10 Chesjwan 5782 | 16 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Joodse vrouwen willen scheiden
Publicatiedatum: donderdag 19 maart 2015 Auteur: De Redactie | 1.250 keer gelezen
Halacha, Huwelijk, Maatschappij, Charediem, Media_Halacha en Ethiek »
Het recht hebben om te mogen scheiden van je man. Daar vechten veel joodse vrouwen voor in Israël. Volgens de joodse wetten mag een koppel namelijk alleen scheiden als de man daarmee instemt. Als hij weigert, kan het zijn dat een vrouw, soms wel jarenlang, getrouwd blijft tegen haar wil in.

De rabbinale rechtbank kan een man die weigert om te scheiden onder druk zetten. Dan kan er bijvoorbeeld een gevangenisstraf in het vooruitzicht gesteld worden, maar dit kan alleen in extreme situaties.

Karen is het levende voorbeeld van zo'n extreem geval. Haar man weigert om van haar te scheiden. Ze zegt dat hij haar mishandelde, schulden heeft, geen alimentatie betaalt en inmiddels met een andere vrouw woont.

En daar moet dus verandering in komen vinden Joodse vrouwen. Voorstanders van joodse huwelijkshervorming zien een oplossing in het gebruik van huwelijkse voorwaarden. De rabbijnse rechters lijken vooralsnog niet warm te lopen voor dat voorstel.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.