25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Bewoners Westoever gekort op AOW
Publicatiedatum: woensdag 20 mei 2015 Auteur: De Redactie | 1.036 keer gelezen
Yesha - Westbank, Antisemitisme binnenland, Nederland tav Israel en Joden in NL »

Foto: Twitter

Nederlanders die in door Israël bezet gebied wonen, zullen in de toekomst fiks gekort worden op hun AOW-uitkering. Het gaat om alleenstaanden die zich daar nieuw vestigen of daar de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.

Israël beschouwt het als een drukmiddel en reageert zeer ontstemd. „Politieke verschillen moeten niet ten koste gaan van individuen die recht hebben op deze uitkering, zeker als het gaat om ouderen en Holocaustoverlevenden”, aldus Emmanuel Nahsjon, woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij zegt dat er nog overleg gevoerd wordt met de Nederlandse regering. Het gaat om vele tientallen landgenoten.

De regeling had na een lang traject begin dit jaar van kracht moeten worden. Daarom kreeg een Nederlandse Holocaustoverlevende die onlangs naar een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever emigreerde, naar eigen zeggen vanwege het toenemende antisemitisme in ons land, al een brief waarin zij erop werd attent gemaakt dat ze 35 procent gekort zou worden op haar AOW.

Dit veroorzaakte een enorme rel in Israël, waar een overkoepelende organisatie van Holocaustoverlevenden een brief op hoge poten naar de Nederlandse ambassadeur stuurde. De kwestie is inmiddels opgelost. De vrouw krijgt haar volledige AOW omdat zij niet kon weten van de nieuwe regeling, aangezien deze nog niet is gepubliceerd in de Staatscourant. De Sociale Verzekeringsbank verwacht dat dit „binnen enkele weken” zal gebeuren.

Nederland heeft een verdrag met Israël waarin de uitbetaling van sociale uitkeringen wordt geregeld. De bezette gebieden (Oost-Jeruzalem, Westoever, Golan en Gaza) maken daar geen deel van uit, omdat ons land meent dat Israël daar geen soevereiniteit heeft en dus geen controle kan uitvoeren op de Nederlandse uitkeringsgerechtigden. Daarom gaat de AOW van alleenstaanden van 70 naar 50 procent van het minimumloon. Dit geldt voor alle landen die geen verdrag met Nederland hebben. Samenwonenden ontvangen net als in Nederland 50 procent van het minimumloon.

De uitbetaling van een aantal andere sociale uitkeringen, evenals WAO-toelages, werd in het verleden al met de invoering van de BEU-wet stopgezet voor Nederlandse inwoners van de bezette gebieden.

Advocaat Ron Eisenmann heeft een meldpunt ingericht om klachten te verzamelen. „Het verlagen of inhouden van sociale uitkeringen aan Nederlandse staatsburgers is mogelijk strijdig met verdragsrechtelijke bepalingen tussen Nederland en Israël”, aldus Eisenmann. De advocaat uit Amstelveen wil eerst bezwaar gaan aantekenen bij SVB. Daarna volgt mogelijk een rechtszaak.Centraal daarbij staat zijn argument dat Israël wel volledig zeggenschap heeft in een groot deel van de Westoever (Gebied C), waar ook alle nederzettingen zijn gevestigd.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.