25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Gedeporteerde Joden na 74 jaar 'in naam' weer thuis in Vlissingen
Publicatiedatum: vrijdag 25 maart 2016 Auteur: René Hoonhorst | Ingelicht door Opperrabbijn Jacobs | 1.419 keer gelezen
Opperrabbijn Jacobs, Sjoa (Holocaust) »

Afbeelding©Ruben Oreel

Veertig Joden, die op 24 maart 1942 haast onopgemerkt werden afgevoerd, zijn na bijna 74 jaar 'in naam' weer thuis in Vlissingen.

Van de veertig Joodse Vlissingers, in leeftijd tussen 1 en 73 jaar oud, overleefde geen één de reis naar diverse vernietigingskampen. Maar doordat hun namen nu in een gespleten steen op de Oranjedijk staan gebeiteld, zijn ze uiteindelijk toch thuis gekomen, betoogden diverse sprekers gisteren tijdens een bijzondere inhuldigingsplechtigheid. De namen van de Vlissingse slachtoffers van de Shoah werden tijdens een druk bezochte bijeenkomst op de dijk voorgelezen door nabestaanden.

Herdenken
De oprichting van het monument komt vooral op het conto van voorzitter Jacques de Hond van de stichting Vrienden van het Joodse Monument. Met niet aflatende, onvermoeibare doorzettingskracht bleef hij ijveren voor een voor iedereen zichtbaar gedenkteken voor de Vlissingse Joodse slachtoffers. In vele toonaarden benadrukten De Hond, Klaas Smelik van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, voorzitter Micha de Vries van de Joodse gemeente Zeeland en burgemeester Letty Demmers dat herdenken nodig blijft. Ook in het huidige tijdsgewricht mogen we nooit toelaten dat de ene bevolkingsgroep de ander uitsluit. Zo moeten we 'natuurlijk' alle voor oorlogsgeweld gevluchte Syriërs en anderen opvangen. Maar we moeten tegelijkertijd van hen eisen dat ze respect opbrengen voor de multiculturele samenleving, het vreedzaam naast elkaar samenleven, onderstreepte Smelik.

Copyright © 2016 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.