20 Chesjwan 5782 | 26 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Verzamelaar niet vervolgd voor 'Jodenzeep'
Publicatiedatum: donderdag 02 juli 2015 Auteur: De Redactie | 1.170 keer gelezen
Nazi's, Antisemitisme binnenland, Sjoa (Holocaust) »

Hoewel het onderstaand artikel eindigt met de opmerking dat het bestaan van deze 'zeep' omstreden zou zijn, heeft één van de redactieleden in de Holocaustmuseum in Jeruzalem een foto van het 'Zeep en Asmonument' genomen. Deze foto is een onderdeel van dit monument en tevens bewijs dat het hier niet om een mythe gaat, maar helaas om harde werkelijkheid. Het is verontrustend dat deze geschiedkundige feiten in twijfel worden getroffen.

De man die begin dit jaar zogeheten Jodenzeep had aangeboden op Marktplaats, wordt niet vervolgd. In de zeep zouden resten van Joodse mensen uit de Tweede Wereldoorlog zijn verwerkt, maar dat is niet duidelijk geworden uit onderzoek in het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Bovendien was zijn advertentietekst niet beledigend, de man uit het Friese Dokkum zei alleen dat hij ,,een zeer zeldzaam stukje zeep'' aanbood. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag laten weten.

Een antifascistische organisatie had geklaagd over de advertentie. De verkoper is een fervent verzamelaar van spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Zijn advertentie staat niet meer op Marktplaats.

Het verhaal dat de nazi's zeep maakten van Joden die in concentratiekampen waren vermoord, is onder historici omstreden en volgens menigeen een fabeltje.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.