22 Chesjwan 5782 | 28 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
De verwoesting van Jeruzalem door de Arabieren 1948-1967; heden staat de status quo op de Tempelberg onder druk
Publicatiedatum: vrijdag 07 november 2014 Auteur: Brabosh en Yochanan Visser | 1.723 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Geschiedenis/Gebeurtenissen, Heilige Plaatsen, Tempelberg [Berg Moriah], Al-Aqsa, VN resolutie, rellen, ontheiliging van Joodse heilige plaatsen, Zesdaagse Oorlog, Intifada, Synagoge »

(Klik HIER voor een groter beeld)

Red. Jodendom-online: Eerst een stukje geschiedenis over het Arabische standpunt ten aan zien van 'hun heilige stad' Jeruzalem.

Het Joodse Kwartier en de Oude stad zoals het was vooraleer het Arabische Legioen onder het bevel van de Britse officier [!] generaal John Bagot Glubb, ook bekend als Glubb Pasha, alles zou vernietigen. Dit deel van de stad – het oostelijk deel dus, dat sinds de Jordaanse illegale bezetting in de volksmond beter bekend is als het ‘Arabisch-‘ of  ‘Oost-Jeruzalem’ – bleef dit gebied van de Joodse stad 19 jaar lang Verboden voor Joden.

Bovenaan de allereerste afbeelding zie je twee ronde koepels, de belangrijkste synagogen van de stad op dat ogenblik en die vele jaren de skyline van Jeruzalem bepaalden: links de Tifferet synagoge, een ronde koepel op een rechthoekige basis en rechts de beroemde Hurvasynagoge die enkele jaren geleden werd gerestaureerd en opnieuw opengesteld, zeer tegen de zin van de arabieren die meteen al dreigden om de synagoge opnieuw te dynamiteren omdat hij zich in het oostelijk deel van Jeruzalem bevindt.

De Davidstoren, gezien door de dichte prikkeldrdaadversperringen tussen de Joodse [West-] en Arabische [Oost-] sector van Jeruzalem. Het beeld van 1948 tot 1967 zoals de Joden 19 jaar lang naar hun heiligdommen moesten kijken maar niet bezoeken noch betreden… terwijl de arabieren en moslims onder hun ogen alles verwoestten en onteerden… (foto: W. Braun, Jeruzalem)

Heel dit van oudsher Joodse deel van de stad dat op deze foto zichtbaar is, wil het Kwartet (VS, EU, VN en Rusland) opnieuw afnemen van Israël en wegschenken aan de Palestijnen om er ‘hun’ hoofdstad van te maken. De volgende reeks foto’s geeft een idee welke opzettelijke schade de arabieren toebrachten aan ‘Oost-Jeruzalem’ en dat verklaart meteen ook waarom de Israëliërs van nu helemaal niet geneigd zijn om Jeruzalem opnieuw in de handen te leggen van moslims en Arabieren.

Geen Amerikaan, Europeaan, Rus, Pers of Arabier en geen 1000 VN-resoluties [!] zullen de Joden van Israël en Jeruzalem ooit kunnen bewegen hun stad weer af te geven aan de moslims van de Arabische wereld. Jeruzalem is en blijft de eengemaakte en ondeelbare hoofdstad van het Joodse volk, net zoals dat de afgelopen 3000 jaren ononderbroken het geval is geweest. Hierna volgt een reeks foto’s die een ingrijpend beeld geven van wat zich heeft afgespeeld in Jeruzalem toen de Joden met geweld uit hun eigen hoofdstad werden verdreven. Voor het eerst in 3000 jaren leefde er in de Oude Stad geen enkele Jood.

Arabische revolte tegen VN-resolutie (Verdeelplan)
Afbeelding hiernaast: de slag om Jeruzalem is begonnen! Syrische troepen nemen de stad onder vuur met duizenden mortieren en granaten

Jeruzalem, 2 december 1947. De Arabische reactie op het VN-Verdeelplan Resolutie 181 in een Joodse en een Arabische staat. Overal werd er door Arabieren geplunderd en platgebrand. Hier op de afbeelding werd het Joodse handelscentrum van Jeruzalem het doelwit. Dat was nog lang vooraleer Israël de onafhankelijkheid zal uitroepen op 14 mei 1948( foto: Jewish Agency Photographics Services)

Jeruzalem, 22 februari 1948. Zelfde taferelen als hierboven. Bomaanslag door Arabieren in de Yehudastraat van Jeruzalem (foto:Keren Hayesod, United Israel Appeal, Information Dep. Photo Archives)


