22 Chesjwan 5782 | 28 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Orthodoxe rabbijnen Europa bijeen in Rome
Publicatiedatum: zaterdag 25 maart 2017 Auteur: Manja Ressler | Aangeleverd door Opperrabbijn Jacobs | 1.791 keer gelezen
Opperrabbijn Jacobs, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland »

Fotocredits: Rabbinical Center of Europe

Antisemitisme moet krachtig worden bestreden in al zijn vormen en er moeten onmiddellijk stappen worden genomen om antisemitische politieke partijen te verbieden omdat zij gevaarlijk zijn. Zij brengen mensenlevens in gevaar en mensenlevens gaan boven democratie!” Aldus een verklaring van het Rabbinical Centre of Europe (RCE) dat afgelopen dinsdag met honderden orthodoxe rabbijnen uit heel Europa in Rome bijeen was.

De rabbijnen zijn afkomstig uit tientallen Joodse gemeenschappen in Europa, zowel binnen als buiten de EU. Te gast waren tevens vijfentwintig diplomaten. De bijeenkomst was in de Grote Synagoge van Rome, Tempio Maggiore, en draaide vooral om de verontrustende opkomst van extreem-rechtse politieke partijen en het antisemitisme in heel Europa.

Rabbijn Menachem Margolin, algemeen directeur van de European Jewish Association (EJA) en het Rabbinical Center of Europe (RCE) sprak de vergadering toe en zei onder andere: “Toenemend populisme en xenofobie – door velen cynisch gebruikt om electorale belangen te dienen, brengen de donkere tijden in herinnering die wij minder dan honderd jaar geleden op deze aarde hebben gekend. Wij, de Europese rabbijnen, spreken uit (…) dat we zeer dichtbij de rode lijn zijn die het Joden onmogelijk zal maken om op dit continent te leven. Elke regering in Europa moet belangrijke investeringen doen om antisemitisme en racisme in al zijn vormen te bestrijden en onmiddellijk beginnen met de noodzakelijke procedures om antisemitische partijen buiten de wet te stellen, ondanks hun populariteit, omdat ze gevaarlijk zijn. Ze brengen mensenlevens in gevaar, en mensenlevens gaan boven democratie.”

Heropvoeden
Opperrabbijn Binyomin Jacobs, lid van het dagelijks bestuur van de RCE, benadrukte de essentie van opvoeding of, zo nodig, heropvoeding: “Het symbool van het Joodse volk is de menora. De menora verspreidt licht dat de samenleving in de volle breedte ten goede komt. En ondanks de uitstraling die de Joodse gemeenschap heeft gegeven op het gebied van cultuur, techniek, medische wetenschap, ethiek… was, en is, er bij voortduring antisemitisme, maar wel steeds onder een andere noemer. Maar of het Joodse volk moet worden uitgeroeid omdat ze rijk zijn of arm, een verkeerd ras hebben of de veroorzaker van de pest zijn: het antisemitisme van toen en het antisemitisme van nu zijn gelijk, alleen heet antisemitisme nu antizionisme!” Jacobs verwelkomde speciaal de opperrabbijn van Israël en benadrukte dat Jeruzalem, de onverdeelde en eeuwige hoofdstad van Israël, symbool staat voor vrede. Echte vrede voor ieder mens, ongeacht de menselijke diversiteit.

Verder stelde rabbijn Jacobs dat het ‘onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid’ is om ‘de massa op te voeden of heropvoeden': “We moeten doorgaan met het aansteken van de menora en haar heilige licht in onze maatschappij brengen, zelfs als de wereld vol duisternis lijkt te zijn. Wij moeten weten dat zelfs een kleine vlam de duisternis kan verdrijven.”

In een gesprek met Jonet maakt rabbijn Jacobs duidelijk dat wat hem betreft niet alleen extreemrechts een gevaar vormt. Hij is zeer beducht voor een mogelijke groei van de nieuwe politieke partij DENK, waarvan hij vreest dat deze in de toekomst nog meer aanhang zal krijgen: “DENK is een groter gevaar voor de Joodse gemeenschap in Nederland dan Wilders. Ik ben tegen elke vorm van polarisatie, maar mijn primaire zorgen zijn over DENK. Het gevaar bestaat dat de grote massa daar achteraan gaat lopen.” Hij voegde daar aan toe dat Wilders op dit moment geen gevaar vormt voor de Joodse gemeenschap.

Copyright © 2017 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.