27 Kislew 5782 | 01 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Nederland maakt 1,5 miljoen vrij voor beveiliging Joodse gebouwen; Joodse scholen Buitenveldert bewaakt door marechaussee
Publicatiedatum: dinsdag 07 oktober 2014 Auteur: De Redactie | 1.646 keer gelezen
Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, BelgiĆ«, Nederland tav Israel en Joden in NL »
Gewapende marechaussees bij het Cheider in Buitenveldert. "We woonden in Israël, dus we zijn wel wat gewend".

Het Nederlandse kabinet stelt de komende vier jaar anderhalf miljoen euro ter beschikking voor de beveiliging van Joodse instellingen in Nederland. Dat kondigde premier Rutte in de Tweede Kamer aan. Vorig jaar werd eenzelfde vraag voor subsidie nog afgewezen. De aanslag in Brussel veranderde dat. In ons land werd door de bevoegde instanties niet ingegaan op gelijkaardige vragen van de Joodse gemeenschap.

De discussie over beveiliging laaide in mei op nadat een radicale moslim, een teruggekeerde Syriëstrijder, een aanslag pleegde op het Joods Museum in Brussel. Daarbij vonden vier mensen de dood.

In België staat de Joodse gemeenschap zelf in voor de beveiliging van zijn instellingen zoals het voorzien van bewakers aan scholen, kogelwerende beglazing bij synagogen, camera’s en beveiligde deuren. De politie houdt een oogje in het zeil en heeft de patrouilles in de Joodse buurt opgedreven. De stad Antwerpen investeerde ook in een nieuw camera-netwerk om de buurt beter in de gaten te houden.

Maar volgens Isi Morsel, voorzitter van de grootste Joodse school van Antwerpen Yesode Hatora, is dat onvoldoende:

Onze instelling heeft daarom verschillende bewakers in vaste loondienst moeten nemen om een permanente beveiliging te garanderen. We waarderen het ten zeerste dat de politie enkele keren per dag langskomt maar het zou onverantwoord zijn om bijna 1.000 leerlingen voor de rest van de dag zonder enige vorm van bewaking te laten. Zeker als je weet dat er in de jaren ’80 reeds een dodelijke aanslag was op een Joodse school en dat het OCAD een verhoogd dreigingsniveau hanteert voor Joodse gebouwen.

De school moet die kosten noodgedwongen doorrekenen aan de ouders, terwijl je normaal zou verwachten dat onderwijs in ons land gratis is.

Het zou interessant zijn moest de overheid de bewakingsagenten zelf in loondienst moeten nemen en detacheren naar de scholen toe of de financiering hiervan op zich moeten nemen, zegt Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel.

“Het is de taak van de overheid om alle burgers te beschermen en indien de veiligheid van leden van één bevolkingsgroep extra maatregelen noodzakelijk maakt, dan moet de overheid de nodige stappen ondernemen. In Nederland hebben ze dat begrepen, hopelijk kan dit binnenkort ook bij ons.”

Nederland
Naast de landelijke maatregelen draagt de stad Amsterdam al enige tijd zelf toe aan de beveiligingskosten. De kosten van politie-inzet om synagogen, Joodse scholen en andere gebouwen te beveiligen uiteraard niet doorgerekend. De Nederlandse minister van Justitie, Opstelten,  zal binnenkort ded etails  bekend maken in samenspraak  met de Joodse gemeenschap.

Zo worden Joodse scholen in Amsterdam-Buitenveldert worden sinds het nieuwe schooljaar bewaakt door de Koninklijke Marechaussee. Het is voor het eerst dat de marechaussee is ingeschakeld, op verzoek van 'de driehoek': gemeente, politie en justitie.

Vier marechaussees staan in vol ornaat, het pistool aan de riem, voor de ingang van de orthodox-joodse school Cheider, voor basis- en voortgezet onderwijs in Buitenveldert. Een aantal collega's bewaakt de andere joodse scholen, Maimonides en Rosj Pina, enkele straten verderop. Een mobiele politiepost, een gebouwtje met camera's, is aan de overkant van de school geparkeerd. De buurtbewoners kijken er niet meer van op; het staat er sinds het begin van het schoolseizoen.

'We staan hier op verzoek van het lokale gezag als de deuren van de school open zijn, dus 's morgens, tussen de middag en als de school uitgaat. We willen geen paniek veroorzaken, een concrete dreiging is er ook niet geweest. Deze bewaking houdt verband met de maatschappelijke ontwikkelingen, het is puur ontmoedigingsbeleid,' zegt luitenant Robert Klamer, die net uit de school komt lopen. Hij was binnen om te praten over de beveiliging. 'Nee, we geven geen adviezen. De school weet zelf wel wat ze wel en niet moet doen. Wij helpen puur de politie om de school te bewaken.'

Mannen met pistolen
Drie meisjes, leerlingen van het Cheider, komen met tassen vol zonnebloemen en bieten en andere groenten aangelopen. Ze zijn kennelijk net bij de schooltuintjes geweest. 'Ik vind het wel een beetje eng, die mannen met die pistolen,' zegt één van de meisjes. 'Maar het is ook wel een veilig idee. Ik vind het fijn,' vult een klasgenoot aan. Het eerste meisje knikt.

Mary en Isaac komen door de deur met automatische vergrendeling. Ze hebben net hun vijfjarige zoontje gebracht. Binnenkort gaat hun tweede zoon naar het Cheider. 'Wij zijn heel gelukkig met de beveiliging. Ze staan hier voor onze veiligheid en daar zijn we dankbaar voor,' zegt Mary.

Hun zoontje is ook niet bang voor de mannen voor het hek. 'We woonden in Israël. We zijn wel wat gewend. Vroeger stond er een bewaker. Dit is voor ons een bonus,' zegt Mary. Isaac: 'En we willen onze zoon ook niet bang maken. We voelen ons altijd veilig.'

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.