21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Geweld in Jeruzalem gaat door
Publicatiedatum: dinsdag 09 september 2014 Auteur: De redactie | 932 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Light Rail, Staakt-het-vuren, Kinderslachtoffers , Wegterreur en stenen-gooien »
De Gaza-oorlog lijkt dan wel voorbij zijn, maar het geweld blijft de Israëlische hoofdstad Jeruzalem teisteren. Joodse inwoners van de stad hebben bijna dagelijks te maken met aanvallen, waarvan de meeste niet worden geregistreerd.

Vorige week maandag werd een drie-jarig Joods meisje licht gewond toen Palestijns-Arabische aanvallers een bus aanvielen met stenen. Rondvliegend glas van een gebroken raam veroorzaakte snijwonden in het gezicht van de kleuter.

Korte tijd later gooiden Palestijnen een brandbom naar een lijnbus naar het noorden van Jeruzalem, waardoor een man gewond raakte.

Als gevolg van de toename van het aantal gewelddadige rellen is er veel meer politie aanwezig in de oostelijke helft van Jeruzalem. De wagens van de nieuwe lightrail - diewas bedoeld om het verkeer door het stadscentrum te vergemakkelijken - zijn een favoriet doelwit geweest, en talloze passagiers hebben schokkende aanvallen gemeld nabij problematische wijken. Sinds juni, toen een Joodse burgerwacht een jongen uit de Shuafat in Oost-Jeruzalem vermoordde als vergelding voor de eerdere moord op drie Israëlische tieners door Hamas-terroristen, wordt Jeruzalem geplaagd door Arabische oproeren.
De afgelopen maanden hebben Arabische oproerkraaiers haltes van de sneltram in de oostelijke stadsdelen vernield, en op dit moment is ruim een derde van de 23 tramstellen buiten gebruik ten gevolge van het bekogelen met stenen. Een woordvoerder van CityPass, de exploitant van de sneltrams, zei daar afgelopen zondag het volgende over: "Ten gevolge van voortdurende en herhaalde aanvallen van stenengooiers, die de tramstellen beschadigen, hebben wij vanochtend slechts 16 bruikbare tramstellen op een totaal van 23. Dat betekent dat minder tramstellen dan nodig op de lijn in gebruik zijn, wat ten koste gaat van de dienstfrequentie op de gehele lijn."

Soortgelijk geweld heeft vorige week maandag de opening van enkele scholen in de oost-Jeruzalemse wijk Jebi Mukamar verhinderd. Omwonenden zijn geïrriteerd over (naar hun mening) een gebrek aan dienstverlening bij de scholen en probeerden te verhinderen dat een nieuwe directrice een van de gebouwen binnenging. Politie-agenten, die waren opgeroepen om haar te beschermen en begeleiden, werden gewelddadig aangevallen door de menigte.

Verder zijn in Jeruzalem afgelopen zondag Arabische demonstranten in botsing gekomen met de politie, nadat een Arabische jongen was overleden aan verwondingen die hij bij een demonstratie had opgelopen.
Mohammed Sinokrot (16) overleed aan de gevolgen van een wond aan zijn hoofd. Het is niet duidelijk waardoor deze wond is veroorzaakt. Zijn ouders beweren, dat het door een rubberkogel komt, terwijl de politie zegt dat hij op zijn hoofd is gevallen nadat hij door een rubberkogel was geraakt en voor de politie vluchtte.

Demonstranten in de wijk Wadi Oz, in de buurt van de Oude Stad van Jeruzalem, hebben stenen, benzinebommen en vuurpijlen naar langsrijdende auto’s gegooid. De politie reageerde met rubberkogels. De botsingen duurden enkele uren, maar er zijn geen gewonden gemeld.

Tegelijkertijd hebben Arabieren in de wijk French Hill een tankstation aangevallen en volledig vernield. Ook werd getracht het tankstation in brand te steken, maar de politie kon dit nog net voorkomen.

De geweldexplosie van zondag veroorzaakte nog meer schade aan de Jeruzalemse sneltram, en het eerdergenoemde tankstation leed flinke brandschade. Medewerkers vertelden dan ze het gebouw onder een hagel van stenen en brandbommen moesten ontvluchten.

Ten minste twee Israëlische automobilisten raakten gewond toen hun wagens ten oosten van Jeruzalem werden aangevallen.

Het geweld in de Israëlische hoofdstad heeft sinds de dood van de Arabische jongen, die uit wraak op de moord op de drie Israëlische jongens werd gedood, een enorme omvang aangenomen. Sinds meer dan tien jaar is er niet meer zoveel in Jeruzalem gevochten, en zowat elke nacht moet de politie vandalistische jongeren in bedwang houden. De bedreiging voor de vreedzame inwoners van Jeruzalem door Israëlische moslims is niet minder groot dan die door de terreurgroepen die in Gaza of Judea en Samaria opereren.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.