25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Frankrijk het meest gevaarlijke land voor Joden
Publicatiedatum: woensdag 28 januari 2015 Auteur: Redactie | 1.081 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Boycot, Europese Unie, Frankrijk, Groot Britannie, Peilingen en Statistieken, Nederland tav Israel en Joden in NL, BDS (Boycott, Divestment and Sanctions), Media_antisemitisme »
Op de vraag waarom 10.000 Joden in 2015 alijah [verhuizen naar Israel] gaan doen, is volgens het Israëlische kabinet nu wel duidelijk.

De voorzitter van de World Zionist Organization, Avraham Duvdevani en WZO Department voor Bestrijding Antisemitisme, Yaakov Haguel, hebben het rapport - evenals een uitgebreide vragenlijst gehouden onder diaspora Joden – aan het Israëlische kabinet gepresenteerd.

Het rapport bevat een overzicht van antisemitische incidenten in 2014 wereldwijd, evenals werden de belangrijkste kwesties waarmee de Joodse gemeenschappen in de diaspora te maken hebben gehad gedocumenteerd.

Volgens het rapport is er sprake van een significante toename van antisemitische incidenten, waaronder gewelddadige aanvallen tegen de Joden. Bovendien, aldus het rapport, hebben lokale overheden niet genoeg gedaan om het geweld uit te bannen.

In juli en augustus was er sprake van een stijging van 400% als gevolg van Operatie Protective Edge.

"De oorlog in Gaza was de trigger om de haat voor Israël uit te drukken en de teugels van het antisemitisme weer op te pakken," zei Roger Cukierman, de voorzitter van de Vertegenwoordiging van de Raad van Joodse Organisaties in Frankrijk, die tevens vice-voorzitter van het World Jewish Congress is. "Bijna onmiddellijk veranderde de kritiek op Israël of oppositie tegen de oorlog in een weidse oproep tegen de Joden."

Het rapport toont aan dat in 2014 sprake is van een toename van terrorisme, alsook toename van gewelddadige aanvallen tegen Joodse doelen. Zij werden merendeels gepleegd door daders die aangesloten zijn bij islamitische of radicale bewegingen.

islamitische antisemitisme is uitgegroeid tot de toonaangevende vorm van antisemitisme in het Westen. Het feit is dat veel van de gemelde antisemitische incidenten worden gepleegd door moslims, vooral in landen met een grote moslimbevolking.

[zie hier de vergroting van de afbeelding]

Aanzetten tot haat en antisemitisme online en op social media is ook uitgegroeid tot een trend. Ontkenning van de Sjoa wordt online verspreid en veel websites worden gebruikt als voedingsbodem voor haat.

Het rapport merkt ook op dat de wereldwijde campagnes [door middel van boycots en andere maatregelen] om Israël te delegitimeren en te demoniseren, een grote bedreiging vormt voor Israël en voor de Joodse gemeenschappen over de hele wereld.

Een andere verontrustende vaststelling is de alarmerende stijging van antisemitisch geweld in heel Europa.

Frankrijk wordt momenteel gekenmerkt als het gevaarlijkste land voor de Joden. Antisemitische incidenten steeg in Frankrijk met 100%, waarvan de helft van de incidenten geclassificeerd wordt als "racisme" dat gericht is tegen Joden, ook al zijn de Joden met een minderheid van minder dan één procent van de bevolking in het land.

Antisemitisch geweld is zowel in Groot-Brittannië als Nederland gestegen. In Duitsland is het aantal antisemitische incidenten in 2014 zelfs verdubbeld. In België houden 30% van de burgers antisemitische opvattingen.

Antisemitisme is ook een groot probleem in Zuid-Amerika waarvan meer dan 50% van de respondenten hebben aangegeven dat zij met antisemitisme te maken hebben gehad. De meeste incidenten in Zuid-Amerika zijn weliswaar niet gewelddadig, maar een groot percentage van de Joden zijn bang om met Joodse symbolen rond te lopen en hebben geen vertrouwen in het regeringssysteem waardoor men de incidenten dikwijls niet melden.

Haguel verklaarde: "We hebben onlangs een aanzienlijke toename van uitingen van antisemitisme in de hele wereld gezien. De regering van Israël moet daarom de strijd tegen antisemitisme over de hele wereld bevorderen en de Joden in de diaspora te hulp schieten."

"We kunnen niet onverschillig blijven voor het fenomeen dat Joden het doelwit omdat zij Joods zijn. We kunnen niet toestaan dat de gebeurtenissen uit het verleden zich herhalen."

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.