23 Tisjri 5782 | 29 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Opperrabbijn Jacobs: je moet van religie geen eenheidsworst maken
Publicatiedatum: donderdag 07 januari 2016 Auteur: Lodewijk Born | ingezonden door opperrabbijn Jacobs | 1.193 keer gelezen
Halacha, Opperrabbijn Jacobs »

Een groep orthodoxe rabbijnen in Israël heeft een verklaring opgesteld voor een vergaande samenwerking tussen joden en christenen. Het document gaat opperrabbijn Binyomin Jacobs echter net te ver, omdat het bijna lijkt op een gemeenschappelijke geloofsbelijdenis.

De verklaring Doe de wil van de Vader in de hemel. Naar een partnerschap tussen joden en christenen werd begin vorige maand uitgebracht. De groep die de verklaring heeft opgesteld komt uit de kring van modern-orthodox rabbijnen - een specifieke stroming - rond Shlomo Riskin (1940). Hij werd in New York geboren maar woont nu in Efrat op de West-Bank. In de jaren zestig en zeventig werd hij een leidende figuur in de beweging die vervolgde Joden uit de Sovjet-Unie naar Israël wilde laten overkomen. Hij heeft zich toegewijd aan het opleiden van een nieuwe generatie modern-orthodox joodse leiders in Israel.

Volgens de verklaring is er sprake van een ‘historische kans’ in de geschiedenis. ‘We willen de wil van de Vader doen door de uitgestoken handte pakken van onze christelijke broeders en zusters. Joden en christenen moeten samenwerken als partners om de morele uitdagingen van dit tijdperk aan te gaan.’
Gewezen wordt op de vele gemeenschappelijke uitgangspunten die de religies hebben, zoals de relatie met de enige Schepper van hemel en aarde, die ons liefheeft, en ook de inzet voor wereldwijde vrede en gerechtigheid. ‘We hebben meer dan ons bindt dan scheidt.’ Geschreven wordt dat de verklaring en het beoogde partnerschap niet bagatelliseert dat er verschillen zijn tussen de beide gemeenschappen en religies. God gebruikt echter vele wegen om Zijn waarheid te openbaren.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs, voorzitter van het Nederlands College voor Rabbinale Zaken en bestuurslid van het Rabbinical Center of Europe (RCE), vindt dat de verklaring wel erg ver gaat. ¨Ik ben heel erg voor hechte samenwerking, sta bekend in Nederland als een bruggenbouwer. Dialoog en samenwerken tussen godsdiensten is noodzaak, zeker in een tijd waarin de wereld zó in beweging is. We hebben in gezamenlijkheid ernstige zorgen over Islamitische Staat. Een organisatie die veelvuldig moslims vermoord, christenen ombrengt en ook duidelijk antisemitisch is. Ook moeten wij de handen ineenslaan tegen het verval van waarden en normen. We hebben elkaar dus nodig, moeten en mogen vechten in eendracht voor het vele dat ons bindt, maar het moet wel duidelijk blijven: onze religies zijn niet hetzelfde.’’ Jacobs schetst dat bij hem inzake de verklaring "de ophaalbrug" neigt omhoog te gaan. "En ik ben niet de enige. Ik hoor juist van goede vrienden uit christelijke kring dat ze deze verklaring te ver vinden gaan."

Verschillen
Je moet dingen samen doen, en zeker kijken waar we samen kunnen optrekken in het vele dat ons bindt, maar dat betekent niet dat er een soort overkoepelend partnerschap nodig is, vindt Jacobs. "Er zijn verschillen. Christendom is christendom en jodendom is jodendom. Je moet er geen ‘eenheidsworstreligie’ van maken."

Inmiddels hebben vijftig rabbijnen uit de hele wereld de verklaring ondertekend. "Ik ken er ook vele van, met wie ik ook contact heb, maar dit is niet een standpunt dat ik persoonlijk toejuich. Er blijft sprake van apárte religies." Jacobs vindt het contact dat er nu in Nederland is tussen de verschillende religies bijzonder waardevol, onmisbaar en bovenal warm.

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.