22 Chesjwan 5782 | 28 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Premier Netanyahu: Als het moet, zal Israël alleen staan
Publicatiedatum: woensdag 04 maart 2015 Auteur: Redactie | 1.240 keer gelezen
Iran, Rabbi Sprecher, Redactie, Poeriem, Verenigde Staten, ISIS [Islamitische Staat] »
Netanyahu gisteren bij AIPAC Policy Conference 2015

Na ruim een maand nadat Republikeinse senator John Boehner premier Binyamin Netanyahu had uitgenodigd om voor Amerikaanse Congres en het Huis van Afgevaardigden te spreken, baande de Israëlische PM vanmorgen [Amerikaanse tijd] hand schuddend zijn weg door een zee van wetgevers. Dit terwijl het witte Huis deze toespraak heeft dwarsgelegen.

Premier Netanyahu erkent de controverse rond zijn toespraak en tijdens zijn speech herhaalde hij dat het niet zijn bedoeling is om het witte Huis te beledigen.

Met betrekking tot de bedreigingen van Israël en de VS, maakt Netanyahu een verwijzing naar het verhaal van Poeriem, dat morgenavond aanvangt. Tijdens Poeriem vieren wij onze bevrijding nadat het complot van Haman om het Joodse volk volledig te vernietigen, werd ontdekt en het Joodse volk tegen de Perzen kon bewapenen.

Verwijzend naar het Poeriemverhaal, maakt Netanyahu een parallel tussen hoe koningin Esther het Joodse volk redde van de vernietiging van het Perzische plot en de huidige dreiging vanuit Iran. "Vandaag wordt het Joodse volk geconfronteerd met een andere poging om ons te vernietigen," verwijzend naar Iran, het voormalige Perzië.

Maar Iran is niet alleen een Joods probleem, waarschuwt hij verder maakte een vergelijken met het nazi-regime tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 6 miljoen Joden die tijdens de Holocaust werden vermoord "waren slechts een fractie" van het aantal de slachtoffers van de nazi's, merkt hij op.

Iran neemt met haar tentakels het Midden-Oosten in wurggreep en probeert haar islamitische revolutie te exporteren vanuit Libanon via Gaza naar Jemen, voegt hij eraan toe. Ook maakt hij de opmerking hoe Iran vorige week tijdens een militaire oefening een aanval op een Amerikaans marineschip heeft gesimuleerd en dat Iran nu daadwerkelijk zeggenschap heeft over vier Arabische hoofdsteden en wel: Beiroet, Damascus, Bagdad en Sana'a.

Ondanks men het tegendeel beweerd dat de Iraanse president Hassan Rohani gematigd zou zijn, is het regime "radicaler als ooit", legt hij het Congres uit. Onder Rouhani, "verhangt" Teheran nog steeds "homo's, vervolgt Teheran journalisten en heeft meer dan ooit gevangenen geëxecuteerd."

Netanyahu kan vertellen dat Iran op vijf continenten terroristen traint en bewapent. Het bezit van kernwapens zou het einde van Israël betekenen.

Voorts gaf Netanyaghu aan dat de VS zich niet moeten laten bedriegen over Iran's gevecht tegen de Islamistische Staat [IS]. Het is een gevecht tussen Shia Islam en de Sunni Islam. "Iran en IS vechten voor de kroon van een militante Islam. De een noemt zichzelf de islamitische Republiek en de ander noemt zichzelf de islamitische Staat... Christenen, Joden en Moslims die niet eens zijn met de islamitische credo, vormen een gezamenlijke dreiging voor beide. Als het om Iran en IS gaat, de vijand van jouw vijand is jouw vijand."

Omdat Iran over nucleaire wapens beschikt, acht Netanyahu Iran gevaarlijker dan IS. "De grootste bedreiging voor onze wereld is het huwelijk tussen de radicale islam en nucleaire wapens."

Hoewel Netanyahu zegt dat hij gelooft dat de VS achter Israël staat, zegt hij wel: "Zelfs als Israël alleen komt te staan, blijft zij bestaan."

De VS is momenteel in onderhandeling met Iran over een verdrag over nucleaire wapens, waarvan de voorlopige resultaten niet zijn bekend gemaakt. Israël is daar volledig buiten gehouden. De VS geeft de indruk dat zij Iran volledig verkeerd inschatten, wat desastreus voor de gehele wereldvrede kan zijn.

Toen Netanyahu zondag uit Israël vertrok naar de VS, beschreef hij zijn reis als "een kritische - zelfs een historische missie... “Ik voel me als een afgezant van heel Israël, zelfs voor degene die niet met me eens zijn," zei hij op het Israëlische vliegveld Ben Gurion. Er aan toevoegend: "Ik voel een diepe angst voor het lot van Israël en ik zal er alles aan doen om onze toekomst te verzekeren."

"2000 jaar was mijn volk, het Joodse volk, staatloos, stemloos, we leden onder de meedogenloze vervolging en gruwelijke aanslagen... en we konden ons niet meer verdedigen. Nu niet meer! De dagen dat het Joodse volk passief in zijn gezicht laat bedreigen zijn voorbij!"

Rabbi Sprecher leert in zijn artikel "Mordechai - The Proud, Unique Jew" dat G'd op mysterieuze wijzen handelt. Esther komt van de stam Binyamin en zij was G'ds afgezant van het Joodse volk om hen te redden van de Perzische Premier Haman. Wanneer je 2400 jaar verder gaat, kom je in onze tijd terecht. Misschien, vraagt de rabbijn af, is Binyamin Netanyahu ook G'ds afgezant om het Joodse volk van de Perzische [Iraanse] nieuwe Haman te redden tijdens zijn speech in het, dat 1 dag voor de avond dat Poeriem begint heeft plaats gevonden.

Een aantal Democraten hebben de toespraak van Netanyahu geboycot.

Highlights van de toespraak van premier Netanyahu in het Congres

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.