23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Volgens exitpolls zou Binyamin Netanyahu een 4e termijn als PM hebben gewonnen
Publicatiedatum: dinsdag 17 maart 2015 Auteur: Redactie | 1.072 keer gelezen
Maatschappij, Peilingen en Statistieken, Binyamin Netanyahu »
Likudleider en aftredend Premier Binyamin Netanyahu heeft met 28 zetels gewonnen van de oppositieleider Yitzhak Herzog van de Zionistische Unie. Deze samenwerkingspartij tussen de linkse Arbeidspartij en de liberale beweging Hatnuah van Tzipi Livni eindigde op 27 zetels. De exitpolls dateren van net na het sluiten van de stembussen. Inmiddels spreken we over 30 zetels voor Likud tegen 24 zetels voor de Zionistische Unie.

Overige resultaten zijn:
De Gemeenschappelijke lijst van Arabische facties: 13
Yair Lapid's Future: 11-12
Moshe Kachlon's Kulanu: 9
Naftali Bennett's Bayit Yehudi: 8
Ultra-religieuze Shas: 7
Tora Front: 6
Meretz en Avigdor Lieberman's Yisrael Shelanu: 5

Eindresultaten worden woesndag verwacht nadat alle stembiljetter handmatig zijn geteld. In de loop van volgende week wijst president Reuven Rivlin een formateur aan. Die krijgt 45 dagen de tijd om een coalitie te vormen. Rivlin heeft laten doorschemeren dat hij een regering van nationale eenheid wil. Dit betekent dat de beoogde premier Netanyahu en Herzog moeten samenwerken.

De Knesset heeft een totaal van 120 zetels.

In december is de coalitie gevallen na een discussie over de begroting. Premier Netanyahu heeft de ministers van Financiën en Justitie - resp. Yair Lapid en Tzipi Livni - ontslagen omdat zij zich tegen de regering hadden geuit.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.