25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Antisemitisme buiten Israël tijdens Operation Protective Edge
Publicatiedatum: woensdag 03 september 2014 Auteur: Redactie | 1.359 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Boycot, Frankrijk, Verenigde Staten, Groot Britannie, Turkije, Duitsland, BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), Media_antisemitisme, Scandinavië, Operation Protective Edge »
Parijs

Hoewel er op dit moment een staakt-het-vuren plaats vindt tussen Israël en Chamas, bestaat er geen staakt-het-vuren vanuit de niet-Joodse wereld naar de Joodse gemeenschap wereldwijd. Wereld Zionistische Organisatie spreek over een stijging van ruim 383% van het aantal antisemitische incidenten in juli 2014 ten opzichte van deze tijd vorig jaar.

Afgelopen augustus hebben verschillende incidenten plaats gevonden die wij kort willen belichten. Europese landen hebben een alarmerende toename van antisemitisme gemeld sinds het begin van Operatie Protective Edge.

Frankrijk
In Frankrijk blijven islamitische extremisten diverse synagogen en Joden aanvallen. Ook zijn er Joodse bedrijven in brand gestoken.

Afgelopen weekend zijn 2 moslims meisjes van 15 en 17 jaar gearresteerd, omdat zij de synagoge in Lyon wilden opblazen. De Franse autoriteiten vertelden dat deze meisjes deel maken uit een netwerk van jonge islamieten die door de veiligheidsdiensten in de gaten worden gehouden.

Nederland
In Nederland werden tijdens anti-Israël demonstranten in Den Haag, Amsterdam en Utrecht opgeroepen om "de Joden af te slachten" en er zijn een aantal gewelddadige aanvallen gemeld, waaronder een Joodse vrouw die werd onderworpen aan doodsbedreigingen en brandbommen voor het ophangen een Israëlische vlag aan haar woning.

Parijs

Duitsland
Ook in Duitsland hebben antisemitische demonstraties plaats gevonden waar van alles en nog wat werd gescandeerd zoals "snij de kelen van Joden door". Naar ten minste 1 synagoge werd een brandbom gegooid en een Berlijnse imam heeft de oproep gedaan om "zionistische Joden" te doden.

Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië, hoewel de anti-semitisme niet zulke hoogten kent, heeft de antisemitisme waakhond een melding gemaakt van een stijging van bijna 100%.

Britse National Union of Students hanteren ondertussen een beleid van BDS [Boycot, desinvestering en sancties] tegen Israël. De Unie van Joodse studenten was er al snel bij om deze stap te veroordelen.

De London Theater heeft de Brits Joodse Filmfestival geboycot, wat later weer werd ingetrokken.

Pro-Israël activisten hebben in augustus een video vrijgegeven van hun recente 'infiltratie' in een stad ten het noorden van Engeland waar door radicale linkse Britse parlementslid George Galloway verklaard werd dat Groot-Brittannië "Israëlisch-vrij" moet worden.

We blijven nog even in Groot-Brittannië.

Pro-Palestijnse criminelen vernielden een Tesco winkel in Birmingham en vielen politieagenten aan. Tijdens deze gewelddadige demonstratie riepen zij tot een boycot van Israëlische producten [HIER lees je (ENG) dat dit onmogelijk is].

Sainsbury's in Holborn heeft zich door deze gebeurtenis laten intimideren door een dag later Joods producten uit de schappen te halen. De manager vreesde namelijk om ook slachtoffer te worden van een gewelddadige demonstratie waarbij zijn winkel vernield zou kunnen worden.
Spanje en Italië

In andere Europese landen, waaronder Italië en België, hebben ook een hele reeks van antisemitische incidenten plaat gevonden. Zo riepen honderden moslims in Cueta [Spanje] om bij Joden de angst in te boezemen. "Tientallen jaren, duizenden jaren hebben Joden de profeten en iedereen van de aardbodem willen uitroeien die niet Joods zijn. In de Tora van de Joden wordt er gezegd dat zij het uitverkoren volk zijn... Ik zweer bij Allah dat wij angst in jullie zetten tot de dag des oordeels!"

Niet alleen in Duitsland, maar ook in Italië heeft een imam dood over de Joden uitgeroepen. Deze imam is inmiddels het land uitgezet. Maar een sjeik in Spanje - Saleheoldine El Moussaoui - riep: "Allah zal alle Joden vernietigen, hij zal geen 1 van hen sparen."

Polen
Nog geen week daarna werd een Australische rabbi Rafi Ostroff - tevens hoofd van de Religieuze raad van Etzion Bloc - in Auschwitz Birkenau gearresteerd, omdat hij “Ani Ma'amin” zong. Dit lied is gebaseerd op 13 Principes van de RaMBaM en het lied werd tevens bekend als de Hymne in de Kampen. Rabbbi Ostroff was daar met een jongens kamp van Bnei Akiva Australië en Zuid Afrika. "Na de rondleiding zongen wij zwaaiend met Israëlische vlaggen vol trots 'Ani Ma'amin' ,” luidde zijn commentaar.

