25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
'Waar was de collectieve verontwaardiging na 'Brussel' en 'Toulouse?'
Publicatiedatum: zondag 11 januari 2015 Auteur: Brigitte Wielheesen | 1.174 keer gelezen
BelgiĆ«, Frankrijk, (zelfmoord) aanslagen, Toulouse »
'De wereld zal nooit de aanslag op Charlie Hebdo vergeten. Massaal kwam de mensheid bijeen om hun afschuw en verdriet voor deze verschrikkelijke extremistische actie te delen. Mijn eerste reactie was om me aan te sluiten bij dit prachtige collectieve gebaar en samen met vele Nederlanders mijn medeleven voor de nabestaanden van de slachtoffers van Charlie Hebdo te betuigen in een van de steden waar een stille tocht was georganiseerd. Mijn tweede reactie echter was vertwijfeling. 

Waar was de collectieve verbijstering  en het collectief medeleven voor de nabestaanden na de aanslagen in Toulouse en Brussel? In Toulouse werden vier personen, waaronder drie kinderen vermoord en in Brussel schoot een Syriëganger vier mensen dood met een Kalasjnikov. Eveneens terroristische aanslagen!

Kan de maatschappij zich wel vereenzelvigen met cartoonisten en niet met Joden? Is vrijheid van meningsuiting een belangrijker goed dan vrijheid van religie? Waar was de massale shock toen Joden vermoord werden? Of ontstond er hysterie na Charlie Hebdo, omdat Europa beseft dat niet alleen Joden een doelwit vormen voor extremisten, maar dat iedereen een target kan zijn? Ik heb geen antwoord op deze vragen. Ik besloot donderdagavond me niet aan te sluiten bij de massa. In stilte herdacht ik de cartoonisten en vooral de vergeten slachtoffers van Toulouse en Brussel.

De gijzeling in de kosjere supermarkt kwam niet als een verassing. Joden wisten dat zij het volgende doelwit zouden zijn. Na de aanslag op Charlie Hebdo verlieten vele Joodse Parijzenaren de stad, doken onder. Zij worden in Europa het hardst getroffen door het toenemende antisemitisme. In het afgelopen jaar vluchtten al zevenduizend personen, jong en oud, naar Israël. Het aantal meldingen (527) van antisemitische incidenten in Parijs verdubbelde in het eerste half jaar van 2014 met dat van het jaar ervoor. In de meeste gevallen zijn de daders moslims. De acties worden steeds brutaler en gewelddadiger. In december 2014 verkrachtte een moslim een 19- jarig meisje omdat ze Joods is.

Ruim 45 procent van de Parijse jongeren onder de twintig jaar is moslim. Voor de duidelijkheid niet iedere moslim is een terrorist, een extremist, een jihadist of een Syriëganger. De plegers van de aanslagen zijn in mijn optiek het niet waard zich moslim te noemen en in naam van Allah te handelen. In mijn ogen zijn het een stel zwaar ontspoorde jongeren, gevaarlijke gekken en maken ze de Islam te schande. Het is tijd dat de vijftig miljoen moslims in Europa dit soort extreme uitwassen zal veroordelen en dat de moslimgemeenschap ook zelf actie zal ondernemen tegen extremisme.' 

Brigitte Wielheesen is columnist voor Jonet en is de voormalig directeur van liefdadigheidsinstelling Collectieve Israel Actie (CIA).
 

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.