11 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Religieuze opleving in Tel Aviv?
Publicatiedatum: woensdag 04 februari 2015 Auteur: Redactie | 875 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Charediem, Tel Aviv »
Uit een recente enquête blijkt dat het merendeel van de Israëlische Joden die zichzelf 'niet-religieus' noemen, meer willen leren over het Jodendom. De peiling werden onder honderden respondenten in Israël met verschillende sociaaleconomische achtergrond afgenomen.

57% van de ondervraagden die zichzelf of 'seculier' of 'traditioneel' noemt, zijn geïnteresseerd in Torastudie en willen 5 minuten per dag daar aan willen wijden.

Het onderzoek, dat uitgevoerd werd door het Motagim Instituut in opdracht van de populaire website Maimonides Daily dat zich vooral richt op het nationaal-religieuze publiek, probeert uit te zoeken of de bredere Israëlische bevolking ook geïnteresseerd zijn in het leren van de Tora volgens de leringen van de RaMBaM [Maimonides]. De RaMBaM is een 12e-eeuwse Joodse Torageleerde uit Spanje en tevens een van de grootste Halachische autoriteit uit onze geschiedenis.

54% verklaarde dat zij slechts over een basiskennis van het Jodendom beschikt. 9% noemde zichzelf gevorderd.

48% van de respondenten zei dat ze graag meer willen verdiepen in studies over de familie volgens de tradities en aanverwante wetten. 26% wilt graag meer over de Joodse feestdagen lernen.

De algemene trend om de Joodse wortels te [her]ontdekken, zie je vooral terug bij de oudere respondenten. Echter een hoger percentage van mensen die interesse hebben in Joodse studies, ligt vooral op de leeftijd vanaf 45 jaar.

Tel Aviv en de centrale kuststreek waar 70% van de Israëlische bevolking woont, kan beschouwd worden als het hart van de seculiere bevolking van de Joodse staat, maar de laatste tijd zijn er tekenen van een heuse religieuze renaissance in deze regio.

Na Simchat Tora in oktober 2014, stroomden honderden mensen naar een club in Tel Aviv om rond de Tora te dansen, volgens de traditionele Hakafot.

Sinds september is er in Tel Aviv sprake van een 'explosieve' toename van religieus onderwijs, terwijl steeds meer mensen steeds iets religieuzer lijken te worden en hun kinderen naar religieuze scholen sturen.

Steeds meer kleine bedrijven en winkeltjes in Tel Aviv zijn gesloten op Sjabbat.

Vorig jaar heeft de stad nog 2000 jidden aangetrokken voor een recordbrekende Sjabbat-diner.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.