25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Het nieuwe antisemitisme: meerderheid Britse Joden hebben geen toekomst in Europa
Publicatiedatum: vrijdag 16 januari 2015 Auteur: Marilla Slominski | Vertaald door E.J. Bron | 931 keer gelezen
Terrorisme, Antisemitisme buitenland, Europese Unie, Groot Britannie, Peilingen en Statistieken »
Enkele Brits-Joodse mannen slaan een praatje in Golders Green, Londen, 10 januari 2015

Terwijl onze politici zich zorgen maken over het welzijn van moslims in hun land, komt er vanuit Groot-Brittannië een schrikaanjagende melding: 45% van de Joden in Groot-Brittannië voelt zichzelf en zijn gezin bedreigd door islamitisch extremisme.

In Groot-Brittannië wonen nog ongeveer 270.000 mensen met het joodse geloof. Maar meer dan de helft van hen vreest dat hij geen toekomst meer heeft in het land. Dat is het schokkende resultaat van een nieuw onderzoek in Groot-Brittannië. Het onderzoek bewijst eveneens dat antisemitische stemmingen wijder verbreid zijn dan tot nu toe werd aangenomen.

De Britse samenleving zou op een punt zijn aangekomen waarop steeds meer joodse families zich afvragen of ze moeten vertrekken of moeten blijven, zeggen de makers van het onderzoek. Deze waarschuwing wordt ook bevestigd door een nieuwe peiling, waaruit blijkt dat 45% van de Britten er antisemitische vooroordelen op nahoudt.

Volgens de peiling is 25% het eens met de uitspraak dat “Joden meer geld hebben dan andere inwoners van het land.” Eén op de vijf is van mening dat “Joden loyaler zouden zijn tegenover Israël dan tegenover Groot-Brittannië.” 13% is van mening dat “Joden teveel over de Holocaust praten om meer sympathie te krijgen.”

Na de aanslagen in Parijs heeft de Britse politie de beveiliging van joodse instellingen in het hele land verhoogd. Dave Rich, chef van de organisatie CST (Communitu Security Trust): “De situatie in Groot-Brittannië onderscheidt zich weliswaar van het dagelijks antisemitisme in Frankrijk, maar de angst dat zulke aanslagen hier ook zullen plaatsvinden als de situatie verder verscherpt, is alomtegenwoordig. We moeten alles doen om dat te verhinderen.”

De CST heeft in de eerste helft van vorig jaar ten tijde van de Gaza-oorlog een stijging van 36% geregistreerd wat betreft antisemitische aanvallen. In juli, op het hoogtepunt van de gevechten, steeg het aantal haatmisdaden in Londen naar een tragisch record – 9 van de 10 slachtoffers waren Joden.

Uit een peiling onder 2.200 Britse Joden blijkt dat zij de afgelopen twee jaar meer blootgesteld stonden aan antisemitische aanvallen dan ooit tevoren. Een vierde deel van de Britse Joden overweegt inmiddels het land te verlaten. De meerderheid, 54%, vreest dat Joden in Groot-Brittannië geen toekomst meer hebben.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.