25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
En zo ontstaan de sprookjes
Publicatiedatum: zaterdag 06 februari 2016 Auteur: Opperrabbijn B. Jacobs | 1.585 keer gelezen
Opperrabbijn Jacobs, Kotel [Klaagmuur], Women of the Wall »

Enige weken geleden stond er in een krant ‘Klaagmuur ook voor vrouwen’. Wat speelt hier? Er is een groep dames die in hun eigen ritus, die afwijkt van de traditionele Joodse wetgeving, diensten willen houden bij de Klaagmuur.

Israël heeft een profane wetgeving. De Thora (de halacha) is niet de wet van het land. Maar omwille van de eenheid is op een aantal terreinen de Joodse religieuze wet bindend verklaard. Zo wordt er in het Israëlische leger koosjer gegeten omdat, zoals Ben Gurion indertijd heeft aangegeven: je kunt niet verlangen van een gelovige orthodoxe Jood dat hij niet-koosjer eet, maar een Jood die ‘nergens aan doet’ zal geen bezwaar hebben om koosjer te eten.

Hetzelfde geldt met de Klaagmuur. Tijdens de synagogediensten – en die vinden non-stop plaats bij de Klaagmuur – zitten mannen en vrouwen niet gemengd. Tussen de heren– en de damesafdeling is in een synagoge een scheiding, zoals dat ook was in de oorspronkelijke Tempel, waarvan de Klaagmuur de buitenomheining vormde.

Een groep Joodse dames is het hiermee echter niet eens. Zij zijn van mening dat dames en heren gemengd moeten kunnen zitten, dat ook dames een gebedsmantel (talliet) dienen te dragen en zo zijn er nog een aantal gebruiken die zij graag zien niet alleen voor heren, maar ook voor dames. Hier botst dus hun visie met de traditionele opvatting en dus protesteert deze damesbeweging al jaren.

Zij willen hun eigen sectie bij de Klaagmuur. De Israëlische Overheid heeft hun protest nu aanvaard, een compromis gemaakt en er gaat een apart stuk bij de Klaagmuur komen, speciaal voor hen en voor anderen die zich principieel niet kunnen vinden in de tot nu toe gebruikelijke gang van zaken.

Maar waar begon het sprookje, vraagt u zich af. “Klaagmuur ook voor vrouwen”. Met andere woorden: tot op heden mochten dames niet bij de Klaagmuur komen en dat is niet waar! Er was en er is een aparte ruimte bij de Klaagmuur voor heren en een eigen afdeling voor dames. Het is nog nooit anders geweest.

Dus ben ik in de digitale e-mail pen geklommen. Er doen al genoeg fabeltjes de ronde over Joden. En de volgende dag heeft het Reformatorisch Dagblad groots uitgepakt en een extra foto erbij geplaatst om aan te tonen dat “Klaagmuur ook voor vrouwen geen nieuws was en verkeerd geïnterpreteerd zou kunnen worden. Reformatorisch Dagblad: geweldig en bedankt!

 

©Opperrabbijn B. Jacobs 2016

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.