23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Wat je moet weten over Israel
Publicatiedatum: dinsdag 21 oktober 2014 Auteur: Brabosh | 1.054 keer gelezen
Chamas, Libanon en Chizballah, Apartheid, Maatschappij, Tweestatenoplossing, Wetenschap »

• Israël is de enige democratische staat in heel de regio. Vrouwen hebben er dezelfde rechten als mannen. Arabische Israëli’s studeren af aan universiteiten en kunnen deelnemen aan verkiezingen. Er zijn Arabische verkozenen in de Knesset. Zij voeren die vaak hevig oppositie tegen de regering. Heel wat Arabieren hebben er een business. In het Israëlische leger zijn er Arabisch-Israëlische soldaten en officieren. Er zijn Arabische politieagenten, rechters, Tv-presentatoren, voetballers, kunstenaars, enz. Waar holebi’s in de Arabische wereld moeten vrezen voor hun leven, is er in Tel Aviv een heel belangrijke homo-scene.

• Israël heeft een modern en liberaal rechtssysteem. Niemand staat boven de wet, zelfs de voormalige president Katsaven premier Olmert niet. Beiden werden onlangs berecht en veroordeeld. De rechtbank die Katsav veroordeelde, werd voorgezeten door een Israëlische Arabier.

• Israël heeft, hoe raar het ook moge klinken, een groot ‘vredeskamp’. In alle peilingen zegt driekwart van de bevolking steevast VOOR een tweestatenoplossing te zijn. Maar om vrede te sluiten heb je wel een partner nodig.

• Israël is een miniscuul landje. De oppervlakte beslaat nog geen 0,2 procent van heel het Midden-Oosten. Het is nog kleiner dan België. Het is wel een oase van democratie en moderniteit te midden van vaak achtergestelde en barbaarse buurlanden waarin honderden miljoenen mensen niets liever willen dan Israël vernietigen.

• Daarom is Israël verplicht om heel veel te investeren in bescherming en militaire technologie. Indien de Arabische landen (Iran, Hamas en Hezbollah op kop) morgen de wapens neerleggen, is er vrede. Als Israël morgen zichzelf ontwapent, dan wordt het onmiddellijk van de kaart geveegd.

• Israël heeft een heel moderne economie. Het heeft het hoogste aantal ingenieurs per hoofd in de hele wereld. Israël heeft geen olie maar wel menselijk kapitaal (brainpower). Israëlische high-tech bedrijven staan aan de spits in de ontwikkeling van de modernste technologieën in de medische sector, de optica, de communicatietechnologie en nog veel andere terreinen. Er wordt in Israël meer geïnvesteerd in high-tech dan in heel de Arabische wereld waar meer dan honderd keer meer mensen leven.

• Israëlische wetenschappers behaalden tal van Nobelprijzen in alle disciplines: chemie, fysica, geneeskunde, economie enz. Israëlische universiteiten horen bij de top van de wereld.

•  Toen de Israëlische staat werd gecreëerd, kreeg het meest onherbergzame deel van het land toegewezen: woestijngebied en drassig moerasland dat geplaagd werd door malaria. Door de creativiteit en de grote inzet van de bewoners werd de woestijn omgevormd tot een bloeiende oase. De jaloezie in de Arabische wereld om deze verwezenlijkingen ligt mee aan de basis voor de grote Jodenhaat in de regio.

• Israëli’s willen meer dan ooit vrede. Het voortdurendende conflict met hun buren brengt enkel kommer en kwel. De weg naar vrede kan slechts worden gebouwd op democratische principes en respect voor de mensenrechten. Hamas, Hezbollah en hun broodheren wensen evenmin vrede als andere terreurgroepen elders, zoals Al-Qaida, 1515 en Boko Haram.

• Israël heeft in het verleden aangetoond dat het bereid is grondgebied op te geven voor vrede. Denk aan de vredesakkoorden met Jordanië en Egypte. Israël gaf in ruil voor vrede met Egypte zelfs heel de Sinaïwoestijn terug, een gebied waarvan de oppervlakte groter is dan heel Israël.

• Israël is er altijd als eerste bij om hulp te bieden bij wereldrampen. Binnen de 24 uur richten ze overal ter wereld veldhospitalen op. Dit huzarenstuk deden ze in Haïti en in de Filippijnen. Andere Westerse landen deden daar twee dagen langer over.

• Israël wordt vaak beschuldigd een racistisch land te zijn. Hoe kan het dan dat miljoenen Israëlische burgers door middel van televoting in 1999 een Arabisch- Israëlisch meisje kozen als Miss Israël in 1999?

• Op 27 juli was er een in Brussel een zeer serene manifestatie pro-Israël. Dit zijn de mensen die achter Israël staan, dit zijn Israëli’s! Zij zijn beslist geen bloeddorstige monsters. Nochtans worden zij zo voorgesteld door de tegenstanders.


Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.