23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Arabische Liga brengt historisch bezoek aan Israël
Publicatiedatum: donderdag 26 juli 2007 Auteur: De Redactie | 1.491 keer gelezen
Arabische Liga »
(Novum/AP) - Een delegatie van de Arabische Liga heeft woensdag een historisch bezoek aan Israël gebracht om een plan te presenteren dat voorziet in een volledige regionale vredesregeling. Het is de eerste keer dat de 22 lidstaten tellende liga instemde met een officieel bezoek aan Israël en een delegatie stuurde. Het plan, dat werd gepresenteerd door de Egyptische en de Jordaanse ministers van buitenlandse zaken, behelst kortweg volledige erkenning van Israël in ruil voor teruggave van de gebieden die Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde.

"Wij reiken de vredeshand namens de gehele regio aan u" , zei de Jordaanse minister Abdul-Ilah Khatib op een persconferentie met de Israëlische president Shimon Peres. Zijn Egyptische ambtgenoot Ahmed Aboul Gheit drong er bij Israël op aan het vredesaanbod serieus te overwegen.

Aboul Gheit zei later tegenover de Israëlische minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni dat de delegatie niet gemachtigd is namens de Palestijnen op te treden, maar Palestijnen en Israëliërs wil helpen rond de tafel te gaan zitten en hun problemen bilateraal op te lossen. Beide afgevaardigden zouden woensdagavond een ontmoeting hebben met de Israëlische premier Ehud Olmert.

Israël verwierp het plan van de liga toen dit in 2002 voor het eerst op tafel werd gelegd. Dat verzet werd evenwel afgezwakt nadat gematigde Arabische staten in maart dit jaar hun steun voor het plan uitspraken.

De Jordaanse gezant Khatib noemde het plan 'een belangrijke kans', die Israël veiligheid, erkenning en acceptatie in het Midden-Oosten aanbiedt. Israël heeft in het verleden bezwaar aangetekend tegen verschillende elementen van het plan, zoals de volledige terugtrekking uit de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, alsmede tegen de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen uit 1948 en hun nazaten, vandaag de dag zo'n 4,4 miljoen mensen.

De Israëlische regeringswoordvoerder Mark Regev noemde het bezoek historisch, omdat de liga zich in het verleden consequent verzette tegen een dialoog en contacten met Israël.

Het bureau van Peres zei dat de president beide ministers had verzocht om bemiddeling bij de vrijlating van drie Israëlische militairen. Twee worden vastgehouden door de Libanese Hezbollah en eentje door Hamas.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.