Afbeelding: Bevingrad, het Britse hoofdkwartier in de Princess Marystraat in april 1948, toen het een van de grenzen was van de Britse veiligheidszone. Vanaf de eerste week dat het Verdeelplan van het Britse Mandaat Palestina bekend werd, inclusief Jeruzalem dat onder de speciale voogdij van de Verenigde Naties zou komen, werd dat plan meteen verworpen door de Arabieren. Arabische gewapende bendes vielen overal in het land Joodse burgers en huizen aan, ook midden op de dag in de straten van Jeruzalem. Ook de Britten werden door zowel Arabieren als Joden geviseerd en moesten overal hun kantoren en kazernes beschermen zoals hier op de foto te zien is (foto: Jerusalem Post Picture Collection)
Foto genomen in december 1948 vanuit de Israëlische sector (West-Jeruzalem) met zicht op de Oude Stad die vanaf dan tot juni 1967 in Arabische handen zal blijven. Tussen de Oude Stad en West-Jeruzalem ontstonden overal zogenaamde nomansland gebieden; ‘niemandsland’ zoals hier op de foto tegen de muur van de Oude Stad, huizen en gronden die compleet in puin vervielen (foto: State of Israël, Government Press Office, Photographic Department)


Verwoesting van de synagoges
Zicht op het Joodse Kwartier in de Oude Stad in 1937. Op de achtergrond goed zichtbaar zijn de twee koepels van de belangrijkste synagogen van de stad : rechts de Hurvasynagoge en links de sefardische Nissan Bak of Tiferet Yisrael synagoge. Beiden werden in 1948 geplunderd en platgebrand door het Trans-Jordaanse Legioen en door de Arabische inwoners van de stad. De Hurvasynagoge werd helemaal heropgebouwd en plechtig ingehuldigd op 15 maart 2010 (foto: Keren Hayesod, United Israel Appeal, Information Dep. Photo Archives)


De Hurvasynagoge werd in 1948 geplunderd en platgebrand door het Trans-Jordaanse Legioen en met de hulp van de Arabische bewoners van de Oude Stad.De laatste jaren werd de synagoge helemaal heropgebouwd en plechtig ingehuldigd op 15 maart 2010. Hieronder toont de 67-jarige Yishayahu Averbuch vanop het balkon van zijn huis enkele oude foto’s van de oorspronkelijke Hurvasynagoge. Op de achtergrond de prachtig gerestaureerde synagoge.


Afbeeldingen hiernaast. De sefardische Nissan Bak of Tiferet Yisrael synagoge in het Joodse Kwartier van de Oude Stad, werd in 1948 geplunderd en platgebrand door het Trans-Jordaanse Legioen en met de hulp van de locale Arabische bevolking van de stad. In 2014 aanvang wederopbouwing.

De sefardische Midden synagoge in de Oude Stad gebouwd in de 18de eeuw. De synagoge werd door de Arabieren geplunderd en verwoest in 1948 en tot 1967 door hen gebruikt als geiten- en schapenstal. De foto hierboven is getrokken op 29 juni 1967, kort na de hereniging van de stad (foto: State of Israël, Government Press Office, Photographic Department).Op de afbeelding uit de jaren 1930 hieronder kan je deze synagoge zien voor de vernietiging en daarnaast in kleur de prachtig gerestaureerde synagoge.


Verwoesting van het Joodse Kwartier in de Oude Stad
Afbeeldingen hiernaast. Dramatische gebeurtenissen in het Joodse Kwartier van de Oude Stad van Jeruzalem. De foto hierboven werd getrokken op 28 mei 1948 en de foto hieronder de volgende dag op 29 mei 1948. Joodse bewoners pakken haastig al hun spullen bij elkaar. De volgende dag (foto hieronder) wordt door de arabieren reeds alles geplunderd en in puin geslagen. Het zal daar niet bij blijven! 36 moedige Joodse strijders zullen het Joodse Kwartier blijven verdedigen tot het laatste ogenblik, waarna ze zich zullen overgeven aan de commandant van het Arabisch Legioen van Koning Abdoellah.
De plundering van het Joodse Kwartier in de Oude Stad door de Arabieren, mei/juni 1948. Alles wat los en vast zit wordt meegenomen. Op de muur rechts is aan de zwart geblakerde ramen goed te merken hoe hard het heeft gebrand in de Joodse huizen (foto: “Cairo to Damascus” Lib Congress number 51 11068 door John Ray Carlson)


