale gemeenschap om zich te onthouden van activiteit in de nederzettingen en haar verplichtingen krachtens het internationaal recht na te leven alsook de  Quartet Road Map.”

Blijkbaar houdt Ban Ki-moon zich nog steeds vertwijfeld vast aan de Roadmap for Peace van het Kwartet voor het M-O (Rusland, VS, VN en de EU) van 12 november 2002, vastgelegd op 30 april 2003 toen een schema werd vastgelegd door Palestijnen en Israël om te komen tot twee aparte staten die tot in der eeuwigheid zij-aan-zij in vrede naast elkaar zouden leven.

Tegelijk negeert Ki-moon straal de gewelddadige gebeurtenissen tijdens de Tweede Intifada (2000-2005), de terugtrekking van Israël uit Gaza in de zomer van 2005 gevolgd door de machtsvername in Gaza door Hamas in 2006 en de verdrijving met geweld van rivaal Al Fatah in 2007, de Libanon oorlog van 2006 tussen Israël en Hezbollah, plus de drie opeenvolgende conflicten tussen Israël en Hamas in Gaza van Operation Cast Lead (winter 2008/2009); Operation Pillar of Defense (nov. 2012) en recent Operation Protective Edge.

Daar bovenop nog zoveel andere nare ontwikkelingen die zowel de Roadmap for Peace als de tweestatenoplossing volkomen gedateerd maken en dringend toe zijn aan herziening op basis van de huidige actuele situatie aan de grond met inbegrip van de huidige politieke context.

‘Don’t bash Israel, fight Islamists!’
Een reactie van premier Netanjahoe op de uitspraken van Ban Ki-moon liet niet lang op zich wachten.

Verwijzend naar de penibele situatie van de VN-vredesmacht UNDOF aan de grenzen van Libanon en Syrië met Israël zei de premier gisteren dat de VN moet ophouden Israëlbashen en zich beter inlaat met de islamisten. “Don’t bash Israel, fight the Islamists!” zei de premier:

“Wij volgen op de voet de ontwikkelingen in de Golan Hoogtes waar terroristen van het al-Nusra [Front] soldaten van de VN-vredesmacht hebben ontvoerd.

Ik denk dat de Verenigde Naties zichzelf een grote dienst zou bewijzen door in plaats van automatisch beginnen Israëlbashen, zij meteen hun aandacht zouden omkeren en hun respectievelijke onderzoekscommissies aan het werk zouden zetten tegen deze terroristen die elke norm met de voeten treden die de basis vormen van de Verenigde Naties.”

Gilad, Naftali en Eyal
Wie zich wel verheugde in Israël’s aankondiging van zondag jongstleden om het lapje betwiste grond te annexeren, is de Uitvoerende Raad van Nederzettingen van Gush Etzion. De woordvoerder van de Raad verwelkomde de beslissing en noemde het besluit het voorspel tot de uitbreiding van de huidige nederzetting van Gva’ot.

gvaot-map03Gush Etzion nederzettingenblok met Gva’ot net voorbij de Groene Lijn

“Dit plaveit de weg voor de nieuwe stad van Gva’ot,” klonk het opgetogen in Etzion en vervolgde:

“Het doel van de moordenaars van die drie jongeren [Gilad, Naftali en Eyal] was om angst te zaaien onder ons, onze dagelijkse levens te verstoren en onze [historische] rechten op het land in twijfel te trekken. Ons antwoord daarop is de nederzettingen verder te versterken.”

Gva’ot bevindt zich in het zogeheten ‘C-gebied’ waarvan het beheer van dit betwist gebied in 1993 conform de Oslo Akkoorden werd toegewezen aan Israël in afwachting van een vredesakkoord met de Palestijnen waarna dan definitief de grenzen van ‘Palestina’ en Israël zouden vastgelegd worden.

De Tweede Intifada (2000-2005) en de reeks zelfmoordaanslagen die volgden maakten verdere onderhandelingen onmogelijk.

Intussen breidden zowel de Israëlische als de Palestijnse bevolking uit en werd er aan beide zijden naarstig gebouwd om aan de woningnood te voldoen zonder dat er grensafspraken werden vastgelegd. Zowat 90 procent van de grond op de Westbank in Judea en Samaria ligt braak en bestaat voor het overgrote deel uit rots- en woestijnachtig gebied.

Ter vergelijking: de oppervlakte van de 22 landen van de Arabische Liga in het M-O bedraagt 13.333.296 km2. Tel daar ook nog Iran bij (1.648.000 km2) en je hebt in’t totaal 15 miljoen vierkante kilometers. Zou de Liga meteen oproepen tot oorlog omdat Israël daar 4 km² rondom Gva’ot van inpikt?

lossed-land2

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.