16 Niesan 5780 | 09 april 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Verdacht gedrag Joodse instellingen; Beveiliging moet beter
Publicatiedatum: zondag 31 mei 2015 Auteur: De Redactie | 647 keer gelezen
Antisemitisme binnenland »

Er is een groeiend aantal verdachte handelingen bij Joodse objecten, constateert de Joodse veiligheidsorganisatie Bij Leven en Welzijn (BLEW) in haar dreigingrapportage 2015.

De veiligheidsdienst zegt „ondanks de extra inzet van politie en Koninklijke Marechaussee een sterke stijging te hebben waargenomen van voorbereidingshandelingen voor een aanslag, met name vermoedelijke voorverkenningen rondom scholen, synagogen, maatschappelijke instellingen en andere objecten van de Joodse gemeenschap”.

BLEW-voorzitter Dennis Mok stelt dat zijn organisatie voorbeelden kent van „vreemd gedrag”: „Onbekenden die zich op verdachte wijze en met onduidelijke redenen in en rondom gebouwen begeven of dat proberen.” Dergelijk gedrag is waargenomen door BLEW-medewerkers en vastgelegd op beelden van bewakingsvideo’s.

Opvallend
Stichting Bij Leven en Welzijn, het adviesorgaan ter bescherming van de Joodse gemeenschap in Nederland, benadrukt dat er geen reden is voor paniek, maar noemt het wel opvallend. „Onze operationele veiligheidsorganisatie neemt een sterke stijging waar wat betreft mogelijke voorbereidingshandelingen door informatieverzameling.”

BLEW wil de beveiliging van Joodse objecten verder opschroeven. Een jaar geleden werden bepantserde politiecontainers neergezet bij Joodse objecten in de Randstad. Na aandringen van BLEW werd ook de Koninklijke Marechaussee ingeschakeld.

Nog steeds niet genoeg, aldus BLEW-voorzitter Dennis Mok: „De opleiding, middelen en bevoegdheden zouden verder moeten worden aangescherpt. Dit is met name van belang op het moment dat ingegrepen moet worden bij een aanslag. Daarbij lopen ook politieagenten serieus gevaar bij een aanslag. Hun opleiding en ervaring is in de meeste gevallen ontoereikend voor de huidige dreiging en het geweld dat bij eerdere aanslagen gebruikt is. Ook daarom pleiten wij voor speciaal getrainde en bewapende politieagenten, die niet alleen de Joodse gemeenschap maar ook zichzelf kunnen beschermen.”

Aanslag
Volgens BLEW neemt de kans op een aanslag op de Nederlandse Joodse gemeenschap toe: „Gezien het stijgende aantal terroristische geweldsincidenten in de landen om ons heen, waar de aanwezigheid van regulier gewapend politiepersoneel niets heeft uitgehaald, is het naïef en onverstandig om te denken dat dergelijke situaties zich in Nederland niet zullen voordoen.”

Een deel van de bewaking moet zelf worden betaald en dat legt volgens BLEW „een onevenredig hoge druk op de Joodse gemeenschap”.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.