21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De 'Stille Intifada' wordt verzwegen door de media
Publicatiedatum: vrijdag 24 oktober 2014 Auteur: Tsvi Sadan en Redactie | 1.254 keer gelezen
Defensie en Veiligheid, Tempelberg [Berg Moriah], Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Al-Aqsa Martelarenbrigade, De Thuisfront Defensie, rellen, Naftali Bennett, Intifada »
Stille Intifada in Jeruzalem of reeks aparte incidenten?
Abdelrachman Shaludeh, de terrorist die de gruwelijke aanslag in Jeruzalem pleegde, was actief in sociale netwerken op het internet, waar hij van zijn haat tegen Israël geen geheim maakte. Hij schreef zelfs over zijn wens om mee te werken aan een terreuraanslag.

De dag voordat Shaludeh met zijn auto inreed op een groep mensen bij een tramhalte, waardoor hij een drie maanden oude baby doodde en zeven mensen verwondde, deelde hij een video van de Al Aqsa Brigades op het internet en sprak hij zijn bewondering uit voor de zelfmoordterroristen die daarin worden getoond. Shaludeh was bekend bij de politie en had een strafblad.

Israëlische veiligheidsdiensten verklaarden dat de dader alleen heeft gehandeld. Tevens benadrukten ze, dat het bij de rellen in Jeruzalem niet om een derde intifada gaat. De aanvallen op Joden zouden beperkt zijn tot individuele incidenten, die geen deel zouden uitmaken van een georganiseerde campagne, zoals in de jaren 1987 en 2000 het geval was.

Een bron dicht bij de Israëlische veiligheidskringen, die onbekend wil blijven, vertelde de nieuwsdienst Arutz7 dat de Palestijnen niet geïnteresseerd zouden zijn in een intifada. Er zullen nog wel wat incidenten zijn, maar deze zouden niet centraal georganiseerd zijn.

Ondanks deze commentaren van de regering geloven de inwoners van Jeruzalem niet, dat men het geweld onder controle heeft. De 'stille intifada', zoals die wordt genoemd, laat de burgers al maandenlang niet tot rust komen, omdat er dagelijks gewelddadige rellen zijn in Jeruzalem.

Minister van Economische Zaken Naftali Bennett sprak zich het scherpst uit tegen de aanpak van de rellen in Jeruzalem. 'Deze aanval is slechts één in een lange reeks van terreuraanvallen. In de afgelopen maand waren er meer dan 200 aanvallen met stenen, bommen en brandstichting in Jeruzalem en nauwelijks enige reactie van de regering,' zei hij.

Als beste antwoord op dit geweld noemde Bennette het veilig stellen van de soevereiniteit van Israël in Jeruzalem. 'Daarvoor moeten we hier bouwen, want wanneer we huizen bouwen, laten we zien dat we hier zullen blijven. Dat zullen onze vijanden te begrijpen en ons met rust laten.'

Er waren honderden Israëli's aanwezig bij de begrafenis van de gedode baby, Haya Zissel Braun (opgebaard te zien op de foto). Haar ouders hadden jarenlang gewacht op deze eerste baby. Ze waren op weg naar huis van het gebed bij de Westelijke Muur, toen hun drie maanden oude dochtertje werd vermoord.

Tijdens de begrafenis werd in een andere wijk van Jeruzalem een kleuterschool met stenen bekogeld door gemaskerde Arabieren, evenals de tram, die bijna dagelijks het doelwit is van aanvallen.

N.B. het volgende is geschreven vóór de terreuraanval op een groep wachtende mensen bij een Jeruzalemse tramhalte, waarbij een baby van drie maanden werd gedood.

Ondertussen heeft burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem dinsdagavond de minister van Binnenlandse Veiligheid, Yitzchak Aharonovitch, ervan beschuldigd, dat hij zijn taak – het beschermen van de burgers van Jeruzalem tegen de Palestijnse rellen die sinds afgelopen mei in de stad woeden – niet goed verricht.

Ondanks de ernst van deze rellen berichten de Israëlische media slechts sporadisch over deze dagelijkse rellen, en noemen deze zelfs een 'stille intifada', een intern tegenstrijdige term die duidt op een stilzwijgend begrip voor de motivatie van de relschoppers.

