23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Apartheid: Zuid-Afrikaanse studentenraad wil alle Joden wegsturen van de universiteit
Publicatiedatum: donderdag 12 februari 2015 Auteur: Brabosh | 919 keer gelezen
Apartheid, Antisemitisme buitenland »
In Zuid-Afrika worden universitaire instellingen geteisterd door een heropleving van het oude Apartheidsvirus, deze keer niet jegens de zwarte meerderheid maar tegen de Joodse minderheid.

De Zuid-Afrikaanse nieuwssite Daily News in Durban berichtte gisteren 11 februari 2015 over een opmerkelijke eis van de Studentenraad aan de Durban University of Technology (DUT) dat Joodse studenten van de universiteit moeten worden verwijderd, in het bijzonder diegenen die de Palestijnse strijd weigeren te steunen.

De secretaris van de SRC, Mqondisi Duma, zei:

“Tijdens een vergadering van de SRC hebben wij de internationale politiek geanalyseerd. Wij hebben de beslissing genomen dat Joodse studenten, in het bijzonder diegenen die de Palestijnse strijd niet steunen, uit het register moeten geschrapt worden.”

Let wel, in de eis van de Students Representative Council (SRC) wordt uitdrukkelijk gesproken van ‘Joodse’ en niet van ‘Israëlische’ studenten, wat meteen de antisemitische aard van hun verklaring onderstreept. In het bijzonder moeten Joodse studenten die supporteren voor de Staat Israël van de universiteit worden verwijderd met inbegrip van de studenten die worden gesubsidieerd door de Israëlische regering.

De vice-kanselier van de universiteit, professor Ahmed Bawa, noemde de eis van de SRC en de Progressive Youth Alliance dat de DUT alle Joodse studenten moeten de-registreren “totaal onaanvaardvaar”.  De eisen die de Studentenraad naar het mangement van de DUT hebben gezonden hebben de Joodse organisaties geshockeerd en boos gemaakt.

Dinsdagavond heeft Natan Pollack, de nationale voorzitter van de South African Union of Jewish Students [SAUJS], het voorstel “betreurenswaardig” genoemd. “Mensen discrimineren omwille van hun religieuze en politieke stanpunten gaat in tegen de vrijheid van meningsuiting,” zei Polack.

Voorzitster van de South African Jewish Board of Deputies [SAJBD], de in Durban woonachtige Mary Kluk, zei dat ze “geschokt” was en dat het “onaanvaardbaar was dat dergelijke eisen kunnen gesteld worden in een academische instelling.”

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.