16 Niesan 5780 | 09 april 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israƫlische ophef over Nederlands schoolboek
Publicatiedatum: woensdag 27 mei 2015 Auteur: De Redactie | 612 keer gelezen
Antisemitisme binnenland »

 Foto: Geschiedeniswerkplaats

In Israël is ophef ontstaan over de inhoud van een Nederlands schoolboek voor geschiedenis. Volgens Israëlische media heeft de ambassade in Den Haag van de Joodse staat actie ondernomen. Het boek Geschiedeniswerkplaats bevat volgens de autoriteiten onjuiste anti-Israëlische passages en draagt mogelijk bij aan ophitsing, aldus de Jewish Telegrafic Agency.

Moordpartijen en aanslagen ten tijde van de oprichting van de staat Israël en de rol daarin van de latere premier Menachem Begin zijn de ambassade in het verkeerde keelgat geschoten. Vooral het etiket 'terrorist' dat Begin opgeplakt krijgt, zit de diplomatieke missie dwars. Volgens de ambassade wordt een eenzijdig beeld geschetst omdat er in het boek niet wordt gerefereerd aan Arabische wreedheden tegen Joden voor het ontstaan van Israël.

Begin zat als een van de leiders van de verzetsbeweging Irgun onder meer achter de aanslag in 1946 op het King David Hotel in Jeruzalem waarbij 91 doden vielen. De Irgun was niet alleen in de ogen van de toenmalige Britse machthebbers in Palestina een terreurorganisatie, ook het 22e Zionistische Congres en het Joods Agentschap waren die menig toegedaan.

Ook een foto van een Palestijns jongetje dat een steen naar een Israëlische tank gooit is tegen het zere been van Israëliërs. Het bijschrift luidt: "Klein verzet tegen de Israëlische bezetting van Palestijns grondgebied in 2000. Negen dagen later werd deze dertienjarige jongen bij zo'n zelfde actie doodgeschoten."

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.