11 Chesjwan 5782 | 17 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Doodstraf voor terroristen?
Publicatiedatum: vrijdag 15 mei 2015 Auteur: De Redactie | 1.112 keer gelezen
Terrorisme, Maatschappij, Doodstraf »
Bij de coalitieonderhandelingen afgelopen weken werd de oude eis van de doodstraf voor terroristen weer naar voren gebracht.

Twee partijen, waarvan Habayit Hayehoedi (Joods Huis) in de coalitie zit, en Yisrael Beitenoe (Ons Huis Israël), verdedigen de doodstraf al lang, en de laatstgenoemde heeft zelfs al een wetsontwerp ingediend.

In 2011 liet Israël in de ruil voor de Israëlische soldaat Gilad Shalit meer dan duizend Palestijnen vrij, die tot lange gevangenisstraffen waren veroordeeld. Daaronder waren veel terroristen die voor de dood van ongeveer 200 mensen op zijn minst medeverantwoordelijk waren. Als tegenprestatie kreeg Israël niets anders dan de eer om in 2014 met Machmoed Abbas aan de onderhandelingstafel te mogen zitten.

Geleidelijk aan werden de stemmen steeds luider die dergelijke scenario’s willen voorkomen door de doodstraf toe te passen. Hoewel deze in het Israëlische recht is verankerd, wordt hij door aanklagers nooit geëist. De enige uitzondering was de veroordeling en executie van Adolf Eichmann in 1962.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.