23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Palestijnen gooien brandbommen
Publicatiedatum: zondag 28 december 2014 Auteur: De Redactie | 939 keer gelezen
Terrorisme, Jeruzalem [Al-Quds], (zelfmoord) aanslagen, Kinderslachtoffers , Intifada, Wegterreur en stenen-gooien »
Donderdagavond gooiden Palestijnse relschoppers een brandbom in de auto van Avner Shapiro, die met zijn elfjarige dochter naar zijn huis reed in de Jeruzalemse wijk Ma'ale Shomron.

Zowel vader als dochter Ayala raakten gewond door de aanval. Ayala kreeg derdegraads brandwonden op het grootste deel van haar lichaam en moest in coma worden gebracht terwijl dokters koortsachtig werkten om haar leven te redden. Tegen vrijdagmiddag was de toestand van Ayala iets verbeterd, nadat de artsen een luchtweg vrijmaakten door haar ernstig verbrande keel.
Tegen vrijdagmiddag was de toestand van Ayala iets verbeterd, nadat de artsen een luchtweg vrijmaakten door haar ernstig verbrande keel.

De artsen benadrukten dat het herstel van het meisje langdurig en ingewikkeld zal zijn. 'De strijd zal lang zijn. Eerst moeten we haar stabiliseren, haar weer wakker laten worden, en haar in een toestand brengen waarin we kunnen beginnen met het reconstrueren van haar gezicht,' vertelde professor Eyal Winkler, de directeur van de afdeling Plastische Chirurgie van het Sheba Medical Center aan Ynet.

Zijn collega, professor Gidi Paret, directeur van de afdeling Pediatrische Intensive Care, legde uit dat Ayala's 'situatie zeer ingewikkeld is. Ze hoort ons, en wij hebben aan haar ouders gevraagd met haar te praten en haar te strelen om haar een gevoel van thuis te geven.'

Westerse media en zelfs sommige politici hebben in het verleden het gooien van stenen en molotov-cocktails (brandbommen) door de Palestijnen een vorm van 'vreedzaam protest' genoemd. Maar deze gebeurtenis – en tientallen andere in de afgelopen jaren – hebben aangetoond dat stenen en brandbommen even gemakkelijk kunnen doden als kogels, vooral wanneer Joodse voertuigen op de snelwegen worden getroffen.

Vrijdagochtend na de islamitische gebedsdienst op de Tempelberg heeft een Palestijnse moslim, die met een mes zwaaide, twee Israëlische politie-agenten in de nek en in de hand gestoken. Beiden raakten licht gewond. De aanvaller slaagde erin te vluchten.

Palestijns-Arabische aanvallers gooiden zaterdagavond een brandbom op het balkon van een appartement in de Jeruzalemse wijk Armon Nanatziv. Hij veroorzaakte schade maar er waren geen gewonden.

De eigenaren van het appartement waren op het moment van de aanval in de hun woonkamer, en blusten snel de vlammen op het balkon voordat hun huis in brand vloog.

'We hoorden een knal die zeer beangstigend was. We waren in shock. De bom kwam niet in ons appartement, maar als hij in ons huis was gekomen, zou hij het in brand hebben gezet,' vertelde de bewoner, Marcel Kornicher, aan de Israëlische nieuwssite Ynet.

De wijk Armon Hanatziv grenst aan de Arabische wijk Jabal Mukaber, die in de afgelopen zes maanden regelmatig het toneel van rellen was. Twee inwoners van Jabal Mukaber vielen in november tijdens het ochtendgebed een synagoge in een ander deel van Jeruzalem aan, slachtten vier ongewapende Joodse mannen af en verwonden een groot aantal anderen.
Bewoners spreken al van een 'stille intifada', een golf van kleinschalig terroristisch geweld waardoor de Joodse inwoners van de stad steeds meer gespannen leven.

Functionarissen van politie en brandweer zeggen dat ze de aanvallen met brandbommen in Arnon Hanatziv en andere delen van de hoofdstad zeer serieus nemen, zeker wat er met Ayala is gebeurd. Daarom heeft de politie dit weekend twaalf verdachten in de zaak opgepakt, waaronder twee Palestijns-Arabische tieners die bekenden dat ze brandbommen hadden gegooid naar de auto van de familie Shapira, waardoor hun dochter ernstig gewond raakte.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.