23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Joodse familie in het diepste geheim uit Syrië naar Israël gesmokkeld
Publicatiedatum: dinsdag 14 oktober 2014 Auteur: Brabosh | 1.009 keer gelezen
Antisemitisme buitenland, Syrië, islamitische fascisme, Reddingswerk »
Rebellen van het Vrije Syrische Leger houden zich schuil in de reeds zwaar beschadigde synagoge in de wijk Bab al-Nasr van Aleppo, 28 juni 2013 (foto: Reuters/Hamid Khatib)

Een Joods gezin uit Syrië werd enkele maanden geleden met de steun van een netwerk van Israëlische ondernemers in het geheim naar Israël gesmokkeld en is in de Joodse staat een nieuw leven begonnen, berichtte aldus de Israëlische Legerradio op maandag. De familie, een van de weinige resterende Joodse families in Syrië, zou in Israël zijn aangekomen met zogoed als “niets,’ volgens een zakenman uit Netanya die hen hielp te emigreren.

“In de eerste fase, zijn de moeder en dochter aangekomen, waarna dan de hele familie kwam,” vertelde de zakenman, enkel geïdentificeerd als David, vertelde het station. De familie arriveerde zonder bezittingen, dus hebben “we gedoneerd om hen te helpen met alles wat zij nodig hebben… we hebben ons best gedaan om hen te helpen in hun acclimatisatie aan Israël,” voegde David eraan toe.

De zakenman maakt deel uit van een netwerk van Israëliërs van Syrische afkomst die de familie heeft bijgestaan in hun vlucht. Parlementslid Yisrael Hason van de partij Kadima, die in Damascus werd geboren en naar Israël kwam toen hij zeven jaar oud was, maakt deel uit van die groep. Parlementslid Shaul Mofaz eveneens van Kadima, die in Iran werd geboren, was op zondag gastheer voor de Syrische familie in zijn soeka naar aanleiding van het Joodse Loofhuttenfeest.

Joden in Syrië
De Joodse Gemeenschap in Syrië is een van de oudste in de Diaspora en de Joden woonden er ooit en in hoofdzaak in en om de Syrische grootsteden Aleppo en Damascus. Na de eerste Wereldoorlog emigreerden de Joden van deze oude gemeenschap massaal naar de Verenigde Staten, naar het land van Israël en naar Latijns-Amerikaanse landen in het bijzonder Mexico en Argentinië.

In 1947 woonden er nog ca. 15.000 Joden in Syrië. Echter nadat de Verenigde Naties op 29 november 1947 het Verdeelplan voor Palestina goedkeurde dat voorzag in een tweestatenoplossing, een Joodse naast een Arabische, werd dit prompt verworpen door de Arabieren.

Zij verzetten zich van bij het begin tegen het bestaan van een Joodse staat in het Midden-Oosten en openden prompt een aanvalsoorlog die pas in april 1949 eindigde in een voorlopig staakt-het-vuren. Onmiddellijk nadat de VN instemde met de tweestatenoplossing braken er achtereenvolgens progroms uit in Damascus en Aleppo.

Syria-synagogue-300x218Synagoge van Aleppo door de Arabieren verwoest tijdens de pogrom van december 1947

In het bijzonder de pogrom in Aleppo van december 1947 liet de gemeenschap totaal ontredderd achter: 75 Joden werden vermoord, honderden gewond en meer dan 200 Joodse woningen, winkels en synagogen werden vernield.

Met als resultaat dat duizenden Syrische Joden illegaal immigreerden naar Palestina. ‘Illegaal’ omdat de Engelsen in de periode van de Britse bezetting (het Britse Mandaat voor Palestina) tijdens WOII en tot aan mei 1948 Joodse inwijking aan banden hadden gelegd.

Na de oprichting van Israël in 1948 verlieten de meesten van de resterende Joden Syrië, terwijl slechts een paar duizend achterbleven, van wie velen langzaam uit het land werden gesmokkeld. In 1959 woonden er nog ca. 2000 Joden in Syrië en in 2012 geen enkele meer in Aleppo.

Gevreesd wordt dat vandaag slechts een paar dozijn Joden meer over zijn in Syrië en dat veel van ‘s lands oude synagogen en Joodse eigendommen werden beschadigd in de burgeroorlog die meer dan 3 ½ jaren lelijk huishoudt in Syrië.

Abbas en de Syrische Palestijnen
Vergelijk de houding van Israël tegenover de Joden in de Diaspora maar eens met die van PA-president Mahmoud Abbas, die op 10 januari 2013 omtrent de Syrisch-Palestijnse vluchtelingen verklaarde “dat het beter is om in Syrië te sterven dan te verzaken aan hun recht op terugkeer”.

Eerder had Abbas aan Ban Ki-moon gezegd dat Israël hem had verteld “dat [Israël] akkoord ging met de terugkeer van die vluchtelingen naar Gaza en de West Bank, maar wel op één voorwaarde dat elke vluchteling een document zou ondertekenen waarin deze zich akkoord verklaart definitief af te zien van het recht op terugkeer [naar Israël.]” Volstrekte onzin dus, maar liegen zit Abbas blijkbaar in het bloed.

Tot op heden werden er in Syrië reeds 2.512 Palestijnen gedood. Waar blijft het internationaal protest? Waar zijn de noodkreten van de pro-Palestijnse actiegroepen gebleven? Wanneer varen de eerste westerse flotilla’s uit om hulpgoederen te leveren aan die Palestijnse vluchtelingen van Syrië? Of is het soms weer de schuld van Israël dat er geen Jood betrokken is in die Syrische miserie en dat het daarom geen hoofditem is geworden?

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.