11 Chesjwan 5782 | 16 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Rabbijnen wereldwijd waarschuwen: "Israelische gioer zal niet erkend worden"
Publicatiedatum: donderdag 11 september 2014 Auteur: Redactie | 1.354 keer gelezen
Gioer, Redactie, Maatschappij, Charediem »
Rav Lau sjlita [l] en zijn zoon de Israëlische opperrabbijn David Lau [r]

De Israëlische opperrabbijn David Lau heeft in Londen andere prominente rabbijnen ontmoet die aan hem hun zorg hebben geuit betreft het nieuwe wetsvoorstel omtrent het gioer-proces [proces waarin niet-Joden Joods worden]. Deze wetsvoorstel dreigt verdeeldheid in Joodse wereld te scheppen.

Het omstreden wetsvoorstel is door de minister van Justitie Tzipi Livini ingediend met als doel om het gioer-proces in Israël te veranderen. Als deze wet zal doorkomen, dan zullen de rabbijnen buiten Israël de geriem – bekeerlingen - die in Israël zijn uitgekomen, niet als Joden kunnen erkennen. De rabbijnen spraken de opperrabbijn bij wat de gevolgen van deze omstreden nieuwe wet zal vormen.

Naar verluid zou deze conversie wet een afweging zijn tussen de partijen Chatuna, Joodse Thuis, Yesh Atid en Likud Beytenu, waarin iedere fractie deze wetgeving steunt om op die manier deze omstreden wetsvoorstel door de Knesset te drukken.

De wet zal plaatselijke rabbijnen in staat stellen om een gioer-proces uit te voeren waardoor de potentieel bekeerlingen zelf hun Beet Din [rabbinale rechtbank] kunnen uit kiezen waar zij zouden willen uitkomen. Hierdoor zal het Opperrabbinaat haar gezag over de gioer-processen verliezen. Uiteindelijk zullen de rabbijnen wereldwijd gedwongen worden geriem 'te accepteren', wat in tegenspraak zal zijn met de Halacha, de Joodse Wet [Tora], waardoor de acceptatie ook nooit zal plaats vinden

Rabbi Lau is met de zorg van de rabbijnen eens en stelt dat het ontwerp van het wetsvoorstel op een onverantwoordelijke wijze, zonder enige inzicht en enig overleg met het rabbinaat is opgesteld.

"Hiermee neemt de overheid een zeer gevaarlijk stap. Niet alleen op het gebied van gioer," meent hij, "maar op alle gebieden van het Jodendom in de Staat Israël. Hoe zou ons land overkomen wanneer rabbijnen buiten Israël de gioer-processen binnen Israël niet meer erkennen? In de Staat Israël is het Opperrabbijn de autoriteit op dit gebied en deze dient gerespecteerd te worden, zoals de overheid ook niet "de instanties van het ministerie van Volksgezondheid ontneemt zonder enige overeenstemming." Het gaat de opperrabbijn boven zijn pet dat de overheid in staat is veranderingen door te voeren zonder enige de coördinatie van het Opperrabbinaat, die de wettelijke bevoegdheid heeft voor de afgifte van alle Joodse zaken binnen de Staat Israël. "Dit gaat in feite helemaal tegen haar professionele mening." De opperrabbijn vindt het een gevaarlijke en onverantwoordelijke wending in de Joodse toekomst in de Staat Israël.

Daarom verwacht de opperrabbijn dat premier Binyamin Netanyahu [Likud Beytenu] de wet zal tegenhouden. Hij voegt er tot slot aan toe dat mensen die een gioer-proces willen ondergaan, "in de problemen zullen raken zowel in het buitenland áls in Israël, omdat de gioer in Israël niet meer erkend zal worden. Is dat wat de overheid wilt?" Hij vroeg zich af waarom de overheid een extra last op de schouders van de bekeerlingen wilt leggen, "want dat zal het gevolg zijn."

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.