25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Joodse organisaties bezorgd over noodopvang
Publicatiedatum: maandag 12 oktober 2015 Auteur: De Redactie | 1.194 keer gelezen
Terrorisme, Antisemitisme binnenland, Nederland tav Israel en Joden in NL »

Foto: Sjoel Amstelveen; tevens credits

Het Centraal Joods Overleg (CJO) en plaatselijke Joodse organisaties zijn bezorgd over plannen voor een noodopvang voor vluchtelingen midden in de Joodse wijk van Amstelveen.

Het gaat om vluchtelingen uit Syrië en Irak, landen waar "officiële kanalen zich zeer negatief over Joden uitlaten". Ron van der Wieken van het CJO vreest dan ook voor "incidenten" die ook slecht uitpakken voor de reputatie van de vluchtelingen zelf.

Het CJO benadrukt dat het een warm voorstander is van de opvang van vluchtelingen, maar vindt de gekozen locatie aan de Laan van Kronenburg "niet verstandig". Die ligt in een buurt met een duidelijk herkenbare Joodse gemeenschap, met meerdere synagogen, Joodse scholen, koosjere restaurants, koosjere winkels en een Joodse begraafplaats.

Aanslagen
Het CJO wijst erop dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) uitgaat van een verhoogde kans op terreuraanslagen op Joodse instellingen en dat die daarom al langere tijd onder strenge bewaking staan van onder meer de Koninklijke Marechaussee. "Het merendeel van deze dreiging is afkomstig van individuen en organisaties uit landen waar de huidige asielzoekers vandaan komen", aldus het CJO.

De Joodse organisaties willen bijdragen aan de integratie van vluchtelingen door het gesprek aan te gaan met asielzoekers over "de tolerante en pluriforme samenleving waarin zij nu terecht zijn gekomen". Het CJO juicht toe dat Nederlandse gemeentes hun "verantwoordelijkheid nemen voor hen die vluchten voor oorlog en geweld".

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.