23 Kislew 5782 | 26 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Herdenking 48ste Jeruzalem Dag: ‘Onze stad zal nooit verdeeld worden tussen Joden en Arabieren’
Publicatiedatum: maandag 18 mei 2015 Auteur: Brabosh | 1.195 keer gelezen
Jom Jeroesjalajiem, Mythen, Binyamin Netanyahu, Media_Politiek »

“Mister Barack Obama, read my lips! Jeruzalem is geen ‘nederzetting’, het is de hoofdstad van Israël!” (Premier Netanjahoe op 15 november 2010)

Op zondag 17 mei 2015 werd voor de 48ste maal de Dag van Jeruzalem [red. Jodendom-online: zie hier ons dossier] gevierd, in het Hebreeuws Yom Yerushalayim genoemd. Nadat de stad in 1948 werd veroverd door het Jordaanse leger en 19 jaar lang door de Arabieren bezet werd gehouden, geplunderd en vernield, slaagde het IDF erin om tijdens de Zesdaagse Oorlog de stad weer te heroveren op de Arabieren. Tegelijk werd de halve Arabische  bevolking van de stad onder de controle van Israël gebracht.

Zowel de Verenigde Staten, de Verenigde Naties als de Europese Unie willen Jeruzalem opnieuw verdelen tussen Arabieren en Joden als ultieme deal met de Palestijnen en denken dat hiermee de vrede in het Midden-Oosten voor eeuwig bezegeld zal zijn. Echter Mahmoud Abbas eist de hele stad alleen voor zichzelf op, bij voorkeur zonder Joden erin, met inbegrip van de Tempelberg, de Oude Stad, de Klaagmuur (Kotel), de vele synagogen en Joodse heilige plaatsen, de Olijfberg en de meer dan 3000 jaar oude Joodse begraafplaats.

Premier Benjamin Netanjahoe herhaalde gisteren dat Jeruzalem nooit verdeeld zal worden tussen Arabieren en Joden. Tijdens de officiële ceremonie op zondag in de hoofdstad in de Mercaz Harav Yeshiva, verklaarde de premier dat Jeruzalem voor altijd verenigd zal blijven. Verwijzend naar de recente terroristische incidenten en aanslagen de afgelopen tijd, zei Netanjahoe hierover het volgende:

“Wij zijn vastbesloten om de terroristen te vervolgen en al onze vijanden te confronteren als een versterkte muur, zoals de muren van Jeruzalem. Tezelfdertijd hebben wij een ander eeuwig antwoord aan het terrorisme: wij zullen doorgaan met de stad te ontwikkelen, op te bouwen, het maken tot een supermacht inzake onderwijs en wetenschappen, tot het centrum van de Thora. Ik beloof dat ik als eerste minister zal doorgaan met de stad te ontwikkelen. De stad werd herenigd en zal nooit meer opnieuw verdeeld worden.”

Eerder op zondagochtend 17 mei 2015 had premier Netanjahoe naar aanleiding van Jeruzalem Dag, gesproken over de hereniging van Jeruzalem op Ammunition Hill, de nationale herdenkingssite waar tijdens de Zesdaagse Oorlog één van de hevigste veldslagen heeft plaatsgevonden.

Netanjahoe sprak er over de onomkeerbaarheid van de situatie van de herenigde hoofdstad en de permanente islamistische terreurdreiging in de buurlanden van de Joodse staat:

Jeruzalem zal niet opnieuw een gewonde en doorsneden stad worden. Wij zullen voor altijd Jeruzalem verenigd houden onder Israëlische soevereiniteit. Op deze speciale dag is het voor ons duidelijk dat een verdeeld Jeruzalem enkel een herinnering is. De toekomst behoort tot het complete Jeruzalem dat nooit meer verdeeld zal zijn. 

Jeruzalem was altijd en enkel alleen de hoofdstad van het Joodse volk, nooit van om het even welk ander volk. Hier is onze weg als een natie begonnen, dit is onze thuis en wij zullen hier blijven. Jeruzalem beleeft thans een van haar meest glorieuze tijdperken. We blijven bouwen en haar koesteren, haar buurten verder uitbreiden en we hebben nog veel te doen en te verbeteren in alle delen van de stad voor al haar inwoners. 

Islamitisch fanatisme bedreigt Jeruzalem; het Midden-Oosten en de hele wereld: Soennitisch fanatisme zoals dat van Islamitische Staat (ISIS/ISIL) en Sjiitische extremisten geleid door de Ayatollahs in Teheran. Extremistische Soennieten en Sjiieten bevechten elkaar maar hebben slechts één gemeenschappelijke vijand: het Westen en de cultuur van vrijheid en vooruitgang die het vertegenwoordigt.

Nog maar net gisteravond, na het krachtige optreden van de VS tegen het terrorisme van Islamitische Staat, heeft de leider van Iran, Khamenei, de Verenigde Staten aangevallen en gezegd: ‘Het zijn de Verenigde Staten die het terrorisme veroorzaken en steunen,’ sprak aldus de man die de onderhandelingen stuurt tussen Iran en de grote mogendheden.

Deze woorden werden uitgesproken op een ogenblik dat Iran nog steeds niet over kernwapens beschikt en het is nog niet te laat om terug te keren op het plan om Iran een akkoord te geven dat de weg naar het verwerven van kernwapens zou vrijmaken. Wij verzetten ons tegen dit akkoord en we zijn niet de enigen die dit doen. Het is zowel noodzakelijk als mogelijk om een beter akkoord te bereiken, omdat niet kan worden toegestaan dat zij hun doelen zouden bereiken, niet in Iran, niet in Jemen en niet in Jeruzalem.

PalestineMap2Feiten versus fabels en leugens
Kortom, Jeruzalem wordt niet “bezet” door Israël noch door de Joden en al helemaal niet “ver-Joodst”. Dat is een boosaardige fabel. Jeruzalem was nooit de hoofdstad van een Arabische staat, zelfs niet gedurende de Arabische bezetting onder Jordanië (1948-1967). Voordien werd het land en Jeruzalem 400 jaar lang bezet (1517-1917) door de Turken ten tijde van het Ottomaanse Rijk (1299–1923).

De Turkse Ottomanen verloren dat land aan de Britten tijdens de Eerste Wereldoorlog waarna het werd omgeturnd tot Palestina en geplaatst onder de controle van de geallieerde strijdkrachten conform het Akkoord van Lausanne.

De Verklaring van Balfour van 2 november 1917 waarin het door de Britten veroverde land werd toegezegd aan het Joodse volk als hun toekomstige thuisland, resulteerde in april 1920 in de Vredesconferentie van San Remo waarvan de besluiten op 24 juli 1922 om 15u00 unaniem bevestigd werden door al de 51 lidstaten van de Volkerenbond, de directe voorloper van de Verenigde Naties.

Dat zijn allemaal feiten en besluiten die conform het internatioaal recht allemaal tot stand zijn gekomen en die niemand in twijfel kan trekken. Hoewel… ze dat nochtans weldra zullen doen.

De 180 gradenbocht van Obama
Overigens sprak president Barack Obama tijdens de presidentsverkiezingen zes jaar geleden heel andere taal totdat… hij verkozen werd en op 20 januari 2009 werd beëdigd als de 44ste president van de Verenigde Staten. De onwaarschijnlijke bocht van 180 graden die Obama nadien zal maken inzake Jeruzalem, dreunt tot op vandaag door in Israël.

Tijdens de AIPAC conferentie op 5 juni 2008 in volle verkiezingscampagne beloofde Obama de Amerikaanse Joden in New York “dat Jeruzalem nooit meer mag verdeeld worden”:

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.