17 Tisjri 5782 | 23 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Goliath's reusachtige poort gevonden in de tel van Gath
Publicatiedatum: zondag 09 augustus 2015 Auteur: David Lazarus | 1.194 keer gelezen
Archeologie, Media_Geschiedenis »
© Ackerman Family Bar-Ilan University Expedition to Gath
 
Een expeditie van de Bar Ilan Universiteit heeft de vestingwerken en de gigantische toegangspoort ontdekt van de Bijbelse stad Gath van de Filistijnen, de thuisbasis van Goliath. De buitengewone grootte van de poort was zeker groot genoeg om de beroemde reus binnen te laten, hoewel hij nooit terugkeerde van zijn ontmoeting met David.

Gath - gelegen tussen tussen Gaza en Ekron - was de grootste stad in Israël in de 10e en 9e eeuw voor de gewone jaartelling, de tijd van het 'Verenigd Koninkrijk' van Israël. De stad is gelegen in de heuvels van Judea, ongeveer halverwege tussen Jeruzalem en Ashkelon, in centraal Israël.

Prof. Meir Ettinger van de afdeling Land van Israël Studies en Archeologie zegt dat de stadspoort een van de grootste is die ooit werden gevonden in Israël en een bewijs van de status en invloed van de stad Gath in die periode. De poort van de Filistijnse stad Gath was zo indrukwekkend, dat hij werd vermeld in 1 Samuël 21 in het verhaal van Davids ontsnapping voor koning Saul naar Achis, de koning van Gath.

Een van de diverse gebouwen die in de stad zijn ontdekt is een productiebedrijf voor ijzer, groot genoeg om de soorten wapens te produceren zoals Goliath gebruikte, zoals vermeld in de Bijbel. De stad werd uiteindelijk veroverd en verwoest door Hazaël, de koning van Damascus, omstreeks 830 voor de gewone jaartelling.

Gath is een van de grootste tels of oude ruïneheuvels in Israël en werd bijna continu bewoond van het 5e millennium voor de gewone jaartelling tot de moderne tijd. Bij de andere belangrijke vondsten op de plek is het bewijs van een aardbeving in de 8e eeuw voor de gewone jaartelling, die overeen komt met de aardbeving genoemd in het boek Amos 1:1.

Ook werd de oudste Filistijnse inscriptie ooit ontdekt, die twee namen bevat die lijken op de naam Goliath. Daarnaast werd een groot assortiment van wapens blootgelegd, die gebruikt werden door de Filistijnen, evenals veel bewijzen van de verovering en de vernietiging van de stad door Hazaël, zoals vermeld in 2 Koningen 12:18. Er is ook bewijs van de eerste Filistijnse nederzetting in Kanaän, rond 1200 voor de gewone jaartelling.

Zie hier voor de beelden.

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.