25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
President Bondsdag ontmoet rabbijnen
Publicatiedatum: zondag 06 maart 2016 Auteur: Opperrabbijn B. Jacobs | 1.437 keer gelezen
Opperrabbijn Jacobs, Duitsland, Sjoa (Holocaust) »

Opperrabbijn Binyomin Jacobs mocht deze week namens het Rabbijns Centrum voor Europa, een vergadering van Europese rabbijnen, de president van het Duitse parlement, dr. Norbert Lammert, toespreken. Zijn toespraak is een mooi getuigenis van vergevingsgezindheid en herstel van betrekkingen.

Hooggeachte president van de Bondsdag, dr. Norbert Lammert,

Voor u staat niet slechts een Nederlandse Jood, maar ook een zoon van twee ouders die beiden de Tweede Wereldoorlog overleefden. Een kind dat overdreven beschermt werd opgevoed, omdat – ik moest geen pijn lijden, vonden mijn ouders – zij al zoveel geleden hadden in die angstige jaren.

Naar Duitsland gingen wij vanzelfsprekend niet. Nooit hadden we een auto van een Duits merk. Nooit waren onze koelkast of wasmachine van Duits fabrikaat.

Familie hadden we niet. Wel veel verhalen over ooms en tantes die waren gedeporteerd, over ondergedoken zijn en over razzia’s. En ik zou vioolles krijgen, omdat oom Joseph ook viool gespeeld had.

In 1975 kwam ik terug in Nederland, na mijn opleiding tot rabbijn. Ik werkte ook in het Sinaïcentrum, het Joodse psychiatrische ziekenhuis, waar mensen verpleegd werden die Auschwitz zogenaamd overleefd hadden. Gestreepte nachtkleding was verboden. Douchen was niet mogelijk, omdat dit herinnerde aan de gaskamers. De verpleegkundigen mochten geen laarzen dragen. En ik moest spreken bij herdenking, na herdenking, na herdenking …

En zo zetelde ik mijzelf weer eens op de voorste rij bij een herdenking. Inmiddels meer dan 20 jaar geleden, in voormalig doorgangskamp Westerbork. Naast mij zat een man met een kaal hoofd. “Mag ik mij aan u voorstellen”, zei de man mij in het Nederlands met een zwaar Duits accent, “ik ben Klaus Citron, ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland. Als het u stoort dat ik naast u zit, kunt u me dat eerlijk zeggen. Mij vader is door H. geëxecuteerd, hij was verzetsstrijder. Maar ik zit hier niet als zijn zoon, maar als ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland met een uitzonderlijk zwarte geschiedenis.”

We zijn zeer goede vrienden geworden. Dr. Klaus Citron, ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland, en ik, ambassadeur van honderdtweeduizend vermoorde Hollandse Joden …

Excellentie, dr. Lammert, die unieke en dramatische vriendschap die ik toen, meer dan twintig jaar geleden, voor het eerst voelde, toen ik naast dr. Citron zat, voel ik vandaag opnieuw door uw aanwezigheid. Maar nu niet alleen ik. Nee, ik spreek namens 120 rabbijnen van het Rabbijns Centrum van Europa (RCE) die hier vandaag samen zijn.

Vaak als ik Joodse mensen tref die niet meer leven volgens de Joodse traditie, vertellen ze mij dat hun grootvader een orthodoxe Jood was. Maar dat is onbelangrijk. Het draait niet om wat de grootvader was, maar belangrijk is wat de kleinkinderen zijn zullen. Zullen ze op hun grootvader lijken en behouden blijven voor het Jodendom? Evenzo, excellentie, beleef ik uw aanwezigheid hier.

Natuurlijk mogen wij niet vergeten wat er in het verleden is gebeurd, maar uw aanwezigheid toont aan hoe belangrijk het onderwijs voor de toekomst is.

Een onderwijs met tolerantie voor mensen met een andere mening, een onderwijs dat het onmogelijk maakt om te vergeten wat eens geschiedde. Een onderwijs dat het onderscheid tussen mensen en ‘übermenschen’ radicaal afwijst.

Uw aanwezigheid bij ons roept luidt uit: Duitsland werkt aan een onderwijs dat garandeert dat de komende generaties een voorbeeldfunctie zullen vervullen in een multicultureel Europa, waar wij samen verenigd onze diversiteit kunnen beleven, tot de komst van de Messias, die de volkomen Shalom zal verkondigen.

©Opperrabbijn B. Jacobs 2016

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.