19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Joodse man uitgescholden om afkomst in Amersfoort
Publicatiedatum: vrijdag 27 maart 2015 Auteur: De Redactie | 1.065 keer gelezen
Opperrabbijn Jacobs, Redactie, Antisemitisme binnenland »
Een 48-jarige inwoner van Amersfoort is op 21 maart uitgescholden vanwege zijn Joodse afkomst. Om 16.15 uur liep de man op de Mendelssohnstraat, ter hoogte van de brug over het Valleikanaal.

Voor de kruising met de Ringweg-Randenbroek zag en hoorde hij een auto langsrijden, waaruit discriminerende uitingen en bewegingen werden gemaakt. Één van de inzittenden stapte vervolgens uit de auto en ging verder met zijn belediging. Het slachtoffer sprak deze man aan op zijn gedrag, waarop hij doorging met zijn uitingen. Vermoedelijk werd de man beledigd vanwege zijn Joodse afkomst. 

De verdachte is een blanke man tussen de 50 en 60 jaar oud. Getuigen worden verzocht te melden.

Zulke incidenten bij zowel het bovengenoemde slachtoffer als andere Joden is geen opzichzelf staand feit. Religieuze Joden in Amersfoort - waardonder dit slachtoffer - zijn al jaren vaker slachtoffer van scheldpartijen. Zowel het bovengenoemde slachtoffer als 2 andere Joodse mannen leren in de zomer tijdens Sjabbat in de tuin, toen zij op een onfortuinelijke dag bekogeld werden met stenen die over de coniferen werden gegooid.

Zo werden de ramen van de Opperrabbijn verschillende malen in gegooid.

Een andere keer werd de Joodse gemeenschap verrast toen zij opweg gingen naar de synagoge om Poeriem te vieren. Op de route naar de synagoge stuitten zij op een antisemitische tag [zie foto]. Uiteraard werd deze op verzoek van een van de aanwezigen met medewerking van de politie snel verwijderd. Toch geeft het een tendens aan wat niet alleen in Amsterdam en Den Haag, maar ook in Amersfoort gebeurd ten aanzien van Joden.
Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.