18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Enquête: geen '1967 grenzen' en deling van Jeruzalem
Publicatiedatum: woensdag 22 oktober 2014 Auteur: De Redactie | 944 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Peilingen en Statistieken, Zesdaagse Oorlog, ISIS [Islamitische Staat] »
Een grote meerderheid van de Israëlische Joden is tegen de vestiging van een Palestijnse Staat en de terugtrekking van Israël achter de grenzen van 1967. Ook een deling van Jeruzalem wordt door de meerderheid afgewezen. Dat blijkt uit een nieuwe enquête in opdracht van conservatieve groepen.

Opmerkelijk is dat ook onder linksgeoriënteerde Israëli's een meerderheid van 52 procent ertegen is, dat Israël zijn militairen uit het Jordaandal terugtrekt en het bewaken van de grens met Jordanië overlaat aan internationale troepen. Dat hadden de Palestijnen geëist.

Uit de enquête, uitgevoerd door het Shivukim-Panorama-Research-Institute in opdracht van het Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA), bleek dat circa driekwart van de ondervraagde Israëli's tegen het vestigen van een Palestijnse Staat binnen de grenzen van 1967 is. 76 procent wijst een Palestijnse Staat af als deze tot deling van Jeruzalem zou leiden.

Een midden september door het Geneefse Vredesinitiatief gehouden enquête kwam echter tot een ander resultaat. Daar bleek 58 procent van de totale bevolking ervoor, dat Netanyahu een vreedzame tweestatenoplossing zou nastreven. Slechts een derde van de ondervraagden was tegen een deling van de Staat. Twee derde, vooral jongere Israëli's, geloven dat een vredesovereenkomst de eerstkomende jaren niet kan worden bereikt en dat er opnieuw een gewelddadig conflict tussen Israël en de Palestijnen zal uitbreken.

De opkomst van de Islamitische Staat heeft er volgens JCPA toe geleid, dat de Israëlische bevolking steeds minder bereid is tot territoriale concessies. Enquêtes onder de Palestijnse bevolking in de Gazastrook en op de Westbank laten zien, dan daar de populariteit van de radicaal-islamitische Hamas is gestegen, terwijl de Palestijnse president Abbas aan sympathie heeft ingeboet.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.