25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Is dit hoe Kena'itische priesters uitzagen tijdens de verovering van Josjoe'a?
Publicatiedatum: woensdag 05 november 2014 Auteur: Redactie | 1.030 keer gelezen
Yesha - Westbank, Redactie, Chevron, Archeologie »
Kort geleden hebben archeologen van de Ariel Universiteit vlakbij Tel Burna - ten westen van Chevron - een 3300 jaar oude vondst gedaan. Het zou om een gebouw gaan dat voor afgoderij werd gebruikt.

De 3300 jarige gebouw waar heidense rituelen plaatsvonden werd gevonden door dr. Itzhaq Shai, het hoofd van het Instituut voor Archeologie aan de Ariel Universiteit in Samaria.

Tel Burna wordt door sommige archeologen in verband gebracht met het Bijbelse stad Livnah in Judea. Het bevindt zich boven de Israëlische kustvlakte, ten oosten van de moderne stad Kiryat Gat en Chevron.

3300 jaar geleden was de periode dat de opvolger van Mosje Rabbenoe [Mozes] - Josjoe'a - Kena'an veroverde. Deze verovering is vastgelegd in de Tora. Dit betekent dat Josjoe'a tijdens zijn verovering naar alle waarschijnlijkheid zulke gebouwen tegenkwam. Hierdoor geeft de vondst wellicht een licht op het oude Kena'an.

De reden waarom de archeologen er bijna zeker van zijn dat er sprake is van een gebouw waar afgoderij werd gepleegd, is om het feit dat zij daar ook relieken zoals cultische beeldjes, bekers, kelken, diverse vaten, maar ook delen van ceremoniële maskers aantroffen.

Toch houden ze nog een slag om de arm. "Er kan ook sprake zijn van een paleis. Ik kan dus niet definitief zeggen of het om een tempel gaat," vertelt Shai, maar wijst wel op de maskers die gevonden zijn die door priesters gedragen werden.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.