 


Australië
In het thuisland van rabbi Ostroff werd een ingehuurde bus met Joodse kinderen door dronken antisemieten geterroriseerd. Zij schreeuwden nazi-leuzen en dreigden iedereen in de bus te vermoorden. Een meisje in de bus belde haar moeder in paniek op: "Mama, help ons. Er staan 8 vreemde mannen in de bus en zij roepen 'Heil Hitler! Dood de Joden!' Zij willen onze kelen doorsnijden."
Niemand begrijpt waarom de buschauffeur de deuren heeft geopend voor deze onverlaten.

5 mannen zijn inmiddels gearresteerd.

VS
In Miami werd op een Sjabbat in augustus een 60 jaar oude rabbijn doodgeschoten toen hij op weg was naar de synagoge voor Sjacherit [Ochtendgebed]. Rabbi Joseph Raskin Z”L, die uit Brooklyn NY kwam, werd door 2 jonge mannen doodgeschoten. Hoewel er sprake geweest zou zijn van een mislukte roofoverval elders en de autoriteiten daarom niet uitgingen van een antisemitische daad, gebeurde het wel nabij de synagoge die al die week doelwit was geweest van vandalen die een swastika en pro-chamas graffiti op hadden gespoten.

In New York is een jong Joods echtpaar door antisemieten lastig gevallen. Politiebronnen vertelden dat 2 auto's en een aantal motoren opeens naast het wandelend echtpaar stopten, omdat hij door zijn keppel duidelijk Joods was. Aanvallers slingerden antisemitische lastertaal voordat zij de vrouw met een fles water aanvielen. Haar man werd geslagen toen hij probeerde hen tegen te houden. De antisemieten zwaaiden uit hun auto Palestijnse vlaggen toen zij snel weer wegreden.
Ze raakten niet ernstig gewond.

Zweden
In Uppsala is een vrouw volledig in elkaar geslagen omdat zij een Magen Dawied - een davidsster - aan haar hals droeg. Een islamistische groep merkte de ketting bij de Joodse moeder van 4 kinderen op. "Een moslim meisje zag dat ik de Magen Dawied aan mijn nek had hangen en zij begon tegen me te vloeken en spuugde in mijn gezicht. Ik werd boos en duwde haar van mij af." Opeens voelde het slachtoffer dat iemand iets scherps in haar gezicht gooide en voordat ze wist werd ze door zeker 10 islamitische extremisten omsingeld en volledig in elkaar getrapt.

Zwitserland
In Genève hebben net zulke extremisten geprobeerd een synagoge te bestormen. Op een Sjabbat ergens in augustus werd voor de Beth Yaakov Synagoge [ook wel de 'Grande'] gedemonstreerd met de woorden: "Iedere synagoge is een Israëlische ambassade."

In een aantal andere landen, zijn synagogen het doelwit van antisemitische vandalen die ruiten verbrijzelen, proberen te bestormen en met anti-Israël en antisemitische graffiti bekladde. Ook molotovcocktails worden niet achterwegen gelaten.

Denemarken
Ook een Joodse school in Denemarken was een doel voor antisemieten. Zo werden de ramen van de in 1805 opgerichte school in Kopenhagen in gegooid en werd op de muren antisemitische leuzen geklad met de woorden: "Geen vrede in Gaza" en "geen vrede voor jullie, Zionistische varkens".

Turkije
Een bekend Joods stel zijn in hun huis in Instanbul dood gestoken. Motief zou onbekend zijn, maar de spanning tussen Israël en Turkije als reden wordt niet uitgesloten. De man van dit koppel, Jak Karako, was 1 van de oprichters van Ören Bayan - de meest bekende garen merk in Turkije.

Guatemala
230 Joden, naar verluidt van de Lev Tahor stroming, zijn begonnen met het verlaten van het dorp Antigua. In mei zijn al Joden uit Lake Atitlan vertrokken. De Raad van inheemse Ouderlingen beweerde dat de Joodse groep hun geloof "wilden op leggen" door "het katholieke geloof" te ondermijnen, die in Antigua overheersend is.

"We handelen uit zelfverdediging en om onze rechten als inheemse bevolking te respecteren. De [Guatemala] grondwet beschermt ons. We moeten blijven bestaan, zo ook ons cultuur," zei de woordvoerder van de raad Miguel Vasquez.

Nogmaals, dit is een greep uit antisemitische incidenten in de maand augustus tijdens Operation Protective Edge.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.