16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
In scene gezette foto uit Gaza van Associated Press
Publicatiedatum: zondag 22 maart 2015 Auteur: De Redactie | 1.341 keer gelezen
Chamas, Gaza, Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Operation Pillar Defense »
Het nieuws van Associated Press wordt volgens een schatting door de helft van de wereldbevolking bekeken, volgens de website van dit nieuwsagentschap. Maar zelfs dit meest gerespecteerde persbureau gebruikt geënsceneerde foto's en laat informatie weg om zo Israël af te schilderen als een schurkenstaat, die lukraak vrouwen en kinderen afslacht tijdens de oorlog in Gaza vorig jaar.

Een voorbeeld is deze emotionele ontroerende foto, die de woede van de wereld opwekte tegen de militaire operaties van Israël tegen Hamas. Hij werd opgepikt door meer dan 280 AP filialen wereldwijd, 1.400 kranten in Amerika en duizenden tv en radio zenders.

AP geeft nu toe, na een onderzoek door The Mideast Reporter/The Observer, dat de foto in scene werd gezet en dat ze kinderen lieten poseren voor deze en vele andere foto's die ze verspreidden over de oorlog in Gaza.

Er zijn strikte regels die persbureaus verbieden foto's te ensceneren, in het bijzonder bij gebruik van kinderen, maar de AP had er geen probleem mee om die regels te breken en tegelijkertijd hun abonnees, klanten en het publiek te verzekeren dat hun foto's de onpartijdige waarheid vertellen.

Geënsceneerde foto's zijn een directe schending van zelfs AP's eigen verklaring van Nieuwswaarden en Principes: 'We voeren geen gebeurtenissen op of spelen die na voor de camera of de microfoon. We vragen mensen niet om te poseren voor foto's, tenzij we een portret maken, en dan schrijven we dat duidelijk in het bijschrift'.

Deze foto is zeker geen portret, maar een krachtig stuk anti-Israëlische propaganda, bedoeld om veroordeling van de Israel Defense Forces (IDF) op te wekken. Ook vertelde het oorspronkelijke bijschrift niet aan iedereen dat deze foto was geënsceneerd. Wat het bijschrift wel vertelde was nog bedrieglijker: 'De aanval doodde zijn vader, een Hamas-politieman'.

Op het bord staat de Arabische tekst 'Huis van martelaar Mostafa Jamal Malakeh.' Maar Malakeh was geen 'politieman'. Hij was een bekende Hamas militant. Hij was de plaatselijke commandant van de 'Al-Zeitoun bataljons' van de Izz ad-Din al-Qassam Brigades, de militaire vleugel van Hamas. Dit is dezelfde groep die sinds 2005 meer dan 8.000 raketten had afgevuurd op Israël.

Dit alles is openbare informatie en is te zien op een Arabische YouTube-video ter herdenking van Malakeh, waarin hij te zien is met wapens waarmee een agent niet over straat gaat. AP heeft ervoor gekozen om deze bekende feiten te negeren in de rapportage over de dood Malakeh, om het te laten voorkomen alsof Israëlische militairen een civiele politieagent hadden gedood.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.