Jeruzalem, 25 mei 1948, het Joodse Kwartier werd door de Arabieren volledig geplunderd en tot aan de grond toe plat gebrand. 57 synagogen worden vernietigd, inclusief yeshivot [Joodse academies voor Bijbel- en Torahstudie], door het Arabische legioen. Het vuur en de vlammen zijn nog zichtbaar. Links op de foto zijn nog de rechtopstaande muren te zien van een openbaar gebouw, waarschijnlijk de Porat Yosef Yeshiva, met binnen alles in vuur en vlam en blijkbaar zonder dak.

De verwoesting van het eeuwenoude Joodse Kwartier in de Oude Stad is compleet!Het Joodse Kwartier in 1948 na de verwoesting door de arabieren. Negentien jaar lang mochten er geen Joden komen. Het Joodse Kwartier zal al die tijd open en gebroken zo blijven liggen, tot Israël op het einde van de Zesdaagse Oorlog de Oude Stad weer zal heroveren en annexeren bij West-Jeruzalem. Hieronder een afbeelding van de heropbouw en restauratie van het Joodse Kwartier nadat in juni 1967 generaal Moshe Dayan erin slaagde om de hoofdstad in te nemen en de stad te herenigen.
Verwoesting en ontering van begraafplaatsen

De Olijfberg. De Arabieren hebben alles kapot geslagen. Niks is heel gebleven. Later zullen de Jordaniërs dwars doorheen de Olijfberg een asfalten autoweg aanleggen… Of het nu van Joden, christenen of orthodoxen was, alles moest eraan geloven, werd vernield, ontheiligd en onteerd… Op de Olijfberg werd temidden de Joodse grafstenen ook een benzinestation gebouwd en tegelijk een groot aantal parkingplaatsen voor auto’s. 18.000 [!] Joodse grafstenen werden van de ontheiligde Joodse begraafplaats op de Olijfberg verwijderd en gebruikt als vloerstenen, voor de aanleg van toiletten en als muurbekleding en zitbanken van een Jordaanse legerbasis op de weg naar Jericho. Bovenstaande foto dateert van juni 1967 kort na de hereniging van Jeruzalem (foto: Zev Radovan) Wanneer in juni 1967 de Joden terug op naar de begraafplaats weerkeren, treffen ze er open graven aan met de beenderen van de afgestorvenen overal verspreid. Een uitgemergelde hond loopt voorbij met in zijn muil iets wat zichtbaar op een dijbeen van een mens geleek. Een ondraaglijk gezicht…
Heden: Status quo op de Tempelberg in Jeruzalem staat onder druk
De Rotskoepel in 1877. Bemerk het verval door complete verwaarlozing en desinteresse. Dat zal pas veranderen wanneer na 1967 wanneer de Joden weer baas zijn in hun eigen 3000 jaar oude hoofdstad. De huidige ‘Gouden’ koepel dateert van 1998 toen deze werd verguld dankzij een donatie van 8 miljoen dollars door koning Hoessein van Jordanië.

Israёl sloot vorige week donderdag voor het eerst de Tempelberg in Jeruzalem voor alle gelovigen, dus ook voor moslims. De sluiting kwam na hevige rellen en een poging tot moord op rabbijn Yehoeda Glickdoor een Palestijnse terrorist van Islamic Jihad. Glick is een voorstander van het toelaten van Joodse gebedsdiensten op de Tempelberg. Zijn situatie is nog altijd kritiek. De sluiting van de berg voor moslims werd door de Palestijnse Autoriteit onmiddellijk bestempeld als een oorlogsverklaring.

Het geweld op de tempelberg is niet nieuw. De Al Aqsamoskee wordt bijna altijd gebruikt om de Palestijnse moslims op te hitsen tegen de Joden en Israёl. Bijvoorbeeld de massamoord op de Joodse gemeenschap in Hebron in 1929 werd uitgevoerd na de verspreiding van propaganda over de Al Aqsamoskee en werd voorafgegaan door massaal geweld op de Tempelberg.

De Tweede Intifada begon ook met het verspreiden van de leugen dat de Al Aqsamoskee in gevaar was. Dit gebeurde voor en nadat toenmalig oppositieleider Ariel Sharon een bezoek bracht aan de Tempelberg. Dit bezoek was door Israёl gecoördineerd met Jibril Rajoub van de Palestijnse Autoriteit. Echter de avond na Sharon’s bezoek begon de Palestijnse televisie valse propaganda te verspreiden over de moskee en werd de Palestijnse bevolking opgeroepen tot het plegen van verzet.