De grote media hebben er met elkaar voor gekozen niet te berichten over de talloze gevallen van vandalisme bij de rijtuigen en de haltes van de Jeruzalemse sneltram, de ontelbare gevallen van het gooien met stenen, aanvallen met molovov-cocktails en zelfs van sluipschutters op auto's, gebouwen en mensen. Ook op en rond de Tempelberg komen geregeld rellen voor.

De ontoereikende berichtgeving vermeldt niet, dat deze huidige golf van geweld al een maand vóór de ontvoering en moord op de drie Israëlische tieners begon. Sinds mei zijn meer dan 107 politieagenten gewond geraakt en meer dan 700 Palestijnen gearresteerd. Door het negeren van deze belangrijke gegevens wekken de media nog steeds de indruk, dat deze 'stille intifada' het gevolg was van de ontvoering en moord op Mohammed Abu Khdeir. Khdeir was het slachtoffer van de woede na de ontvoering en moord op de drie Israëlische tieners.

Toen de rellen doorgingen tijdens en na de militaire operatie in de Gazastrook legden de Israëlische media gemakshalve uit, dat het geweld een reactie was op de militaire operatie.

De schandalige media-aandacht beperkt zich niet tot zwijgen over het aanhoudende geweld in Jeruzalem; het is ook beledigend door de sporadische Joodse gewelddadige vergeldingsacties 'racistisch' of 'haatmisdaden' te noemen, en voortdurend te beweren dat het Palestijnse geweld nationalistisch gemotiveerd is.

De moord op Abu Khdeir bij voorbeeld werd door de Walla! website als racistische misdaad beschreven, terwijl de moordenaars duidelijk hadden gezegd dat het een wraakactie was voor de moord op drie Israëlische tieners.
Deze vorm van journalistiek houdt in dat Joden racisten zijn terwijl de Palestijnen vechten tegen de bezetting. Het geeft verder de indruk dat Joods geweld evenveel voorkomt als het Palestijnse geweld. Het feit is dat Joods geweld – hoewel het slecht is - een reactie is op de aanhoudende Palestijnse rellen.

Om de verhoudingen aan te geven: Ir Amim, een linkse organisatie die geweld in Jeruzalem nauwkeurig registreert, meldde in de maand juli 19 gevallen van fysieke aanvallen tegen de Palestijnen. Dezelfde organisatie, die zo bezig is met Joods geweld, meldde niet de honderden gevallen van Palestijns geweld tegen Joden in diezelfde maand.
Hij vermeldt ook niet, dat het toenemende Joodse geweld direct te maken heeft met het Palestijnse geweld in de stad. Evenals de Israëlische media laat ook Ir Amim na te vermelden, dat terwijl het Joodse geweld algemeen wordt veroordeeld door Joodse functionarissen, de Palestijnse Autoriteit al het mogelijke doet om de situatie aan te wakkeren.

De Israëlische media vertonen niet alleen een fantastisch gebrek aan nauwkeurige en onpartijdige verslaggeving van de werkelijkheid. Het is vooral verontrustend, wanneer de Israëlische media bezwijken voor journalistiek die Israël werkelijk schaadt. Hoewel de Israëlische media gewoonlijk trots zijn op zichzelf omdat ze de 'waakhonden van de democratie' zijn, brengt ditzelfde soort slechte journalistiek diezelfde democratie in gevaar.

Steeds meer Israëli's denken dat als democratie datgene is dat de media weergeven, ze beter af zijn zonder. De meeste Israëli's hebben niets met een journalist, die in het avondnieuws zegt dat de Tempelberg niet meer is dan duur onroerend goed.
Velen storen zich eraan, als de media het conflict weergeven als Israëlisch racisme tegenover Palestijns nationalisme, en de meeste Israëli's denken nog steeds dat Joodse democratie de voorrang heeft boven multiculturele democratie.
Om deze reden is de ondergang van fatsoenlijke journalistiek niet alleen een vorm van wanpraktijk, maar een werkelijke bedreiging van de Israëlische democratie.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.