22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Arabische moslim ontdekt dat hij Jood is
Publicatiedatum: dinsdag 16 december 2014 Auteur: De Redactie | 1.102 keer gelezen
Maatschappij, Media_samenleving »
In de Israëlische media doet een ontroerend verhaal de ronde. Mordechai Halawa (foto) is als Koeweitse moslim met Palestijns-Arabische wortels opgegroeid. Maar hij ontdekte dat hij eigenlijk Jood is.

Hij was geboren als Mumatz Halawa, en wist alleen dat zijn grootmoeder een Joods was, die tot de islam was bekeerd toen ze trouwde met zijn grootvader, een Arabier uit de stad Nabloes (het Bijbelse Sichem), die tegenwoordig onder de Palestijnse Autoriteit valt.

Volgens islamitisch recht is iemand wiens vader een moslim is, automatisch ook een moslim. Halawa was er nooit van uitgegaan dat hij een andere geloofsachtergrond zou kunnen hebben, hoewel hij de achtergrond van zijn grootmoeder kende. Dat veranderde toen Halawa voor zijn studie naar Canada ging. Een Joodse man vertelde hem dat het Jodendom niet in de eerste plaats een godsdienst is, maar veeleer een etnische afkomst die niet door de overstap naar een andere godsdienst uitgewist kan worden.

'Tot die dag voelde ik me in een soort droomwereld, tot er iemand kwam die me een klap gaf en ik wakker werd,' vertelde Halawa op de tv-zender Orot TV. Na dit onverwachte inzicht, dat hij zelf behoorde tot de vijanden die hij op grond van zijn geloof zou moeten haten, veranderde Halawa zijn voornaam in Mordechai. Hij emigreerde naar Israël, begon een nieuw Joods leven, trouwde met een Joodse vrouw en hoopt nu heel trots dat de kinderen, die hij op een dag zal hebben, Israëli's worden.

Een reeks onderzoeksprojecten heeft de afgelopen jaren aangetoond, dat Halawa mogelijk niet de enige is en dat een hoog percentage van de 'Palestijnse Arabieren' uiteindelijk Joodse wortels heeft.

Red. Jodendom-online: Dit fenomeen komt inderdaad heel erg veel voor. Een ander prachtig voorbeeld is het verhaal van de Palestijnse jongen Machmud Ibn-Esh-Sharif uit Ramallah, die de achter, achter, achterkleinzoon is van Kabbalist en tsaddiek Rabbi Shlomo Alkabetz -- de auteur van "Lecha Dodi", die op zjn beurt een goede vriend was van de ARIZ'L.

Begint dit jaar deden wij verslag van een Palestijns jongetje die als moslim opgroeide in Gaza. Zijn moeder is een Joodse vrouw die tot een huwelijk met een Arabier is misleid. Samen met haar kinderen is zij erin geslaagd om uit de gewelddadige handen van haar man te ontsnappen om een nieuw leven te starten als Joden. Er zijn veel Joodse jongens in Gaza die als moslimterroristen opgroeien.
 
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.