23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Rellen op Tempelberg na gebed voor herstel Glick
Publicatiedatum: woensdag 05 november 2014 Auteur: De Redactie | 1.024 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Tempelberg [Berg Moriah], rellen, Intifada »
Het lijkt belachelijk, als het gebed van een Jood op de heiligste plaats van het jodendom tot krantenkoppen leidt, maar vanwege de onderdrukkende 'status quo' op de Tempelberg, dat zelfs de VS steunt, is dat toch gebeurd.

Voor velen was het daarom een verrassing toen de autoriteiten, die typisch buigen voor islamitische intimidatie, in plaats daarvan de jonge Shahar Slick [zie foto], de zoon van de neergeschoten rabbijn Yehuda Glick, maandagochtend toestonden de Tempelberg te beklimmen en te bidden voor het herstel van zijn vader.

Yehuda Glick, de prominentste vertegenwoordiger van de Beweging voor Joodse Aanwezigheid op de Tempelberg, is nog steeds in kritieke, maar stabiele toestand in het Sha'are Zedek Medical Center in Jeruzalem, nadat een Palestijnse moslimschutter vorige week probeerde de rabbijn vermoorden wegens zijn overtuiging, dat het vanzelfsprekend is dat het aan Joden moet worden toegestaan op de Tempelberg te bidden.

Shahar Glick herhaalde, dat – hoewel de tegenstanders van Israël anders beweren – zijn vader en anderen die bij de beweging behoren, niet proberen de Tempelberg te 'judaïseren' en de moslims weg te sturen. Hij wil alleen dat Joden daar op dezelfde manier godsdienstvrijheid genieten.

'We willen niemand het recht ontnemen om hier te bidden', zei Glick junior aan de journalisten van Channel 2 News, die hem op de heilige plaats begeleidden. 'Moslims, christenen, iedereen mag het. We hopen bovenal dat ze ons, Joden, hier laten bidden'.

Op het moment, dat de Joodse groep de Tempelberg betrad om te bidden, braken op het terrein rond de Al Aqsa moskee gewelddadige rellen uit. Palestijnse jongeren gooiden stenen en vuurwerk naar de politie, en bespoot die ook met brandblussers. Hierop werd de Tempelberg tijdelijk gesloten. Volgens Israëlische informatie was een relschopper gewond, de Palestijnen spraken over 20 gewonden.

Sterke politie-eenheden traden op tegen de relschoppers. 'We hebben de gemaskerde relschoppers teruggedrongen. Ze vluchtten de Al Aqsa moskee binnen. De politie sloot de hoofdingang van de moskee', vertelde politiewoordvoerder Micky Rosenfeld.

De politie maakte bekend, dat ze in de Al Aqsa moskee Arabische jongeren hadden aangetroffen die zich uitgebreid hadden voorbereid op confrontaties met de veiligheidsdiensten. Ze hadden daar grote voorraden stenen en stapels vuurwerk en molotovcocktails aangelegd. Ze wilden ook het sluiten van de poort voorkomen, en hadden daarvoor ijzeren staven, meubelen en stenen klaargezet.

Assaf Fried van de Joodse Tempelberg Gebedsbeweging verzekerde, dat ze een signaal wilden geven: 'We zijn niet bang en geven niet toe aan terreur.' Met het gebed voor het herstel van Yehuda Glick heeft men niemand willen provoceren: 'De Arabieren zijn degenen die hier provoceren.'

Na de rellen is de Tempelberg weer heropend, de politie is versterkt aanwezig. Er zijn al maandenlang steeds weer rellen.
De Palestijnse president Machmoud Abbas heeft zijn landgenoten opgeroepen om de Al Aqsa moskee 'met alle middelen' te verdedigen tegen 'Joodse kolonisten'.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft verzekerd, dat hij de huidige status van de Tempelberg niet wil veranderen.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.