18 Tisjri 5782 | 23 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Mysterieus geschrift Jeruzalem
Publicatiedatum: zaterdag 07 februari 2015 Auteur: De Redactie | 989 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Archeologie »
Een mysterieuze reis voor een eeuwenoude Tora-rol. Het joodse heilige schrift is inmiddels in Jeruzalem, maar experts weten zeker dat het oorspronkelijk uit de Irakese hoofdstad Bagdad komt. Maar hoe dat gebeurd is weet niemand zeker.

De Tora-rol werd in 2012 naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Israël gebracht. Daar belandde het in een opslagruimte, tot schrift-expert Akiva Garber uitgenodigd werd om de rol te onderzoeken. En die kon z’n geluk niet op.

De Hebreeuwse letters zijn zo’n 200 jaar geleden geschreven met inkt gemaakt van granaatappels. Veel geduld en kennis is nodig om een dergelijk oud geschrift te herstellen.

Inmiddels is de oude Tora ceremonieel ingewijd. Ooit woonden er in Irak veel joden, waarvan het merendeel naar Israel vertrok toen het land in 1948 werd gesticht. Nu woont er in Irak nog een kleine joodse gemeenschap.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.