Het huidige geweld kwam na ophitsing door PA-president Abbas en Hamas leider Khaled Mashaal. Abbas zei bijvoorbeeld vorige maand dat Palestijnen de Al Aqsamoskee moeten verdedigen met alle middelen die tot hun beschikking staan. Hij noemde de Joodse bezoekers van het Tempelplein ‘kolonisten’ en zei dat de Palestijnen moesten voorkomen dat Joden het heiligdom zouden ontwijden.

Abbas gebruikte het woord ‘Ribat’ om de actie te omschrijven die Palestijnen moesten ondernemen. Ribat is een heilige oorlog voor Allah. De toespraak (zie de video hieronder) van Abbas werd 19 keer uitgezonden in drie dagen tijd. Kort daarna begon de situatie in Jeruzalem uit de hand te lopen.

Hamas en Islamic Jihad hebben al geruime tijd permanent leden op de Tempelberg die Joodse bezoekers fysiek aanvallen en stenen en molotovcocktails opslaan in de al Aqsamoskee. Onderstaande video bevat unieke beelden die laten zien dat Palestijnen de Al Aqsamoskee gebruiken voor het plegen van aanvallen op de politie.

De Israёlische politie heeft haar handen vol aan de onrust in Jeruzalem en leek aanvankelijk geen antwoord te hebben op het massale geweld. Nadat een agent van de grenspolitie anoniem op de Israёlische televisie te zien was en hevige kritiek uitte op de wijze waarop de politie gedwongen werd te opereren in Jeruzalem veranderde er iets.

De poging tot moord op Glick was de druppel die de emmer bij de Israёlische regering deed overlopen. De sluiting van de Tempelberg was een poging om de zaken weer onder controle te krijgen maar veroorzaakte in feite verhoogde spanningen. De sluiting leidde direct tot verhitte retoriek in de Arabische wereld, onder andere van de Jordaanse koning Abdullah.

Premier Netanyahu besloot daarop om de berg op vrijdag weer beperkt te openen voor moslims. Nadat het op Sjabbat opnieuw tot gewelddadige confrontaties kwam, groeide het besef dat de situatie onhoudbaar begon te worden en zou kunnen uitmonden in een derde intifada.

Op zondag kwamen zowel premier Netanyahu als PA-leider Abbas met verklaringen die beoogden om de situatie onder controle te krijgen. Netanyahu verklaarde dat hij niet zou toestaan om veranderingen aan te brengen in de status quo op de Tempelberg. Met andere woorden hij was niet van plan om toe te geven aan de druk van leden in de regering om Joden toe te staan te bidden op de Tempelberg.

De premier zei dat het gemakkelijk is om een religieus vuur aan te steken op de berg maar dat het doven van zo’n vuur een stuk moeilijker is. De verklaring van de Israëlische premier kwam na mediarapporten dat hij in het geheim een ontmoeting had gehad met koning Abdullah van Jordanië.

Abbas zei op zondag dat hij hoopte dat de rust zou terugkeren en dat de status quo rond de Al Aqsamoskee zou worden gehandhaafd. Dezelfde dag verstuurde Abbas echter een condoleancebrief naar de familie van Mutaz Hijazi de terrorist die Glick neerschoot en later werd gedood in een vuurgevecht met de Israëlische politie die hem wilde arresteren.

In die brief prees hij Hijazi en noemde hem een martelaar. Ook schreef hij dat het doden van Hijazi een ‘nieuwe misdaad was van het bezettingsleger dat al misdaden pleegt tegen de Palestijnen sinds de Naqba in 1948’. Netanyahu veroordeelde de brief van Abbas en zei dat het opnieuw pure ophitsing was.

In Israёl gaan er intussen steeds meer stemmen op die pleiten voor gelijke rechten voor alle gelovigen op de Tempelberg. Joden moeten het recht krijgen om op hun meest heilige plaats te bidden zei bijvoorbeeld onderminister Tzipi Hotolevy tijdens haar bezoek aan de Tempelberg.

Of dat zal gebeuren is maar zeer de vraag, In het huidige klimaat zal een dergelijke stap onmiddellijk worden beantwoord met de ‘Ribat’ waar Abbas vorige maand toe opriep.


Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.