1 Tewet 5782 | 05 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Premier België wil dat Joden blijven; premier Frankrijk wilt de Joden beschermen
Publicatiedatum: dinsdag 17 februari 2015 Auteur: De Redactie | 1.003 keer gelezen
Antisemitisme buitenland, België, Frankrijk, Media_antisemitisme, Media_Politiek »

De Belgische premier Charles Michel heeft de joden in België opgeroepen te blijven. België zonder de joden is België niet meer, zo stelde hij dinsdag op de Vlaamse televisie. Mensen moeten ons land niet verlaten omdat ze bang zijn voor hun veiligheid, aldus de regeringsleider.


De oproep van Michel kwam nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de joden in Europa had aangespoord naar Israël te verhuizen. Netanyahu reageerde daarmee op de radicaalislamitische aanslagen in Brussel, Parijs en afgelopen weekeinde nog in Kopenhagen, waarbij joodse slachtoffers vielen.

De Israëlische regering trok zondag 40 miljoen euro uit om de emigratie van joodse Europeanen naar Israël te bevorderen. Het immigratieplan doelt vooral op joden uit Frankrijk, Oekraïne en België. Antwerpen heeft met ongeveer 20.000 personen de grootste joodse gemeenschap van België.

Ondertussen zal Frankrijk er alles aan doen om de Joden in het land te beschermen. Dat beloofde president François Hollande dinsdag tijdens een bezoek aan de Joodse begraafplaats in Sarre-Union, waar in het weekeinde zeker driehonderd van de vierhonderd graven werden vernield. Het was de derde keer sinds 1988 dat de begraafplaats in het uiterste noordoosten van Frankrijk het doelwit van vandalisme was.

Hollande riep de Joden nogmaals op in Frankrijk te blijven en niet naar Israël te emigreren. „De mensen zijn Fransen, zij houden van Frankrijk en hun plaats is uiteraard in Frankrijk”, zei de president. Hij zegde toe dat antisemitische en racistische daden onvermoeibaar worden vervolgd.

Meest duidelijk signaal is gegeven door de premier van Frankrijk Manuel Valls. Zijn oproep tot einde van antisemitisme is wellicht het meest hartstochelijk betoog die we van een politica ooit hebben mogen zien.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.